Μητσοτάκης και Τσίπρας εφ’ όλης της ύλης – Τί δείχνει νέα δημοσκόπηση
04/05/2023Eφ’ όλης της ύλης μίλησαν σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια στιγμή η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis στην πρόθεση ψήφου δίνει τη ΝΔ να λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες πάνω από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από 8,5% τον Απρίλιο για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής. Στο 5,5% βρίσκεται το ΚΚΕ, στο 2,6% και κάτω από το όριο για είσοδο στη Βουλή είναι η Ελληνική Λύση η οποία υποχωρεί 1,4 μονάδες. Εντός Βουλή, με 3,7% αντί 4,4% τον Απρίλιο βρίσκεται το ΜέΡΑ25, ενώ ανιχνεύεται και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 1,2%.
Τα λοιπά κόμματα είναι στο 8,5%, άκυρα-λευκά στο 1,9%, δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 3,2% ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 12,2%. Αθροιστικά δηλαδή βλέπουμε ένα ποσοστό άνω του 17% που είτε δεν θα ψηφίσει, είτε θα ρίξει λευκό είτε δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του. Ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό που σαφέστατα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις. Ως προς την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων το 56% είναι από εκείνους που δεν ψήφισαν ή έριξαν άκυρο-λευκό, το 20% από ΝΔ και το 12% από ΣΥΡΙΖΑ.
Μητσοτάκης εφ’ όλης της ύλης
Σαφές μήνυμα πως δεν πρόκειται να δεχθεί να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας εφ’ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, επισημαίνοντας πως μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να δεχθεί ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που δεν ανήκουν στη ΝΔ. Ο πρωθυπουργός μίλησε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για την οικονομία λέγοντας πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ακόμη και σε δύσκολες εποχές όπως η περίοδος του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα όπως είπε, «αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, μειώσαμε φόρους και εισφορές και την επόμενη τετραετία θα συνεχίσουμε» και συμπλήρωσε πως όπως έχει δεσμευθεί θέλει εντός της τετραετίας τον κατώτατο μισθό κατ’ ελάχιστον στα 950 ευρώ. «Δώσαμε πολλά εκατομμύρια κατά την πανδημία», είπε σημειώνοντας πως χάρις σε αυτές τις κινήσεις οι επιχειρήσεις, τα μαγαζιά και ο τουρισμός κρατήθηκαν όρθιοι.
Μιλώντας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως κοστολογείται πλέον στα 83 δισ. ευρώ δίνοντας μάλιστα ένα παράδειγμα κόστους. «Είμαι υπερήφανος για τον Προσωπικό Βοηθό, μας στοιχίζει 300 εκατ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για 70.000 προσωπικοί βοηθοί, κόστος πάνω από 2 δισ. Η Γερμανία έχει 5.000 προσωπικούς βοθούς», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην κριτική που του ασκεί ο κ. Τσίπρας είπε: «ο κ. Τσίπρας έχει κάνει καριέρα στις προσωπικές επιθέσεις, δεν του έχει βγει, το προσπερνώ» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις μετακινήσεις με το πρωθυπουργό αεροσκάφος σημείωσε: «Είμαι πρωθυπουργός, χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μόνο όταν δεν έχω άλλο τρόπο. Μετακινούμαι με το αυτοκίνητο και κάθε μέσο. Και ο κ. Τσίπρας το χρησιμοποίησε και καλά έκανε. Το επόμενο που θα μου πει είναι να φύγω και από το Μαξίμου, για να μην… το προάγω για την προβολή των κομματικών μας θέσεων».
Για το κόμμα Κασιδιάρη: «Κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν τη στενοχώρια τους που ο Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογές, ας κρατήσουν τα προσχήματα. Κάναμε ό,τι μας επιτρέπει το Σύνταγμα για να αποτρέψουμε τους μαχαιροβγάλτες να κατέβουν στις εκλογές, και είναι πολύ κρίμα που το κάναμε μόνοι μας». Για τον Νίκο Ανδρουλάκη: Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως ο ίδιος θα ήθελε να συναντηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη αλλά ο ίδιος δεν ανταποκρίνεται.
Τσίπρας εφ’ όλης της ύλης
«Ο… ξενοδόχος είναι ο ελληνικός λαός» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε εφ’ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου και απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το με ποιους σκοπεύει να συνεργαστεί μετεκλογικά, όταν ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 κλείνουν τα όποια “παράθυρα” συνεργασίας.
Όπως εξήγησε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο λαός θα είναι αυτός που, με την ψήφο του, θα καθορίσει ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί και ποιες θα είναι οι πιθανές συνεργασίες που προκύπτουν. «Ζητάμε ισχυρή εντολή για να είμαστε πρώτο κόμμα» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, ενώ “κάρφωσε” το κόμμα Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή του 3%, δεν θα είναι ισχυρή, ούτε κυβέρνηση μακράς πνοής». Εγώ θέλω να σχηματίσω κυβέρνηση τετραετίας, προσέθεσε επ’ αυτού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου θα αναδείξει κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο κόμμα, “φωτογραφίζοντας” το ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε, είτε θα σχηματιστεί κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είτε με πρωθυπουργό τον ίδιο, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τα περί τρίτου προσώπου, που εξακολουθεί να προκρίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές. «Πουθενά στην Ευρώπη το τρίτο κόμμα δεν επιλέγει τον πρωθυπουργό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, ας κάνει ο κ. Ανδρουλάκης μία πρόταση. Ποιος θα κυβερνήσει; Ο άγνωστος Χ; Θα πρέπει να γίνουν προτάσεις».
Παράλληλα, απάντησε στην κριτική που δέχεται εξ αριστερών, από το ΚΚΕ, καλώντας τον Δημήτρη Κουτσούμπα «να διαβάσει την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ», ενώ δεν απέφυγε να απαντήσει και στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος τον χαρακτήρισε «τυμβωρύχο» του Ανδρέα Παπανδρέου. «Δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα» είπε χαρακτηριστικά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε και για το σχέδιο “Δήμητρα” του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι δεν έχει νόημα να ανοίξει εκ νέου μια τέτοια συζήτηση, από την στιγμή που η Ελλάδα έχει βγει από τα Μνημόνια και την κρίση. Παραδέχτηκε, ταυτόχρονα, ότι, μετά το δημοψήφισμα του 2015 και την αποχώρηση Βαρουφάκη από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπροσωπικές τους σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο σημείο.
Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η κοστολόγηση της ΝΔ για το πρόγραμμά μας έχει αυξομειώσεις. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο». Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 «ψαρεύουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς», ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το ΚΚΕ δεν ψαρεύει; Ή μήπως δεν μας συμφέρει να αναφερθούμε στο ΚΚΕ, γιατί είναι ιστορικό κόμμα; Όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι ανησυχητικά…»
Και συνέχισε: «Δεν έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν ένα κόμμα που είναι στη Βουλή (Ελληνική Λύση), αλλά ακύρωσαν τα κόμματα Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου, Νικολόπουλου και ακόμα και του κ. Ευμορφίδη, ενός επιχειρηματία που δεν είναι ακραίος, αλλά φιλελεύθερος. Όλα αυτά τα κόμματα είναι ανταγωνιστικά της ΝΔ».
«Πρώτη φορά στην ιστορία έκρινε το Α1 του Αρείου Πάγου το ποια κόμματα θα μπουν στις εκλογές. Ο επικεφαλής κατήγγειλε ότι υπήρξε προσπάθεια χειραγώγησης, για ν’ αποφασίσει ποια κόμματα θα συμμετέχουν. Νομίζαμε ότι όλα αυτά ήταν για το κόμμα Κασιδιάρη. Έκπληκτοι είδαμε ότι δεν ήταν μόνο γι’ αυτό. Γι’ αυτό δεν δέχτηκαν τη δική μας τροπολογία… Τέτοια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης δεν έχει ξαναδεί ο τόπος…».
Τσίπρας για υδρογονάνθρακες
Για το θέμα των υδρογονανθράκων και την περίπτωση συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας είπε: «Εγώ υπέγραψα το 2019 τη συμφωνία με ExxonMobil και Total για τα οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Έκτοτε οι δύο εταιρείες αποχώρησαν και έχει δημιουργηθεί μια μετατόπιση προς τις ΑΠΕ. Οτιδήποτε έχει υπογραφεί να προχωρήσουν οι έρευνες κι αν υπάρχει να αξιοποιηθεί, αλλά να κάνουμε μια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλούτο που δεν υποπτευόμαστε ότι έχουμε, αλλά τον έχουμε, που είναι ο αέρας, ο ήλιος και η δυνατότητα της χώρας να γίνει ενεργειακά αυτόνομη… Καμία δύναμη πολιτική δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ας μην ανησυχεί ο κ. Βελόπουλος. Καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Υπάρχει μια σαφής εθνική γραμμή, που οφείλουμε να τηρήσουμε. Το ερώτημα είναι τι μας ξημερώνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία» τόνισε για τα ελληνοτουρκικά, μεταξύ άλλων, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.