Μητσοτάκης: Είσαι αποτυχημένος τέως πρωθυπουργός – Τσίπρας: Έχεις ύφος γυμνασιάρχη

Σύνταξη SLpress.gr
2007
Μητσοτάκης: Είσαι αποτυχημένος τέως πρωθυπουργός – Τσίπρας: Έχεις ύφος γυμνασιάρχη, slpress

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, καθώς με τις δευτερολογίες τους πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν περισσότερο “προσωπικό χρώμα” στις αντιπαραθέσεις τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για “Πολακισμό”.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την επίθεση, στοχεύοντας πρώτα τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν ο τελευταίος ομιλητής του πρώτου γύρου, καταλογίζοντάς του ευθύνες για το τρίτο μνημόνιο και το κλείσιμο των τραπεζών. «Δεν ήταν ούτε εικόνα, ούτε λεξιλόγιο αυτό κ. Βαρουφάκη» είπε Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας στη συνέχεια: «Δεν ξεχάσαμε τις ευθύνες σας για την κατάσταση που οδηγήσατε τις τράπεζες, το "αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες" την ώρα που έκλαιγαν οι συνταξιούχοι, ούτε όταν φωτογραφιζόσασταν σε λαιφ σταιλ περιοδικά».

Τι εξόργισε τον Μητσοτάκη

Νωρίτερα, στο κλείσιμο της ομιλίας του,  ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε αναφερθεί στην απόφαση να απαγορευθεί η πορεία του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα είναι παρών και καλώντας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη «να μας χτυπήσει», όπως είπε. Αυτό, ωστόσο που έκανε έξαλλο τον Μητσοτάκη ήταν η αναφορά του στον Μαρξ.

«Μιας και με αναγκάζετε να αναφερθώ στον Μαρξ, θα κλείσω με τον Μαρξ. Αλλά όχι με τον Καρλ, με τον Γκραούτσο Μαρξ, στην ταινία “σούπα πάπιας”, ο οποίος είχε πει για κάποιον: «Τον βλέπετε αυτόν; Μπορεί να μοιάζει με ηλίθιο, μπορεί να μιλά ως ηλίθιος όμως μην σας μπερδεύει: Είναι ηλίθιος» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Υπήρξαν αμέσως αντιδράσεις, αλλά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25  συνέχισε: «Θα σας πω για ποιον το λέω. Για τις πολιτικές σας. Μπορεί να μοιάζουν σαδιστικά αυταρχικές υπέρ της αρπακτικής ολιγαρχίας, που κάνει την επιδημία ευκαιρία υπέρ της λεηλασίας των ολίγων, μπορεί να λειτουργούν οι πολιτικές σας ως σαδιστικά αυταρχικά πολιτικές υπέρ της αρπακτικής ολιγαρχίας, αλλά μην μπερδεύεστε: Αυτό ισχύει γιατί είναι».

Πολάκης και Πολακισμός 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στο κυρίως μενού, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπραότι μοίρασε την ομιλία του στους δημοσιογράφους, με σχόλια για τον ίδιο και την τοποθέτησή του, πριν καν τον  ακούσει. «Στην πρώτη σελίδα ξεκινάτε για το πόσο αυτάρεσκος ήμουν στην ομιλία μου. Τα γράψατε πριν με ακούσετε. Δεν εκφώνησα την ομιλία που θα πω, και εσείς είχατε μοιράσει την ομιλία σας στους δημοσιογράφους. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά κ. Τσίπρα;».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση για τις κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή στο νοσοκομείο "Σωτηρία", μένοντας ιδιαίτερα στην ανάρτηση του Παύλου Πολάκη. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ενημέρωση από τον διοικητή του νοσοκομείου, την οποία μετέφερε στη Βουλή ο πρόεδρος του Σώματος, είναι ότι λειτουργούν όλες και όχι μόνο οι εννέα, όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μετά ο κ. Πολάκης με ένα χυδαίο υβρεολόγιο επιτέθηκε κατά του Προέδρου της Βουλής, ότι είναι ψεύτης. Ή η πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι ακριβής, οπότε θα απομακρυνθεί ο διοικητής, ή ο Πολακης λέει ψέματα και πρέπει να τον απομακρύνετε για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας για άλλη μία φορά “ζήτημα Πολάκη”.

«Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Πολάκης. Το πρόβλημα είναι ο "Πολακισμός", ένα μείγμα ειρωνείας, αλαζονείας, ψευτομαγκιάς, ψεμάτων και ανορθολογισμού» είπε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε: «Αυτό σημαίνει "Πολακισμός". Μόνο που ούτε εσείς μπορείτε να αποστείτε, γιατί κι εσείς έχετε τέτοια χαρακτηριστικά. Ο Πολάκης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν εδώ». Η επίθεση κατά Τσίπρα δεν σταμάτησε έμεινε, ωστόσο, εδώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανεπάρκεια, προσθέτοντας ότι δεν είναι πλέον «ο φέρελπις πολιτικός, αλλά ο αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός».

Πορεία Πολυτεχνείου και Μέσα Μεταφοράς

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε ζητήσει να μην χρησιμοποιηθούν οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ως επιχείρημα στις ομιλίες, κάτι που, όπως είπε, δεν έγινε και για τον λόγο αυτό ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα υπήρξαν 43 νεκροί, στην Πορτογαλία 82 στο Βέλγιο 345 και στην Ιταλία 623. Σε ό,τι αφορά τα τεστ είπε ότι θα ήθελε να γίνονται περισσότερα, ενώ σε ότι αφορά την απόφαση να ανασταλούν τα μη επείγοντα χειρουργεία είπε ότι αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ζήτησε μάλιστα από τον Αλέξη Τσίπρα να συμβουλευτεί τον πρώην υπουργό του, τον κ. Ξανθό.

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έγινε προσπάθεια να προστεθούν λεωφορεία και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν μνημόνευσε, όπως είπε, σε κείμενο απολογισμού του για τα πεπραγμένα ως κυβέρνηση, την πολιτική για τα Μέσα Μεταφοράς και τις Εντατικές. Αναφερόμενος τέλος στην επέτειο του Πολυτεχνείου είπε ότι η απαγόρευση της πορείας θα ισχύσει για όλους: και για το ΚΚΕ και για τον Βαρουφάκη.

"Αντιπολιτεύεσαι την αντιπολίτευση"

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «δυσανεξία στην κριτική» και του καταλόγισε ύφος "γυμνασιάρχη". «Θα περίμενε κανείς να έχετε συναισθανθεί πού βρισκόμαστε» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν συγκεκριμένες και εποικοδομητικές προτάσεις, αλλά ο πρωθυπουργός επιμένει «αυτάρεσκα να υπερηφανεύεται ότι τα έχει κάνει όλα καλά και να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση».

Με αφορμή όσα ειπώθηκαν για την πορεία του Πολυτεχνείου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μόνη που επέβαλε «απαγόρευση συγκεντρώσεων», γεγονός που, όπως είπε, εγείρει «σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας». Απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού ότι «μοίρασε την ομιλία» του προτού ακούσει την πρωτολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν χρησιμοποίησε καν το σχέδιο ομιλίας του, κατηγορώντας το Μαξίμου ότι στέλνει "φιρμάνι" στα μέσα ενημέρωσης της επιρροής του.

Ειδικά για το lockdown, που ήταν και το θέμα της σημερινής συζήτησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σημασία δεν έχει αν είναι υπέρ ή κατά τώρα, όπως ρώτησε ο πρωθυπουργός, αλλά «γιατί φτάσαμε ως εδώ». Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «μόνο με την καταστολή δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση, καθώς χρειάζεται και πρόληψη», πριν αναφερθεί αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την κριτική του για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ και επιτέθηκε για άλλη μία φορά στον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του ιδεολογική εμμονή» στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Μια εμμονή που έχει ως αποτέλεσμα να «δίνονται οι υπηρεσίες σε ιδιώτες», τόσο στην Υγεία όσο και στις Μεταφορές. Παραλλήλως κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη όι κρύβεται πίσω από ορισμένους επιστήμονες και ζήτησε τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να φανεί αν οι επιστήμονες συμφωνούσαν με τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός, το άνοιγμα των σχολείων, τα Μέσα Μεταφοράς και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Δευτερολογίες με αιχμές

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει «σε μία εισοδηματική ενίσχυση» για τα Χριστούγεννα, υλοποιώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που παρέχει 400 ευρώ στο πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ στο δεύτερο και 100 ευρώ στο κάθε παιδί. «Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι ο δικός σας ο κόσμος» είπε, σημειώνοντας ότι «οι μόνοι που βλέπουν ουσιαστική στήριξη είναι τα funds και οι τραπεζίτες».

Αλλαγή στρατηγικής ζήτησε με τη δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας Μητσοτάκη και Τσίπρα ότι με αφορμή το Πολυτεχνείο στήνουν καυγά αντιπαράθεσης για να αποπροσανατολίσουν. «Καταρρέει με πάταγο ο  δρόμος που αποθεώνει την "ατομική ευθύνη" για να κρύψει την κρατική και κυβερνητική ανευθυνότητα» επισήμανε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ζητώντας ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει την εστίαση, «που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας», επίδομα θέρμανσης και για το ρεύμα, καθώς και άμεση αναστολή των  πλειστηριασμών. Τέλος, δεύτερη επίθεση, πολύ πιο σκληρή από την πρωτολογία του εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατά του πρωθυπουργού.

Αφού  επανέλαβε τις προτάσεις που κατέθεσε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την στήριξη των οικονομικά αδύναμων, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου. «Το κράτος δεν είστε εσείς» είπε, αποκαλώντας τον πρωθυπουργό «εκπρόσωπο της ακροδεξιάς και παρασιτικής ολιγαρχίας», που «επιλέγει την πόλωση, επειδή έχασε τον έλεγχο».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.