Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα – Πως αντέδρασε ο Ερντογάν (video)

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα – Ερντογάν: Η ΕΕ να μας σώσει τα δικαιώματά μας, slpress

Το θέμα της Τουρκίας κυριάρχησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός δεν έμεινε, ωστόσο, μόνο σε αυτό, αλλά αναφέρθηκε και στα άλλα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, όπως και στις ανακοινώσεις που έγιναν στην Αθήνα σχετικά με το μερικό άνοιγμα της αγοράς, ενόψει των Χριστούγέννων. Την ίδια ώρα πάντως ο Ερντογάν ζητάει και τα ρέστα, δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλά δικαιώματα που η ΕΕ πρέπει να αποδώσει στην Τουρκία.

«Λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα που υπήρχε και ξεκλειδώνουν για την πατρίδα μας 72 δις ευρώ» είπε ξεκινώντας την ενημέρωση ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό της ΕΕ. Το άλλο μεγάλο ζήτημα της Συνόδου, στο οποίο επήλθε συμφωνία, αφού η Ουγγαρία και η Πολωνία απέσυραν το βέτο τους. Έχοντας πάρει βέβαια προηγουμένως, πολλά από αυτά που ήθελαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι με το ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων θα τρέξουμε πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι η Ελλάδα έχει υποβάλλει ήδη τις προτάσεις της και μέσα στο 2021 θα εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι. Ενημέρωσε επίσης ότι για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, μετά από μια πολύωρη διαπραγμάτευση, κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιρρήσεις. Έτσι, συμφωνήθηκε μείωση των ρύπων έως το 2030 κατά 55%.

Ο Μητσοτάκης για την Τουρκία 

Αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις και ότι έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να υποβάλλει, το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2021, έκθεση που θα αφορά όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία της ΕΕ, όπως περιλαμβάνονταν στην έκθεση του Οκτωβρίου.

Για το Κείμενο Συμπερασμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν σαφής και ότι η Άγκυρα καλείται από την πρώτη παράγραφο να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Πρόσθεσε επίσης ότι εντάσσεται ως προϋπόθεση η αποχή της Τουρκίας από παράνομες δραστηριότητες και ότι γίνεται ρητή αναφορά στο ζήτημα του προσφυγικού.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ευρώπη έκανε ένα βήμα που συνιστά την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για να αλλάξει η Τουρκία συμπεριφορά, είπε και πρόσθεσε ότι αν επιμείνει υπάρχουν πλέον κυρώσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι πριν δύο μήνες δεν υπήρχε η απαραίτητη ομοφωνία για την διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων, κάτι που όπως είπε τώρα συμφωνήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της προεδρίας Μπάιντεν ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πίστη ότι «υπάρχει περιθώριο να ενισχυθεί ο πυλώνας της διατλαντικής συμμαχίας που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια», ενώ αναφερόμενος στις αναμενόμενες αμερικανικές κυρώσεις για του S400 σημείωσε ότι «η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει».

Το εμπάργκο όπλων 

Στην ερώτηση, αν το Κείμενο Συμπερασμάτων ανταποκρίνεται στην χθεσινή δήλωσή του ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται απάντησε: «Είπα ότι οι συμφωνίες τηρούνται και οι συμφωνίες τηρήθηκαν. Αυτό που είπαμε είναι ότι αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση θα υπάρξουν κυρώσεις. Είπαμε ότι υπήρξε επιδείνωση των ευρωτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων Τουρκίας-Κύπρου και η ΕΕ πήρε τις πρώτες αποφάσεις και δρομολόγησε τις επόμενες».

Στον πρωθυπουργό τέθηκε και το ερώτημα αν διαχωρίστηκαν οι στρατηγικές Ελλάδας και Κύπρου, με την απάντηση να είναι ότι επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Κύπρου. Σε ό,τι αφορά πάντως τους πανηγυρισμούς του Ερντογάν και τις ευχαριστίες του προς κάποιους Εταίρους είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσα στο Συμβούλιο δεν έχουν όλοι την ίδια οπτική για την Τουρκία. Υπήρχαν χώρες που ήταν απολύτως αρνητικές και σε έναν βαθμό αναθεώρησαν την άποψή τους».

Τέλος για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία είπε ότι τέθηκε μετ΄ επιτάσεως και ότι κερδίζουμε τη μάχη για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας. Ανέφερε βέβαια ότι είναι ένα θέμα για το οποίο δεν μπορεί να τοποθετηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Είναι διμερές ζήτημα το θέμα αυτό, αλλά αυξάνεται ο βαθμός ευαισθητοποίησης των χωρών και εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια» πρόσθεσε. Η Μέρκελ πάντως είπε ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί στο ΝΑΤΟ, σε συνάρτηση με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ζητάει ρέστα ο Ερντογάν

«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος επισήμανε στην συνέντευξη Τύπου, ότι η ΕΕ «πρέπει να υιοθετήσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και αυτό έκανε». Η Ευρώπη, ωστόσο, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Οκτωβρίου έπρεπε να λάβει κάποιες αποφάσεις, τις οποίες μετέθεσε και πάλι για τον Μάρτιο.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ σημείωσε ότι το Βερολίνο επιθυμούσε, στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ, να υπάρξει μια «πιο εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία», προσθέτοντας ότι, εξαιτίας των εξελίξεων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προχώρησε στην απόφαση να υπάρξουν περισσότερες καταχωρήσεις  στη λίστα με τα πρόσωπα και τις εταιρείες, στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις από την ΕΕ.

Αναφερόμενη στην έκθεση που ζήτησαν οι 27 ηγέτες είπε ότι θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, ανάμεσά τους το θέμα της Λιβύης και του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Χαρακτήρισε τέλος πρόκληση τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια, ενώ για την αποχώρηση του Oruc Reis εξέφρασε την ελπίδα ότι ελήφθησαν από την Τουρκία τα μηνύματα που εστάλησαν από την ΕΕ.

Ο Ερντογάν πάντως πανηγύρισε για τα αποτελέσματα της Συνόδου, τονίζοντας ότι «λογικές» χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι και η επόμενη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, τον Μάρτιο, δεν θα επιφέρει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Τουρκία. «Τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία» είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι