ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για την συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ (Live)

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για την συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ (Live)

«Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και για την κυβέρνηση συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι έχει ευρύτερη οικονομική και γεωπολιτική σημασία και αναβαθμίζει την Ελλάδα. (Η συζήτηση όπως μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής live)

Στην ομιλία του o πρωθυπουργός ανέφερε: «Το κείμενο το οποίο καλούμαστε να κυρώσουμε, τυπικά συνιστά μία από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής μας συμπόρευσης με την υπερατλαντική δύναμη. Η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική μεσόγειο αναδεικνύοντας και ενεργειακό ενδιαφέρον. Η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία με έναν θερμό πόλεμο εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο».

Δίνοντας το ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξε: «Η συγκεκριμένη συμφωνία παύει να είναι διμερές πρωτόκολλο και γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Ενός κρίσιμου κόμβου στο νέο ενεργειακό χάρτη». Πρόσθεσε ότι πρόκειται «για μία συμφωνία που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και τη διπλωματία αλλά κυρίως και στην οικονομία και την ενέργεια».

Αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ λέγοντας η αναβάθμιση της Ελλάδας φαίνεται και από «την πρόσκλησή μου να συναντηθώ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων. Είναι μεγάλη τιμή που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη».

Πάντως το ταξίδι στις ΗΠΑ γίνεται στην σκιά του αιτήματος του προέδρου Μπάιντεν προς το νομοθετικό σώμα να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών, σημείο που προκαλεί την κριτική του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στις συνεντεύξεις του υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα θεωρείται δεδομένη, την ώρα που εμείς δίνουμε όπλα στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ δίνουν F-16 στην Τουρκία για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά».

Κριτική σε Μητσοτάκη και ΗΠΑ από Τσίπρα

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο καταλόγισε ότι σε μία κρίσιμη διεθνή «επιλέγει την πιο επικίνδυνη μετατόπιση, στην εξωτερική πολιτική της χώρας, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στις ΗΠΑ για την στάση τους έναντι της Τουρκίας, αφού εμμέσως στηρίζει τις αξιώσεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών και αφετέρου την εξαιρεί από τις υποχρεώσεις των νατοϊκών χωρών στο ουκρανικό.

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός καθιστά την χώρα «πρόθυμο και προβλέψιμο σύμμαχο». Σημείωσε την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας και υποστήριξε ότι «οι εξελίξεις δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής συγκυρίας ή ενός λάθους της στιγμής αλλά αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης στρατηγικής που έχετε υιοθετήσει στην εξωτερική πολιτική».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Στο Αιγαίο, βλέπουμε ένα τσουνάμι υπερπτήσεων και παραβιάσεων ελληνικών νησιών. Και ποια είναι η αμερικανική αντίδραση; Πού είναι η στήριξη στην κυριαρχία και εδαφική μας ακεραιότητας που λέτε αποτυπώνεται στη συμφωνία; Η κα Νούλαντ αναφέρεται γενικά και αόριστα σε «προκλητικές ενέργειες». Και το State Department, απαντά εξίσου γενικά και αόριστα χωρίς όχι μόνο να καταδικάζει αλλά ούτε καν να αναφέρει την Τουρκία. Και τονίζει ότι όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον ενάεριο χώρο μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και συζήτηση…Και ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, η Toυρκία ζητάει από τις ΗΠΑ την αγορά 40 F16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80. Δηλαδή αξιώνει να αλλάξει άρδην ο συσχετισμός δύναμης στον αέρα, στο Αιγαίο».

»Και όχι μόνο δεν απορρίπτεται από τις ΗΠΑ το αίτημα αυτό, αλλά o πρόεδρος Biden το αποδέχεται και το προωθεί στο Κογκρέσο, λίγες ώρες πριν εσείς ψηφίσετε την επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης και των άλλων εγκαταστάσεων και πριν πετάξετε για την Ουάσιγκτον. Δηλαδή κ. Μητσοτάκη εμείς στέλνουμε όπλα κατόπιν αμερικανικής προτροπής, στην Ουκρανία και στη Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Τουρκία με F16, για να πραγματοποιεί παραβιάσεις και υπερπτήσεις στα νησιά μας. Ωραία Συμφωνία κάνετε. Συγχαρητήρια !».

Για την αναθεώρηση της συμφωνίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Προβαίνετε σε δύο κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις στις ΗΠΑ. Πρώτον, απεμπολείτε ένα εξαιρετικά σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας που είναι η ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, και γίνεστε ο πρώτος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση έξι ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ. Και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

Επικαλέστηκε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που ανέφερε ότι «αυτή η ανανέωση θα επιτρέψει στη συμφωνία να παραμείνει εν ισχύ επ’ αόριστον». Σημείωσε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαπραγματευθεί την αναθεώρηση της Συμφωνίας αλλά δεν προχώρησε γιατί δεν βρέθηκε κοινός τόπος. Ακολούθως κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν πέτυχε ανταλλάγματα προς όφελος της χώρας, παρότι αρχικά τα είχε διεκδικήσει και απορρίφθηκαν από την άλλη πλευρά. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το τρομερό κ. Μητσοτάκη, είναι ότι εσείς προσωπικά, αφού εισπράξατε όλες αυτές τις αρνήσεις στη διαπραγμάτευση, όχι μόνο δεν απορρίψατε αμερικανικά αιτήματα αλλά τα ικανοποιήσατε στο 100%». Επιπλέον πρόσθεσε ότι την επ αόριστον συμφωνία δεν το έκανε κανείς πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση, αλλά δεν τον κάνει ποτέ μια χώρα Σύμμαχος. Το κάνει μια χώρα δορυφόρος. Μετατρέπετε την Ελλάδα σε χώρα δορυφόρο των ΗΠΑ».

Τέλος για τα ελληνοτουρκικά τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στην Χάγη και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύετε πραγματικά στην προοπτική της Χάγης, εγκλωβισμένος – όπως είστε – από τον συνέταιρό σας – τον κ Σαμαρά, στο κόμμα σας».

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

«Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και για την κυβέρνηση συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών», απάντησε ο πρωθυπουργός και ανέφερε τους τρεις λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η Συμφωνία:

-Πρώτον, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες.

-Δεύτερον, αυτή η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται επίσης το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δυο στρατόπεδα, το πρώτο στο Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.

-Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Μία διατύπωση, που δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας κύριοι της αντιπολίτευσης, την επαναλαμβάνει ο υπουργός Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του».

Επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα κυβερνητικά της πεπραγμένα και για την συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Ρώτησε: «Εσείς, αλήθεια, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τι κάνατε ακριβώς στον τομέα των εξοπλισμών; Ένα μεγάλο πρόγραμμα. Τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας 500 εκ. Κανένα από αυτά τα αεροσκάφη δεν πετάει ακόμα. Να λογοδοτήσει κάποια στιγμή ο παλιός συνέταιρός σας για τις επιλογές του. Σε αυτόν είχατε αναθέσει τον κρίσιμο τομέα της εθνικής άμυνας για να μην ξεχνιόμαστε».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάξης ανέφερε: «Φοβάμαι ότι και πάλι η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει να αποτελέσει εθνική εξαίρεση. Λέει και πάλι όχι σε εξέλιξη που αναβαθμίζει τη χώρα και ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις μας. Τι μας λέγατε αλήθεια για την ελληνογαλλική συμφωνία; Θυμάστε τι λέγατε; Ότι θα γυρίσουν τα φέρετρα των Ελλήνων στρατιωτών από το Σαχέλ. Που είναι; Κατεγράφη στην ιστορία η επιλογή σας. Τουλάχιστον τώρα μην προσθέσετε στον γκρίζο κατάλογο των λαθών σας ένα ακόμα με εθνικές συνέπειες. Δεν ευσταθούν όλα τα επιχειρήματα που ακούσαμε. Ούτε μπορώ να ακούω ανοησίες περί εκχώρησης ανεξαρτησίας από το κόμμα που είχε υπουργό άμυνας τον κ. Καμμένο. Έρχεστε τώρα να κουνήσετε το δάκτυλο κ. Τσίπρα και να μας τη βγείτε πατριωτικά όταν είναι γνωστή η δική σας ιστορία και εκείνων που συγκυβερνήσατε. Κάνω μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξετε τη θέση σας. Να μπορέσουμε τουλάχιστον να διαμορφώσουμε πλαίσιο στοιχειώδους συνεννόησης και συναντίληψης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής».

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επαναλάβει την κατηγορία για δημαγωγία προς τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε: «Πατριωτισμός της ευθύνης απαιτεί ωριμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Αυτές θα δοκιμαστούν στην ψηφοφορία που θα έχουμε. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι διαθέτουμε αυτή την ωριμότητα και αυτή την αυτοπεποίθηση που τόσο χρειάζεται ο τόπος σήμερα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι