ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Μισάνοιξε τα χαρτιά του ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Μισάνοιξε τα χαρτιά του ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, Σπύρος Γκουτζάνης

Το εναρκτήριο λάκτισμα της μακράς προεκλογικής περιόδου έδωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας σαν στόχο του την αυτοδυναμία και βάζοντας παράλληλα και το βασικό δίλημμα των επόμενων εκλογών. Είναι σαφές  ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αλλάξει την αρνητική ατζέντα των τελευταίων εβδομάδων που δηλητηριάζεται από τις αναθυμιάσεις των υποκλοπών ανακοινώνοντας παροχές και γενικεύοντας το πολιτικό διακύβευμα.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων πολλών χρόνων και έστρεψε τα πυρά του κατά του Πούτιν για την ενεργειακή κρίση και τις οικονομικές συνέπειες. Κατέφυγε ξανά στις θεωρίες συνωμοσίας για εσωτερική σταθεροποίηση για να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Θέλησε δε να δώσει απάντηση στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ή αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ: «Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν πρόκειται να γίνω, θα οδηγήσω την χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε».

Αν και δεν έκανε αναφορά στον εκλογικό νόμο περιέγραψε τον στόχο της αυτοδυναμίας δείχνοντας ότι έχει εγκαταλείψει το σενάριο της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, ως συνέπεια των εξελίξεων μετά  την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την κυβέρνησή του. Αφού περιέγραψε τις δυσκολίες που έρχονται είπε χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις γρήγορα και αποφασιστικά, χωρίς ατελέσφορα παζάρια».

Περιέγραψε όμως μία προεκλογική χρονιά: «Βρίσκομαι για τέταρτη χρονιά ως πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Δεν θα κρύψω από τους πολίτες: ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω ή δίνουμε μία δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε για δεύτερη φορά στην συμφορά. Τίποτε από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Ωστόσο έτσι λειτουργεί η δημοκρατία, αναθέτοντας αυτή την απόφαση στον λαό και μόνο». Έβαλε όμως και το δίλημμα ανάμεσα στον ίδιο και στον Αλέξη Τσίπρας λέγοντας ότι στις εκλογές «δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και κυβερνήτη του τόπου».

Πακέτα επιδομάτων από ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την δική του εξωραϊσμένη εικόνα της  πραγματικότητας, έκανε απολογισμό των πεπραγμένων του δίνοντας έμφαση στην μείωση της φορολογίας, στις αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας και στην μείωση της ανεργίας καθώς και στις επιδόσεις του ψηφιακού κράτους.

Αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα στέλνοντας μήνυμα στον Ερντογάν: «Η πατρίδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια και έχει συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με τις ΗΠΑ και την Γαλλία, ενώ τα πρώτα Ραφάλ πετούν στους ελληνικούς ουρανούς και οι δύο φρεγάτες Μπελαρά που θα πλεύσουν το 2025 ήδη κατασκευάζονται». Στην ίδια ενότητα έβαλε την αύξηση των συνοριοφυλάκων και τον φράχτη στον Έβρο, μέτρα που όπως είπε έχουν αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές. Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις είπε: «Στις τουρκικές προκλήσεις η απάντηση είναι η επιφυλακή, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, η ακμαία οικονομία, οι διεθνείς συμμαχίες και η ενότητα του λαού. Ας σταματήσουν τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα δεν μας φοβίζουν, στις απειλές η Ελλάδα απαντά «όχι κ. Ερντογάν», που συμπυκνώνει την δύναμη του έθνους μας. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα κ. Ερντογάν».

Σύντομη ήταν η αναφορά του στην υπόθεση των υποκλοπών λέγοντας ότι πρόκειται «για ένα επιχειρησιακό λάθος για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη και ανέλαβε πρωτοβουλία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έθεσε πρόσθετες εγγυήσεις δικαστικές. Το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και στην Βουλή, ωστόσο η λειτουργεία της ΕΥΠ ήταν είναι και θα είναι πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται». Κατέφυγε υπαινικτικά στις θεωρίες συνωμοσίας λέγοντας ότι δεν θα έχει υποχρέωση «να μην εγκλωβιστεί στις φήμες και στα σενάρια η πολιτική επικαιρότητα όπως θα το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδος». Υποστήριξε ότι η Ρωσία επιχειρεί με την ενεργειακή πίεση να προκαλέσει οικονομική κρίση και να δημιουργήσει προβλήματα σε δυτικές κυβερνήσεις.

Καθώς εισερχόμαστε σε προεκλογική χρονιά ανακοίνωσε πακέτα επιδομάτων προς εκλογικά κοινά, όπως οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι φοιτητές και οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας. Ανακοίνωσε ότι αυξάνονται οι συντάξεις 1,5  εκατομμυρίου συνταξιούχων, που για φέτος υπολογίζεται κατά 6%. Την 1η Μαίου 2023 θα δωθεί η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Συνολικά τα μέτρα έχουν κόστος 5,5 δις ευρώ, δίχως την μηνιαία επιδότηση για το ρεύμα και προστίθενται στα 50 δις που έχει διαθέσει η κυβέρνηση μέχρι τώρα. Διαβεβαίωσε πάντως ότι τα μέτρα δεν εκτρέπουν από τον στόχο της δημοσιονομικής σύγκλισης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx