Quantcast
Μια βδομάδα μετά - Έξω μπουμπουνίζει και μέσα βρέχει! - slpress.gr
Μια βδομάδα μετά - Έξω μπουμπουνίζει και μέσα βρέχει!, Δημήτρης Χρήστου

Στο άρθρο της προηγούμενης βδομάδας ο τίτλος ήταν: “Σκοτεινές οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας, αλλά στην Ελλάδα πέρα βρέχει…” Μια βδομάδα μετά, ο τίτλος δεν ισχύει! Και δεν ισχύει, γιατί αν τα επιτελεία του Τραμπ κρίνουν πως συμφέρει να βάλουν φωτιά στη Μέση Ανατολή, βομβαρδίζοντας το Ιράν, δεν θα μιλάμε για σκοτεινιά, αλλά για αστραπές, βροντές και θύελλες. Για ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Για μια ανυπολόγιστη οικονομική και πολεμική κρίση, που θα εμπλέξει όλη τη Μέση Ανατολή. Από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την Συρία, την Αραβική χερσόνησο και φυσικά το Ιράν. Και μετά, ποιος ξέρει;

Μα θα αφήσει το βαθύ αμερικανικό σύστημα τον Τραμπ να τα κάνει όλα λίμπα, χωρίς συγκεκριμένους στόχους και εξασφαλισμένα αποτελέσματα; Μόνο και μόνο για να καταφέρει να επανεκλεγεί πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας, διεκδικώντας τον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, ορίζοντας αυτός τους κανόνες που θα κινείται από εδώ και πέρα ο κόσμος ολόκληρος;

Λογικά οι Αμερικανοί παρά τα μεγάλα λόγια, δεν θα χρησιμοποιήσουν πραγματικά πυρά κατά του Ιράν. Θα κλιμακώσουν, όπως ήδη ανακοίνωσαν, ένα ασφυκτικό μποϊκοτάζ κατά της Τεχεράνης. Κανείς όμως δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Κανείς για παράδειγμα δεν ξέρει, τι μπορεί να σχεδιάσει το Τελ Αβίβ για να εμπλέξει στρατιωτικά τις ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Το Ιράν δεν είναι Ιράκ. Είναι ενιαίο συμπαγές έθνος με ιστορία και τεράστια ενεργειακά αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα οπλικά συστήματα από τη Μόσχα και έχει την απαιτούμενη τεχνολογική υποστήριξη για να αμυνθεί. Έχει συμμάχους, κυρίως θρησκευτικής επιρροής, παντού στην περιοχή, ικανούς να αντιδράσουν και να ανοίξουν και να επεκτείνουν τα μέτωπα των πολεμικών συγκρούσεων.

Δέκα μέρες προθεσμία στον Τζόνσον!

Την ίδια στιγμή η ευρωπαϊκή “Βαβέλ” δοκιμάζεται σκληρά. Το Βερολίνο έστειλε μήνυμα στην Ουάσινγκτον πως δεν ακολουθεί, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι συνεχίζει το μποϊκοτάζ στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, η Κομισιόν διά του διαπραγματευτή στην υπόθεση του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, απέκλεισε αιφνιδιαστικά κάθε νέο κόλπο του αμερικανοκίνητου Τζόνσον για καθυστερήσεις στη διαδικασία του Brexit, μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Το τελεσίγραφο της ΕΕ προς το Λονδίνο είναι ότι σε 10 ημέρες, έως την 30η Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει καταθέσει τις τελικές προτάσεις για το τι συμφωνία θέλει. Μετά το σκληρό διαζύγιο θα είναι οριστικά γεγονός. Και μετά; Μετά «θα πρέπει να λογοδοτήσετε στους πολίτες» της Βρετανίας, δήλωσε Μισέλ Μπαρνιέ, απευθυνόμενος στους Βρετανούς ευρωβουλευτές και συμπλήρωσε: «Οι Βρετανοί πολίτες, όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, έχουν δικαίωμα στην αλήθεια για τις επιπτώσεις του Brexit, όλες τις επιπτώσεις που είναι πολύ πιο σοβαρές, που δεν θέλετε να το πείτε».

Τρέχει το "πιστοποιητικό εμβολιασμού" η Κομισιόν – Πότε εγκρίνεται

Ζούμε μια παγκόσμια αναταραχή, με τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν να θέτει το ερώτημα: «Μήπως ζούμε τώρα εποχές παρόμοιες με αυτές της δεκαετίας του 1930; Διότι αν δείτε τη δεκαετία του 1930, αυτό που έγινε ήταν η άνοδος χαρισματικών ηγετών, που χρησιμοποίησαν τη δύναμη του μίσους για να διχάσουν κοινότητες και να στρέψουν τον έναν λαό εναντίον του άλλου. Δείτε κάποια από τα πράγματα που συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη. Άνθρωποι προσπαθούν να διχάσουν, χρησιμοποιώντας ρητορική μίσους, μετατρέποντας κόσμο σε αποδιοπομπαίο τράγο εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού, εξαιτίας της εθνικής καταγωγής του, εξαιτίας της πίστης του, εξαιτίας της ταυτότητάς του».

Άρχισε να …βρέχει και στην Ελλάδα

Σε αυτό το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, άρχισε να βρέχει και στη δική μας χώρα. Όλοι σχεδόν οι μεγάλοι επενδυτές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο στο Ελληνικό, έκαναν πίσω και σταμάτησαν να ενδιαφέρονται. Δεν είναι καιρός για πειράματα και τόσο μεγάλα οικονομικά ρίσκα, όταν δεν προκύπτει πως θα υπάρχουν οι πελάτες που είχαν υπολογιστεί. Αυτό δεν καταλαβαίνουν οι τσαπατσούληδες που κυβερνούν και υπακούουν τυφλά στους χορηγούς τους.

Η ανάμειξη του Ομίλου Λάτση στην προεκλογική διαδικασία με ανακοινώσεις κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για καθυστερήσεις και οι πλουσιοπάροχες χορηγίες στη ΝΔ, δεν συνιστούν σύγχρονη ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα. Έτσι, χωρίς τη συμμετοχή των Κινέζων του ομίλου Fosun Group και των Αράβων της Eagle Hills από το Άμπου Ντάμπι, η Lamda Development του ομίλου Λάτση ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει να προχωρήσει με δικά της κεφάλαια 650 εκατομμυρίων την επένδυση στο Ελληνικό, που απαιτεί στην ολοκλήρωσή της, κεφάλαια περίπου 8 δισ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά είναι σχετικά μικρή και ουσιαστικά οι περισσότερες ξένες επενδύσεις αφορούσαν εξαγορές μεγάλων αλυσίδων λιανικής (Κωτσόβολος, ΑΒ Βασιλόπουλος,) ή έχουν μπει απευθείας στην αγορά, όπως οι γερμανικών συμφερόντων Media Markt, η Lindl, ή η γαλλική Leroy Merlin και η σουηδική IKEA. Χωρίς, μάλιστα, κανόνες περί ολιγοπωλίων και ορίων στην επέκταση, εξαφάνισαν εκατοντάδες εγχώριες μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις.

Πως και από που λοιπόν θα προκύψει η ζητούμενη ανάπτυξη το 2020 για να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης, όταν όλοι θα περιμένουν να κοπάσουν οι θύελλες για να ξέρουν το περιβάλλον, στο οποίο θα κινηθούν; Καλά θα κάνουν, λοιπόν, έχοντας την “προίκα Τσίπρα” με αποθεματικά 34 δισ. ευρώ για να αντιμετωπισθούν οι διεθνείς αναταραχές, να κινηθούν με σύνεση και σοβαρότητα. Μπορούν;

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι