Μητσοτάκης: «Κάναμε το ανθρωπίνως δυνατό» – Τσίπρας: «Χάσατε τον έλεγχο!»

Πως “κάηκαν” τα σενάρια για πρόωρες εκλογές – Ποια παράμετρος λειτούργησε ως καταλύτης, slpress

Αν και η συζήτηση στην Βουλή έχει αντικείμενο την ενημέρωση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξελίχθηκε σε μία αντιπαράθεση για την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους και την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, προσωπικά. Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος προκάλεσε τη συζήτηση, ως απάντηση στο αίτημα του κ. Τσίπρα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με τη συμμετοχή και των επιστημόνων, θέλησε να ανασκευάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν επικρατήσει το τελευταίο διάστημα από λάθη στην διαχείριση και από αντικρουόμενες δηλώσεις του ιδίου και των υπουργών του.

Καθώς στο συγκεκριμένο θέμα είναι απομονωμένος, επιχείρησε από την αρχή προσωπική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, εκτοξεύοντας χαρακτηρισμούς. Είναι εμφανές ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να βάλει φρένο στη σταδιακή υποχώρηση της κυβέρνησης που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις με μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μερική έστω ανάκτηση του χαμένου εδάφους όταν η πανδημία κλείσει τον κύκλο της.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η προοπτική των εμβολιασμών, που εκ των πραγμάτων δημιουργεί προσδοκία στην κοινωνία, αποτελεί προνομιακό πεδίο πολιτικής. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης χειροκρότησαν τον πρωθυπουργό μόνο μία φορά και αυτή όταν καταφέρθηκε κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Αφορμή γι΄αυτό στάθηκε η πρότασή του κ. Τσίπρας για τη διάχυση της πατέντας των εμβολίων στις εθνικές βιομηχανίες φαρμάκων. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε με το ευφυολόγημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων φαρμακευτικών με έναν νόμο και ένα άρθρο, θυμίζοντας της πάλαι ποτέ εξαγγελίες του για το μνημόνιο. Κατά τα λοιπά η αντίδραση των βουλευτών του ήταν χλιαρή.

«Δεν κάναμε σοβαρά λάθη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις για σοβαρά λάθη, απέφυγε ακόμη και έμμεση αναγνώριση κυβερνητικής ευθύνης και εμφανίστηκε με την αυτοπεποίθηση ότι «η κυβέρνηση συνολικά έκανε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα όποια λάθη εντοπίζονται και διορθώνονται.

Θέλησε δε, να εμφανίσει αποφασιστικότητα και στιβαρότητα της κυβέρνησής του και υπεραμύνθηκε του αυστηρού lockdown: «Λόγω του αυστηρού lockdown έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων». Παράλληλα θέλησε να εμφυσήσει αισιοδοξία στην κοινωνία αναγγέλλοντας άνοιγμα των επιμέρους κλάδων της οικονομίας καθώς και «την επέκταση του μέτρου κάλυψης του ενοικίου κατά 80% για τον μήνα Φεβρουάριο και τη συνέχιση καταβολής όλων των επιδομάτων ανεργίας για δύο ακόμα μήνες».

Φυσικά έδωσε έμφαση στους εμβολιασμούς και αντιπαρήλθε τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση είναι εκτός των στόχων που έχει βάλλει: «Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού», ανέφερε. Έμεινε δε, πιστός στην γραμμή της ατομικής ευθύνης.

Αλέξης Τσίπρας: Έχετε χάσει τον έλεγχο

Στην αντίθετη εντελώς κατεύθυνση κινήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν σήκωσε το γάντι της προσωπικής αντιπαράθεσης που του πέταξε ο πρωθυπουργός, θέλοντας να εμφανιστεί «σύμφωνος με την σοβαρότητας των καταστάσεων και συναινετικός» και να επιρρίψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευθύνη για την έλλειψη συνεννόησης. Στο πλαίσιο αυτό επιχείρησε να πείσει ότι «η κυβέρνηση όχι απλώς έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά όχι έχει χάσει και τον έλεγχο».

Από την πλευρά του, είναι σαφές ότι θέλει να κεφαλαιοποιήσει την φθορά της κυβέρνησης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εισπράξει την δυσαρέσκεια από τις εξελίξεις στην οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας. Έβαλε στο στόχαστρό του την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους αλλά κυρίως την προσωπική αξιοπιστία του πρωθυπουργού που συνεχίζει να απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας και εμπιστοσύνης παρά την μείωση της κυβέρνησης.

Ήδη από την συνέντευξη του πρωθυπουργού την εβδομάδα που πέρασε ο κ.Τσίπρας επιχειρεί να αναδείξει “τα ψέματα” του πρωθυπουργού. Την τακτική αυτή υποστήριξε στην ομιλία του με τη δική του ανάγνωση των στοιχείων και την παράθεση αντιφατικών δηλώσεων των κυβερνητικών παραγόντων αλλά και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά χωρίς τους συνήθεις σκληρούς χαρακτηρισμούς. Στο ίδιο πάντα πλαίσιο του καταλόγισε αυταρέσκεια καθώς επίσης ότι βρίσκεται σε απόσταση από την κοινωνία. Δεν παρέλειψε να θίξει την ευνοϊκή αντιμετώπιση που απολαμβάνει ο πρωθυπουργός από τα Μέσα Ενημέρωσης για να τον προειδοποιήσει ότι «ενισχύουν την αυταρέσκειά του και τον εγκλωβίζουν».

Ο κ.Τσίπρας γενίκευσε την κριτική του κατηγορώντας τον πρωθυπουργό αφενός για την “ιδεοληπτική του στάση σε σχέση με την δημόσια υγεία” καθώς και ότι με την επιμονή του στην πολιτική καταστολής στερεί την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τον Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε και η Φώφη Γεννηματά, η οποία αυτή την φορά δεν μοίρασε τις αιχμές της σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση . Παρέθεσε μία σειρά δηλώσεων του πρωθυπουργού και τον υπουργών του για να στοιχειοθετήσει ότι έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και ότι αρνείται να αναγνωρίσει οποιαδήποτε ευθύνη για τα λάθη του. Παράλληλα υπογράμμισε την πίστη της στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι