ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μητσοτάκης: Αύξηση κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ – Αντιδράσεις κομμάτων

Μητσοτάκης: "Ναι στην ενταξιακή πορεία Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας"

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ τον μήνα από την 1η Μαίου ανακοίνωσε με ένα ακόμη τηλεοπτικό μήνυμα εν είδη «διαγγέλματος» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός  χαρακτήρισε την απόφασή του «απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης», σημείωσε ότι έτσι η οικονομία εξαντλεί τα όριά της και απέφυγε να καθησυχάσει τους πολίτες για την διεθνή συγκυρία. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο οι ανακοινώσεις να γίνουν στο τέλος του μήνα στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο ήλθαν νωρίτερα σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η πτωτική πορεία της κυβέρνησης και να αντιμετωπιστεί η η κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλεί η ακρίβεια.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ανέφερε:  «Από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ. Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Με απλά λόγια, οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ένας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους».

Πρόσθεσε πως «οφείλω να σημειώσω πως η πρωτοβουλία μας αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας. Το ποσοστό αύξησης του πρώτου μισθού απασχόλησε πολύ την αρμόδια επιτροπή, τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και τον υπουργό Εργασίας. Όμως αποτελεί πολιτική μας απόφαση. Την οποία και θα εισηγηθώ με θέρμη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Γιατί σε κάθε κοινή δοκιμασία, κοινή είναι και η ευθύνη. Και όπως δίκαια πρέπει να αναλαμβάνονται τα βάρη, έτσι δίκαια θα πρέπει και να έχουν όλοι μέρισμα από το απόθεμα του πλούτου που δημιουργεί η εθνική παραγωγή και ανάπτυξη».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως «πρόκειται για επιλογή που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους. Όπως, συνεπώς, μία οικογένεια διαχειρίζεται το σήμερα χωρίς να διακινδυνεύει το αύριο των μελών της, έτσι και η κυβέρνηση καλείται να ισορροπεί. Ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες του παρόντος και στις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος». Σημείωσε ότι «κάθε αύξηση δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε το κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους».

Κατώτατος μισθός

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων. Γιατί ποτέ δεν οραματίστηκα μια οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές. Αντίθετα, δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Και, πράγματι, η ανεργία ήδη μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μέσα σε 33 μήνες έχει υποχωρήσει 5 ολόκληρες μονάδες, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν. Ταυτόχρονα, έχουν ληφθεί πολλά μέτρα υπέρ της εργασίας. Όπως τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η Ψηφιακή Κάρτα. Η προστασία στους ταχυμεταφορείς. Οι γονικές άδειες. Και το πλαίσιο για την εργασία εξ αποστάσεως».

Σημείωσε ότι «τώρα είναι η σειρά να ενισχυθεί το μικρότερο εισόδημα και αυτό κάνουμε. Με μία κίνηση που την απαιτεί η κατάσταση. Που την αξίζουν οι εργαζόμενοι. Και που την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αυτή η σημαντική μεταβολή στο βασικό μισθό αυξάνει και το επίδομα ανεργίας κατά 31 ευρώ κάθε μήνα. Αποτελεί, παράλληλα, και ένα κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών. Άλλωστε, τον Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα. Σειρά, λοιπόν, έχουν και εκείνοι να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους. Γιατί καμία επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει αξία από την εργασία αν δεν έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ίδιων των εργαζομένων της».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «θα αποφύγω τις καθησυχαστικές προβλέψεις σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα. Μένω πιστός στη γλώσσα της αλήθειας και στον δρόμο της φροντίδας και της προσπάθειας. Γι’ αυτό και η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας. Η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ είναι μια απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης. Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Και κύριο μέλημά μου είναι να μην διαρραγεί η κοινωνική μας συνοχή. Αλλά και να μην υπονομευθούν, από άστοχες κινήσεις, όσα μαζί καταφέραμε έως τώρα. Έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της οικονομίας μας. Αλλά, πάνω από όλα, έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες εργαζόμενους. «Ανάπτυξη για όλους» ήταν εξαρχής η υπόσχεσή μας. Και αυτόν το στόχο υπηρετεί η πολιτική μας. Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να τον πετύχουμε»

ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις τηλεοπτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου  μισθού, με ανακοίνωσή του στην οποία υποστηρίζει ότι «ο μισθός επί Μητσοτάκη δεν φθάνει ούτε για τους λογαριασμούς του ρεύματος». Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι « ο Κυριάκος Μητσοτάκης με καθυστέρηση τριών ετών και τρομοκρατημένος από την οργή του κόσμου για τους λογαριασμούς και την πρωτοφανή ακρίβεια και υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανακοίνωσε σήμερα άρον άρον μια ανεπαρκή σε σχέση με τα δεδομένα αύξηση του κατώτατου μισθού».

Κάνοντας σύγκριση με τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με αρνητικό πληθωρισμό είχε αυξήσει το μισθό 11% το 2019 και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με πληθωρισμό πάνω από 9% τον αυξάνει κατά 7,7%, ενώ τον έχει κρατήσει καθηλωμένο τρία χρόνια και με αντεργατικές ρυθμίσεις έχει μειώσει δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων. Η αύξηση αυτή έχει ήδη εξανεμιστεί από τις πρωτοφανείς συνθήκες της ακρίβειας και εν τέλει καλύπτει ελάχιστο μέρος της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων».

Αποδίδει στον πρωθυπουργό ότι «επέσπευσε τις ανακοινώσεις μόνο και μόνο για να έχουν κάτι να πουν οι βουλευτές της ΝΔ που θα βγουν στις περιφέρειές τους για το Πάσχα και θα είναι αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών που δεν μπορούν να βγάλουν ούτε μισό μήνα πλέον» και προσθέτει πως «ό,τι και να κάνει, όμως, η κατάρρευσή του είναι πλέον οριστική και ανεπίστρεπτη». Κλείνοντας διαβεβαιώνει ότι «η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής, θα προχωρήσει άμεσα στην αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, θα ξηλώσει την εργασιακή ζούγκλα των κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη και θα μειώσει δραστικά τους λογαριασμούς που γονατίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά».

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως και την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων ζητεί το Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού στο οποίο ανήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ. Μόνο με αυτά τα μέτρα, εξηγεί το κόμμα, «θα μείνει όρθια η κοινωνία και θα στηριχθεί το εισόδημα».

Στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι «υπό τον μανδύα του δημοσιονομικά υπεύθυνου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έχοντας στο μεταξύ αφήσει την ακρίβεια να κατατρώει το εισόδημα των πολιτών. Ο εισαγωγικός μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ και μετά να ισχύσουν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ποιος φοβάται άραγε να αποφασίζουν τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και εργοδοτών; Μόνο έτσι θα μείνει όρθια η κοινωνία, θα στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα και θα αυξηθεί με υγιή και βιώσιμο τρόπο το εθνικό προϊόν με τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Σημειωτέον ότι 700.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση ή διαλείπουσα εργασία θα λάβουν (μέση) μεικτή αύξηση 25 ευρώ! Ενώ το επίδομα ανεργίας των 438 ευρώ και μόλις για το 15% των εγγεγραμμένων ανέργων αποτελεί εμπαιγμό».

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ σημειώνει πως η αύξηση έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί και ζητάει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με κατώτερο μισθό τα 825 ευρώ.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει: «Τελικά η πολυδιαφημιζόμενη – από την κυβέρνηση – αύξηση του κατώτατου μισθού έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί, εξαιτίας της εκτίναξης της ακρίβειας διαμορφώνοντας τον ονομαστικό κατώτατο μισθό σε επίπεδο πιο χαμηλό από αυτό που ήταν 13 χρόνια πριν! Κι όλα αυτά τη στιγμή που έχει μεσολαβήσει ένας “οδοστρωτήρας” αντιλαϊκών μέτρων που τσάκισαν μισθούς και εισόδημα.

Μάλιστα αυτή η εργασιακή ζούγκλα έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους, με ελαστική και μερική απασχόληση, να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η αύξηση είναι περίπου στο 7%, όταν την ίδια ώρα ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» με ποσοστό πάνω από 8%.

Στα παραπάνω προστίθεται και το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά εφαρμόζεται αυτός ο άθλιος μηχανισμός, που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης και καθ’ υπόδειξιν των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ως βάση για ουσιαστικές αυξήσεις, πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων κι όχι της εκάστοτε κυβέρνησης με βάση τις λεγόμενες «αντοχές της οικονομίας», που είναι τελικά οι ανάγκες και τα κέρδη του κεφαλαίου. Τώρα είναι όντως «η ώρα των εργαζομένων», όχι όμως για να συμβιβαστούν με την φτώχεια και την εκμετάλλευση, αλλά για να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης:

  • Με κατώτερο μισθό τα 825€, την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού.
  • Για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών.
  • Την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας».

ΜέΡΑ25

Σε σχόλιο του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρει: Τα €50 να τα δώσει ο ΠΘ στην παρέα του. Αντί για αυτή τη νέα προσβολή στους χαμηλόμισθους, το ΜέΡΑ25 απαντά: Αυτόματη (μηνιαία) Αναπροσαρμογή του Κατώτατου | Ανακούφιση μικρομεσαίων με 15% φορ. συντ. & 15% Ανώτατο ΦΠΑ | Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx