ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες για διάλογο χωρίς μπλόκα – Τί είπε για τα ελληνοτουρκικά

Πρόσκληση Μητσοτάκη στους αγρότες για συνάντηση μέσω ΣΚΑΪ - Τί είπε για εξοπλιστικά και ελληνοτουρκικές σχέσεις,

Πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε στους αγρότες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον ρ/σ ΣΚΑΪ. Όπως είπε συμμερίζεται τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

«Είμαι της άποψης ότι κάθε μορφή κινητοποίησης πρέπει να είναι λελογισμένη και να μην δημιουργούνται προβλήματα σε άλλες κοινωνικές ομάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ρεύμα των αγροτών της Θεσσαλίας, το οποίο δεν θα κόβεται με τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι αγρότες έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται. Για τα γενικότερα αγροτικά προβλήματα, δήλωσε ότι υπάρχει πεδίο για συζήτηση. Πρόσθεσε ότι θα διπλασιαστεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων από 5.000 έως 10.000 σε κάθε αγρότη για τις ζημιές στη Θεσσαλία. Μέχρι τώρα είπε έχουν δοθεί περίπου 1 δισ. ευρώ, τα μισά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την πρόσθεση αποζημίωση.

Ως προς τα δομικά προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης απαρίθμησε ορισμένα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη από την κυβέρνηση και υποσχέθηκε ότι θα εξεταστούν και άλλα.

Για το αίτημα να ελέγχεται η αγορά γάλακτος ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στους ελέγχους. Για το κόστος που έχει η «πράσινη μετάβαση» στον αγροτικό κόσμο σημείωσε ότι είναι θέμα όλης της ΕΕ και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύσκολες ισορροπίες που τηρούνται στις Βρυξέλλες.

Για την ακρίβεια στα ράφια των super market ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στους ελέγχους και τα πρόστιμα από το υπουργείο Ανάπτυξης. Παραδέχθηκε ότι υπήρχαν στρεβλώσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεν είχε αντιληφθεί, όμως τώρα, πρόσθεσε «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί στη ρίζα του».

Τα εξοπλιστικά Ελλάδας και Τουρκίας

 

Για τα εξοπλιστικά πακέτα από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η επιστολή Μπλίνκεν δείχνει το στρατηγικό βάθος της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας: «Είναι απόδειξη πως βλέπουν οι ΗΠΑ τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στη περιοχή». Σήμερα πρόσθεσε ο πρωθυπουργός «έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα». Ως προς την Τουρκία σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ελληνικές ανησυχίες «να μην χρησιμοποιούνται οι εξοπλισμοί εναντίον συμμαχικής χώρας». Πως θα διατυπωθεί μία τέτοια πρόβλεψη ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι θέμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. «Η ελληνοτουρκική προσέγγιση μπορεί να έχει κάποιες αναταράξεις, αλλά η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτυπώνεται σε πολλά επίπεδα».

Αναφορικά με την επίλυση της μεγάλης διαφοράς με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις από την απέναντι πλευρά, αλλά σημείωση ότι η διαφύλαξη του καλού κλίματος είναι μία χρήσιμη προϋπόθεση. «Η άλλη προϋπόθεση είναι ο βασικός σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο το οποίο θέτει τους κανόνες για την επίλυση τέτοιων διαφορών».

Τα μη δημόσια πανεπιστήμια

Για τα Πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης είπε είναι προτεραιότητα η στήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου που -όπως είπε- είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι πριν 4 χρόνια. Χαρακτήρισε «παράνομη πράξη» τις καταλήψεις λέγοντας ότι η κατάληψη δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμο ανεκτή και δεν καθρεφτίζει την πραγματική θέληση των φοιτητών. Είπε ακόμη ότι όραμά του είναι να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, ενώ τάχθηκε υπέρ της εξ αποστάσεως διεξαγωγής των εξετάσεων λόγω των καταλήψεων. «Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν το τέλος του Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια» είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος αναφέρθηκε στην ένταξη της κ. Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ και είπε ότι ο ίδιος όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος είχε δεσμευτεί ότι θα διευρύνει τη ΝΔ και θα την ξανακάνει κόμμα εξουσίας. «Το πετύχαμε αυτό δυο φορές» είπε ενώ προσέθεσε ότι δεν θα επιτρέψει να εισχωρήσει η αλαζονεία στο κόμμα, εξαιτίας της ισχύος της ΝΔ σε σχέση με τα άλλα κόμματα.

Η κυβερνητική ανησυχία για τα μπλόκα

«Εμείς ήμασταν το κόμμα που στηρίξαμε το αγροτικό εισόδημα μέσα από μία σειρά πολιτικές. Και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές και στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων θέλουμε πάντα να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χθες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγη ώρα αργότερα, έδειξε την κατανόηση της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών τα οποία «ακούμε με προσοχή», όπως είπε, ώστε «να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων βρίσκεται το κόστος ενέργειας που αποτελεί και ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα. «Σε ότι αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο ήδη είμαστε σε συζήτηση και με το Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω ενέργειες», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης (Mega). Το είδος και το ύψος της ενίσχυσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, όμως σε κάθε περίπτωση θα αποτελεί ένα νεύμα προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ότι υπάρχει αντίληψη των προβλημάτων και καταβάλλεται ειλικρινής προσπάθεια για την επίλυση τους. Στο πνεύμα αυτό, με τροπολογία που κατέθεσε χθες βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Ενέργειας θεσπίζεται διετής πλήρης αναστολή πληρωμών με συνέχιση της παροχής ηλεκτροδότησης και εν συνεχεία μία 5ετής ρύθμιση των υποχρεώσεων από ρεύμα (συμπεριλαμβανομένων των παλαιών) με μηδενικό επιτόκιο

Συλλαλητήριο την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη (1/2) μέρα που αρχίζει η διεθνής έκθεση Agrotica (1-4 Φεβρουαρίου) στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο (ΔΕΘ), οι αγρότες έχουν προγραμματίσει μεγάλη συγκέντρωση με αντιπροσωπείες από όλη τη χώρα και τρακτέρ στην είσοδο της έκθεσης. Στόχος είναι να πραγματοποιήσουν μια δυναμική διαμαρτυρία με δεκάδες τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε να κάνουν γνωστά τα προβλήματά τους, ενώ, όπως έγινε γνωστό, στο συλλαλητήριο θα μεταβούν αγρότες και με λεωφορεία.

«Σήμερα ξεκινάει αυτός ο αγώνας, για να δικαιωθούν τα αιτήματά μας. Ακόμα βγαίνουν μπλόκα στην Ελλάδα, δυναμώνουν τα υπάρχοντα μπλόκα. Φυσικά και θα γίνει κάποια στιγμή και η συνάντηση με την κυβέρνηση. Με τα ΜΑΤ και την καταστολή δεν λύνεται το αγροτικό πρόβλημα. Και να μας φορτώσουν ξύλο και χημικά, το πρόβλημα θα παραμείνει και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις πάνω στο πρόβλημα και όχι πάνω στην καταστολή, όπως έγινε χθες που ήταν ο Χρυσοχοϊδης στη σύσκεψη. Λύσεις θέλουμε και πρέπει να τις απαιτήσουμε με τον αγώνα μας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, στον Πλατύκαμπο, όπου οι αγρότες πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη.

 

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αγρότες της Επανωμής, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν τα τρακτέρ τους στην πλατεία του χωριού. Σύμφωνα με εκπρόσωπό τους συνομιλούν με αγρότες από άλλα μπλόκα, ενώ στρατηγικός τους στόχος παραμένει η κάθοδός τους προς τον κόμβο του αεροδρομίου, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει αποφασιστεί αν και πότε θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη κινητοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αναβρασμό βρίσκονται και οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι για την Τετάρτη προγραμματίζουν πορεία με τα τρακτέρ τους στην Πάτρα. Για αύριο Τρίτη (30/1) προγραμματίζεται από αγρότες της περιοχής μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ στο Μεσολόγγι.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Λάρισα αφού πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης πετώντας γάλα και τροφές, ξεκίνησαν για τον κόμβο του Πλατύκαμπου όπου ήδη βρίσκονται 600 περίπου τρακτέρ. Μεταξύ άλλων ζητούν αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες, την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα καθώς επίσης και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεται κατά 100% η παραγωγή, αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους.

Στον Πλατύκαμπο, όπως μεταδίδει το larissanet.gr, οι αγρότες, έκλεισαν συμβολικά τον κόμβο στην εθνική οδό πεζή, για λίγα λεπτά. Είχε προηγηθεί η άρνηση των αστυνομικών δυνάμεων να τους επιτρέψουν να προχωρήσουν με τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο οι αγρότες δήλωσαν ότι δεν θέλουν να κλείσουν δρόμους, απλά να δείξουν ότι μπορούν, ενώ ζήτησαν να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι με υπουργούς. Στη συνέχεια αποχώρησαν και η κυκλοφορία των οχημάτων συνεχίστηκε κανονικά. Την ίδια ώρα άλλα τόσα περίπου τρακτέρ ζεσταίνουν τις μηχανές τους στο μπλόκο που έχει στηθεί στον αυτοκινητόδρομο κεντρικής Ελλάδας, Ε65, στο ύψος της Καρδίτσας.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι