Μισό βήμα από την κυβέρνηση με την επιστράτευση των γιατρών
22/03/2021Το ακραίο μέτρο της επίταξης των προσωπικών υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών στο οποίο κατέφυγε η κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση πλέον στα vοσοκομεία της Αττικής αφενός είναι εκτός ελέγχου και αφετέρου δεν κρύβεται, είναι αναγκαίο αλλά είναι αμφίβολο αν θα αποδειχθεί και επαρκές. Όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Αριστοτελία Πελώνη, «ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, αφού εξαντλήθηκαν τα περιθώρια».
Καίτοι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να το αποφύγει, εάν δεν υπάρξει ύφεση στην πανδημία, τότε θα προχωρήσει και στην επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων. Κατ’ αρχήν με το non paper που εξέδωσε όπως και με τις επίσημες δηλώσεις, κυρίως του Άκη Σκέρτσου, η κυβέρνηση παρουσιάζει μία εξωραϊσμένη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία ωσάν να μην έχουν ακόμη καταρρεύσει, αλλά απλώς «το σύστημα υγείας να δέχεται αυξημένη πίεση αλλά να είναι υπό έλεγχο».
Ακολούθως την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας επιχειρεί να την μεταθέσει στο επίπεδο της προσωπικής ευθύνης των γιατρών που δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις για εθελοντική προσφορά «στον πόλεμο της γενιάς μας», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε την πανδημία, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην έκκληση για εθελοντική προσφορά που απηύθυνε το υπουργείο ανταποκρίθηκαν μόλις 60 γιατροί.
Η επίταξη λοιπόν ήταν το αναγκαίο επόμενο βήμα. Εκτιμάται ότι καθώς το ιατρικό προσωπικό σε πολλά Νοσοκομεία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής – αφού όπως λένε μεταξύ τους «χτυπάνε 24τράωρα» για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες– η ενίσχυση έστω και με τον ανορθόδοξο τρόπο της επίταξης θα βοηθήσει σημαντικά.
Επιστράτευση και ερωτηματικά
Ωστόσο η κίνηση της κυβέρνησης δημιουργεί ερωτηματικά: Το πρώτο είναι γιατί δεν υπολόγισε το αρνητικό σενάριο της εξέλιξης της πανδημίας, ώστε να έχει κάνει προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως ζητά και πιέζει από την αρχή της πανδημίας το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Την αντίληψη της κυβέρνησης αποκάλυψε ο προηγούμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όταν είχε δηλώσει πως «εάν ακούγαμε την αντιπολίτευση και φτιάχναμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει λεφτά». Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί ακόμη και τώρα δεν προχωρά σε επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων που φυσικά θα αντιμετώπιζε πιο αποτελεσματικά την κορύφωση της πανδημίας. Θα απέφευγε την προσωπική επίταξη, αλλά θα είχε μεγαλύτερο οικονομικό κόστος.
Η επίταξη που είναι μία κίνηση απελπισίας και δη της τελευταίας στιγμής δείχνει ότι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της κυβέρνησης – εάν όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι υπήρξε– έχει καταρρεύσει. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει με πυροσβεστικές κινήσεις την επιδείνωση των δεδομένων που προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας. Κάπως έτσι σκορπά αισιοδοξία μιλώντας εν μέσω κορύφωσης του Covid-19 για «βαλβίδες αποσυμπίεσης της κοινωνίας με το άνοιγμα δραστηριοτήτων» και προαναγγέλλει ένα καλό καλοκαίρι από άποψη τουρισμού.
Πολιτικοποίηση κρίσης
Η επίταξη και η ρητορική που την συνοδεύει ικανοποιεί το κοινό αίσθημα, επιμερίζοντας την ευθύνη στους γιατρούς, ωστόσο προκαλεί την δυσαρέσκεια του ιατρικού κλάδου. Εν ολίγοις η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο και με τους γιατρούς όπως φαίνεται καθαρά από τη ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει επίσης ανοικτό μέτωπο με τους φαρμακοποιούς που διαμαρτύρονται για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση για τα rapid test στα φαρμακεία.
Συνολικότερα επιχειρεί μία πολιτικοποίηση ώστε να χρεώσει την αύξηση των κρουσμάτων (με τις διαδηλώσεις) και τις δυσχέρειες με τους φαρμακοποιούς, στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Πελώνη «για όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας έχει έτοιμο ένα όχι». Το εάν το φόβητρο του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακόψει την φθορά από την διάρρηξη των σχέσεων με παραδοσιακά ακροατήρια της ΝΔ, είναι πάντως ερώτημα.