Μητσοτάκης: Δεν ψηφίσαμε τα μνημόνια με τα Σκόπια γιατί προβλέψαμε την επικράτηση του VMRO
18/05/2024Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ1.
Να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές του κόμματός του προς τα δεξιά ενόψει των ευρωεκλογών επιχειρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις σημερινές του δηλώσεις είπε ότι «η κυβέρνηση δεν κύρωσε τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρειο Μακεδονία γιατί πριν από πέντε χρόνια διέβλεψε ότι το VMRO θα κέρδιζε τις εκλογές».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τα πρωτόκολλα και απηύθυνε και προειδοποίηση προς τη νέα πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να τηρήσει την Συμφωνία των Πρεσπών στο θέμα της ονομασίας, εάν θέλει να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ανέφερε: «Θα περιμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις. Τα πρώτα δείγματα γραφής όμως της νέας ηγεσίας είναι εξαιρετικά αρνητικά. Στον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ήταν η ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, το erga omnes. Εμείς δεν ψηφίσαμε γιατί εκφράσαμε επιφυλάξεις για την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Με τη νέα ηγεσία στο όνομα υπάρχει σαφέστατο πισωγύρισμα. Προειδοποίησα την ηγεσία να αλλάξει γραμμή και να σεβαστεί την πρόβλεψη για ονομασία έναντι όλων διαφορετικά θα δημιουργήσουν θέματα στις σχέσεις όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με την Ευρώπη. Μετά τις δηλώσεις της νέας προέδρου εκανα προσωπικά παρεμβάσεις για τις υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Θα ασκηθεί πίεση σημαντική πίεση».
Ακολούθως ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας. Δικαιώνεται η στάση μας να μην φέρουμε τα μνημόνια. Βλέπαμε τι γίνεται ξέραμε ότι το VMRO θα κερδίσει τις εκλογές. Είναι παραλογισμός να μας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυρώσουμε τα μνημόνια σε αυτή την συγκυρία”. Τέλος ξεκαθάρισε ότι καμία πρόοδος σε αυτή την μακρά πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη δεν θα υπάρξει δίχως απόλυτη συμμόρφωση με την Συμφωνία στο θέμα του ονόματος».
Ο κ. Μητστοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα υγείας. Παρότι κυβερνά πέντε χρόνια απέδωσε τα όποια προβλήματα στην υποχρηματοδότηση της περιόδου του μνημονίου. Αρνήθηκε την συνολική υποβάθμιση επί των ημερών της κυβέρνησης του και προσπάθησε να πείσει ότι αναπτύσσονται τα Νοσοκομεία επί των ημερών του.
Για τις εκλογές κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν κάνει λόγο για την Ευρώπη. Ακολούθως ανέφερε: Εμείς καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει για να έχουμε μία ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Μία ισχυρή ΝΔ μπορεί να βοηθήσει την χώρα μας, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Θα έχουμε κοινό αμυντικό ταμείο για να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς προκλήσεις;», ρώτησε και Επανέλαβε την πρόταση του για την ευρωπαϊκή αεράμυνα.
Για την εσωτερική διάσταση των ευρωεκλογών ανέφερε: «Η κυβέρνηση νιώθει ισχυρή και διαθέτει μία νομιμοποίηση που την γεμίζει ευθύνη και όχι αλαζονεία. Ωστόσο δεν θέλω το βράδυ των εκλογών να δώσω πάτημα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή νομιμοποίηση. Γι’ αυτό έβαλα τον στόχο του 33% που είχαμε στις προηγούμενες. Μπορούμε να πιάσουμε και να ξεπεράσουμε το ποσοστό αυτό». Επιτέθηκε συνολικά στην αντιπολίτευση, τα δεξιά και από τα αριστερά λέγοντας ότι «ο τοξικός λαϊκισμός που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση δεν πρέπει να σηκώσει κεφάλι». Απέφυγε δε να σχολιάσει τον Στέφανο Κασσελάκης λέγοντας ότι θα κριθεί από τον λαό στις εκλογές.
Αναφέρθηκε στην πέραν της ΝΔ δεξιά λέγοντας ότι δεν βλέπει ενίσχυση. Επιτέθηκε στη Νίκη κατηγορώντας της για «χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης». Παρομοίως κατηγόρησε για «εργαλειοποίηση του πατριωτισμού» την Ελληνική Λύση που συγκρούεται με την γεωπολιτική πραγματικότητα και μία κυβέρνηση που υπερασπίζεται τον πραγματικό πατριωτισμό. Σημείωσε ότι η ΝΔ έκανε μία μεγάλη σύνθεση του κέντρου με την δεξιά. «Δεν έρχεται σε σύγκρουση με παραδοσιακούς ψηφοφόρους το ότι η ΝΔ κινείται προσπαθεί να κερδίσει το κέντρο”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “από την περιοδεία μου στην Βόρειο Ελλάδα βλέπω συσπείρωση και είμαι αισιόδοξος».
Αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας λέγοντας ότι είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με παρεμβάσεις. Αναγνώρισε ότι στα τρόφιμα οι τιμές είναι υψηλότερες αλλά έχουν αυξηθεί και οι μισθοί. Επιτέθηκε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα υπάρχει περιβάλλον δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης».
Υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση του θα πάει στο Λογιστήριο του κράτους και θα φανεί το μέγεθος του λαϊκισμού του. Επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας ότι με τις προτάσεις του για την φορολογία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει «ή ότι δεν έχει ιδέα για τι μιλάει ή είναι παντελώς ανεύθυνος”.
Έκλεισε λέγοντας ότι η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία μεγάλων αλμάτων, το 41% είναι εντολή ευθύνης.
Είπε ακόμη ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και θα επιδιώξει και τρίτη ως πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ. «Έχει να κάνει με το πόσο χρήσιμος και δημιουργικός αισθάνομαι». Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν πρόκειται να μετακινηθώ στην Ευρώπη».