Μην πυροβολείτε τον Έλληνα πρωθυπουργό

Μιχάλης Ιγνατίου

Οι Έλληνες είμαστε ανυπόμονος λαός. Και έχουμε και αυτή την κακή συνήθεια του «ότι θέλω, τώρα το θέλω», σάμπως και αν περιμένουμε μέχρι αύριο θα έρθει το τέλος του κόσμου. Γιατί η εισαγωγή; Διότι πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Αμερικής είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στην Ουάσινγκτον και δεν πήρε τίποτα από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το έχω γράψει ξανά αλλά ποιος δίνει σημασία όταν πάνω απ’ όλα βάζουμε το κομματικό και όχι το εθνικό συμφέρον. Τα ίδια έκαναν οι Νεοδημοκράτες στον Αλέξη Τσίπρα όταν είχε έρθει στην αμερικανική πρωτεύουσα, τον Οκτώβριο του 2017. Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε σπεύσει να τον κατακρίνει για τη συμφωνία για τα μαχητικά F-16. Τα ίδια ανταποδίδουν τώρα στον κ. Μητσοτάκη οι Συριζαίοι. Μυαλό δεν θα βάλουμε ποτέ. Και δεν θα μάθουμε στα εθνικά θέματα «να τα βρίσκουμε» όσες διαφορές και να έχουμε.

Λοιπόν: Τα όποια αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πλανητάρχη θα τα δούμε στο σύντομο μέλλον. Στο Λευκό Οίκο συνηθίζουν να συζητούν όλα τα θέματα που τους ενδιαφέρουν με τους ξένους ηγέτες που φιλοξενούν και δίνεται εντολή στους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς για να συνεχίσουν τις συζητήσεις στις βάσεις που τέθηκαν και να προχωρούν.

Το ίδιο ακριβώς έγινε με τον κ. Τσίπρα. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα με τον κ. Μητσοτάκη. Τα σημεία συμφωνίας είναι πολλά, ιδιαίτερα στα ενεργειακά, όπου οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν πολιτικά, αλλά και οικονομικά. Ως γνωστόν, η αμερικανική κυβέρνηση δεν δρα όπως η Ρωσία και η Κίνα, που επενδύουν ως κράτη, ακριβώς επειδή τα συστήματα είναι προσωποπαγή. Στην Αμερική οι επενδύσεις γίνονται από τους επιχειρηματίες και τις μεγάλες εταιρείες.

Ο ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil έκανε μία καλή επένδυση στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ίδιο θα ήθελε να κάνει και στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη νότια Κρήτη. Αρκετοί αξιωματούχοι της ενεργειακής αγοράς, με τους οποίους μιλούμε, εικάζουν ότι η εν λόγω εταιρεία θα μπορούσε να επενδύσει και στον αγωγό East Med.

Για το προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία, και για τα οποία όλοι οι Έλληνες ενδιαφέρονται, η ελληνική πλευρά έκανε μία πολύ καλή τοποθέτηση και στη συζήτηση συμμετείχαν οι αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν προκαλεί, αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ο ταραξίας. Αλλά οι σχέσεις τους βρίσκονται σε μία περίεργη φάση. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει οδηγήσει τη χώρα του μακριά από τη Δύση και λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Αμερική έχει πραγματική επιρροή στον πρόεδρο της Τουρκίας, ώστε να του ζητήσει να τερματίσει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι