Μητσοτάκης: Έτσι αλλάζουμε το κράτος – Τσίπρας: Δεν είναι τσιφλίκι σας

Με κόντρες στην τελική ευθεία για το «επιτελικό κράτος», Βαγγέλης Σαρακινός

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε, από την  Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ένα νομοσχέδιο που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την «συγκέντρωση εξουσιών» στον πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική των πολιτικών αρχηγών και ιδιαίτερα στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το Υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά, ψηφίζει για όλα τα θέματα και διοικείται από τον πρωθυπουργό. Παραλλήλως, υλοποιείται ο κώδικας λειτουργίας του Δημοσίου, το οποίο διοικείται από γραμματείες της ιεραρχίας του Δημοσίου και ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας.

Η λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων θα γίνεται πλέον με μία υπογραφή γενικού διευθυντή, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο καταργούνται οι ουρές, αφού οι επαφές με το κράτος θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα. Υπογράμμισε επίσης ότι η αναζήτηση συναίνεσης θα αποτελεί μόνιμο στόχο, κάτι που φάνηκε από το ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε στη διαβούλευση της Βουλής αλλαγές, και το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια διαφορετικό.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι δημιουργείται ένας υδροκέφαλος μηχανισμός, αναφέροντας ότι οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108 από 161 και οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58.

Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο πρωθυπουργός μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς και πρόσθεσε ότι όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, θα πρέπει να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο γίνεται πράξη η αποπολιτικοποίηση της διαφάνειας και  υιοθετούνται οι αρχές του ΟΟΣΑ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας που συγκροτείται θα εποπτεύει τα θέματα σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ορίσει υπουργό να τα ελέγχει.

Καυγάς για τους μετακλητούς στο κράτος

Παίρνοντας τον λόγο ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε σχέση με τον αριθμό των μετακλητών. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της επιτροπής ανταγωνισμού και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έλλειψη σεβασμού «στους θεσμούς και τη συνέχεια του Κράτους».

«Τότε ήταν η μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης,επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου δεν είναι μεγάλη η σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό…» σχολίασε ο κ. Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο ότι ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Και αναφέρθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον Π. Κοντολέοντα και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το βιογραφικό του.

«Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου,» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα πτυχίο μουσικής…». «Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ» διερωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παραδίδει ένα κρίσιμο πόστο σε έναν άνθρωπο που έχει ως μόνη περγαμηνή τη θητεία του σε εταιρία security, η οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης και από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ.

Εντωμεταξύ, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για μια σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου, κυρίως στα άρθρα για τον υπηρεσιακό Γραμματέα, για τους Γενικούς και τους Ειδικούς Γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο, καθώς και για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ. Ονομαστική ψηφοφορία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου που αφορά τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Άναψαν τα αίματα στις δευτερολογίες

Η ένταση ανέβηκε ακόμη περισσότερο στις δευτερολογίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι δεν θα είναι βουβός πρωθυπουργός, όπως δεν κατηγορήθηκε και ως βουβός αρχηγός της αντιπολίτευσης. Σε ότι αφορά την κριτική για τον αριθμό των μετακλητών υπενθύμισε ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών και ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί όσα είπε σήμερα δεν τα είχε πει και τότε, κατηγορώντας τον ότι διόριζε την παρέα και τους κολλητούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ρώτησε ευθέως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνεί και αν θα ψηφίσει τη διάταξη που ορίζει ότι είναι προκαθορισμένος ο αριθμός των μετακλητών χωρίς να μπορεί κανένας υπουργός να τον τροποποιεί και δήλωσε χαρούμενος που, όπως είπε, εκμαίευσε «ψήγματα συναίνεσης».

Σχετικά με το θέμα της επιτροπής ανταγωνισμού διάβασε παλαιότερη τοποθέτηση της κας Θάνου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, ενώ σε ό,τι αφορά την ΕΥΠ είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει κανένα νόμο και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει τις υπόνοιες που άφησε ο Γιάννης Βαρουφάκης ότι ο Ρουμπάτης περίπου παρακολουθούσε τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τρίπρας, από την πλευρά του, καταλόγισε υποκρισία στη ΝΔ για τη «δήθεν έγνοια της για κομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού» και, σχετικά με την παρέμβαση Βορίδη που προηγήθηκε, σχολίασε: «Δεν γνώριζα ότι το κοινοβούλιο διαθέτει έναν πρωθυπουργό βουβό που χρειάζεται δικηγόρο για να πάρει τον λόγο να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Είπε επίσης ότι στη δευτερολογία του δεν υπήρξε καμία προσωπική μομφή ούτε προς τον Βορίδη, ούτε προς τον Γεραπετρίτη, ούτε προς την  Κεραμέως, αλλά ότι υπήρξε πολιτική κριτική. Σε ό,τι  αφορά τον Γεραπετρίτη είπε ότι δεν γνώριζε πως δεν έχει συντάξει εκείνος την «επίμαχη φωτογραφική τροπολογία», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχει συνολική ευθύνη στην κυβέρνηση.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί σε τροπολογία που είχε καταθέσει το 2016 ο τότε αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης με σκοπό να περάσει ασυμβίβαστο ανάμεσα σε μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης. «Τότε ήταν αντισυνταγματικό να διακόπτεται στη μέση η θητεία, τώρα δεν είναι αντισυνταγματικό να διακόπτεται μια θητεία με τροπολογία που έχει αναδρομικότητα», σχολίασε, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτή την υποκρισία» κατήγγειλε και θα συνεχίζει να καταγγέλλει.

Παραλλήλως, κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα αποπέμψει τον επικεφαλής της ΕΥΠ ή αν σκοπεύει να αλλάξει τον νόμο, γιατί, όπως είπε, «απ’ ό,τι φαίνεται αν οι νόμοι δεν συνάδουν με τους σκοπούς σας, τόσο το χειρότερο για τους νόμους και το Σύνταγμα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην ΕΥΠ, λέγοντας: «Δεν ξέρω αν τελικά το σωσίβιο σας είναι ο κ. Βαρουφάκης. Τώρα κάθε φορά που είστε σε δύσκολη θέση θα μου λέτε τι είπε στα βιβλία του; Αναφορικά με τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε κάνει σπουδές στο αντικείμενο του, ήταν για χρόνια υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής και δεν άφησε καμία σκιά κατά τη διάρκεια της θητείας του».

Γεραπετρίτης: Δεν προέρχομαι από τον κομματικό σωλήνα

«Δεν ήμουν ποτέ έμμισθος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν είμαι προερχόμενος από τον κομματικό σωλήνα», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο θέμα που ήγειρε νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Είχε προηγηθεί στο βήμα ο κ. Τριανταφυλλίδης που έθεσε το ερώτημα αν είναι ηθικό να νομοθετεί ο υπουργός για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την οποία είχε τα προηγούμενα χρόνια έμμισθη σχέση, θέματα που διέψευσε κατηγορηματικά, και τα δύο, ο υπουργός.

«Ελάμβανα εντολές για ειδικές παραστάσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως είχα από πάρα πολύ κόσμο και πελάτες μου», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και απευθύνθηκε στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το ξέρω ότι μπορεί να μην είναι πολύ κοντά στη δική σας κουλτούρα, αλλά είχα μια σχέση με την αγορά επειδή ακριβώς ήμουν επιτυχημένος επαγγελματίας».

Ανέφερε επίσης ότι αυτή η επαγγελματική σχέση έχει βάθος δεκαπενταετίας και τόνισε  ότι επειδή η προδιάθεσή του είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, όλες οι αμοιβές του δεν υπερέβαιναν τα 1.800 ευρώ για μια μεγάλη παράσταση στο Συμβούλιο Επικρατείας. Κινούνταν δηλαδή, σύμφωνα με τον ίδιο, στο 20% της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της νομοθεσίας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να γίνει κάποια διασύνδεση για να βρεθώ κι εγώ εμπλεκόμενος, αλλά δεν είχα καμία σχέση με τη διάταξη, οπότε στην περίπτωση αυτή, θα παρακαλούσα, αν είναι δυνατόν, σε ό,τι αφορά τη νομοθετική πρωτοβουλία, να περιοριστείτε σε εκείνα που με αφορούν».

Από τον Άγιο Αυγουστίνο μέχρι το ΝΑΤΟ

Επικριτικές στο νομοσχέδιο ήταν και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών της ελάσωνος αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, παρομοίασε τον Μητσοτάκη με τον νεαρό Άγιο  Αυγουστίνο που προσευχόταν θερμά στον Θεό λέγοντας «κάνε με αγνό αλλά όχι ακόμη». Είπε επίσης ότι με το νομοσχέδιο διαχωρίζονται «οι  πολιτικές αποφάσεις από την εκτέλεσή τους», η οποία εκχωρείται σε τεχνοκράτες, και σημείωσε ότι «η πλάνη της διάκρισης μεταξύ πολιτικού σκοπού και τεχνοκρατικού μέσου βρίσκεται στη βάση του νεοφιλελευθερισμού».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν σε ένα αυταρχικό κράτος και όταν ο υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης  παρενέβη για να πει ότι «ισχύει το ακριβώς αντίθετο» του απάντησε: «Νομίζω ότι αυτή είναι πρόθεσή σας. Όμως θα νιώσετε πολύ μόνος σε αυτή την κυβέρνηση όπως και εγώ ένοιωσα μοναξιά σε μια άλλη κυβέρνηση».

Επικριτικός στο νομοσχέδιο ήταν και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα αξιοκρατίας. «Δυστυχώς, δεν γυρίσατε την πλάτη στο κομματικό κράτος, γιατί αν γυρίζατε την πλάτη θα κάνατε κάτι πολύ απλό. Θα προκηρύσσατε στη Διαύγειά τις θέσεις». Εξέφρασε μάλιστα την βεβαιότητα ότι αυτοί που θα προσληφθούν «οι μισοί θα είναι κολλητοί του κυρίου πρωθυπουργού και κάποιοι άλλοι παιδιά του κομματικού σωλήνα». Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και για την επιλογή της κ. Αγγελοπούλου ως επικεφαλής της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε, από την πλευρά του,  ότι οι αλλαγές τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως «αταξικές και ουδέτερες» είναι στην ουσία «υποδείξεις της ΕΕ, της Κομισιόν, του ΝΑΤΟ και του ΟΟΣΑ». Έκανε επίσης λόγο για συνέχεια της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το κράτος δεν είναι καθόλου αδύναμο όταν υλοποιεί πολιτικές εργασιακής ζούγκλας και αβάσταχτης φορολογίας. Επισήμανε τέλος ότι με το νομοσχέδιο προωθούνται ρυθμίσεις «για μια πιο συγκεντρωτική, ευέλικτη και σκληρή δημόσια διοίκηση» που καθιστά το κράτος «μια καλοκουρδισμένη μηχανή που θα εξυπηρετεί στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τα σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ».

Για ενίσχυση του πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου διακυβέρνησης έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι «οι διοικητικές μεταβολές με σημασία είναι αυτές που η ίδια η κοινωνία απαιτεί και συνήθως κατοχυρώνονται στη συνείδησή της». ανέφερε μάλιστα ως τέτοιες τον νόμο Πεπονή και την  μεταρρύθμιση για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο είπε ότι «η προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης (που γίνεται με αυτό) φτάνει στο σημείο να προκαλεί και την αντίδραση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής» και επισήμανε ότι εφεξής τη σύνταξη των νομοσχεδίων αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων. Μια Γραμματεία η οποία θα κρίνει ποια θέματα, από εκείνα που θα εισηγηθεί ένας υπουργός, πρέπει να τύχουν ρύθμισης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx