ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μπραντεφέρ Τσίπρα-Μητσοτάκη – Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Κατρίνης

"Για όλα φταίει η Ρωσία" είπε ο πρωθυπουργός - "Ακρίβεια Μητσοτάκη" βλέπει ο Τσίπρας, Σπύρος Γκουτζάνης

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε το κοινοβούλιο, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα. Στο βήμα είναι τώρα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης. Τιμώντας την μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρωθυπουργός. «Την αποχαιρετούμε σήμερα με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη», είπε.

«Τομή στον χρόνο και στην μακρά ιστορία της Ευρώπης» χαρακτήρισε αυτό που συντελείται στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμα ότι επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και η Ρωσία ανατρέπει παγιωμένες ιστορικές και εδαφικές πραγματικότητες. «Αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς. Έχει χιλιάδες αθώα θύματα ανάμεσά τους και Έλληνες στην Μαριούπολη. Με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας εισβάλλει σε μια άλλη» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για ωμή και βίαιη προβολή ισχύος και ο αγώνας εναντίον της γίνεται για την προάσπιση της ελευθερίας. «Αυτή η βάναυση εισβολή συντελείται στο όνομα του Ρωσικού λαού και με πρόσχημα την αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας. Μια εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Μια ρήξη που επιδιώκει μια λήξη της περιόδου ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη. Κατηγόρησε την Ρωσία ότι θέλει να αλλάξει την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Εισερχόμαστε σε μια άλλη ιστορική εποχή αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι τους έχουμε ξορκίσει».

«Ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μιας χώρας να μας λέει ότι ίσως να είναι η τελευταία φορά που μας μιλάει», είπε αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στο τι άλλαξε στην στάση των χωρών της ΕΕ. «Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των ιστορικών μας βιωμάτων. Είμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα», τόνισε. «Είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στην ισοτιμία και την διεθνή νομιμότητα. Είμαστε ένας λαός που ζει με την ανοικτή πληγή της Κύπρου και δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε έναν ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

Μητσοτάκης: Θρηνούμε θύματα

Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας είπε ότι «η δική μας πατρίδα θρηνεί ήδη θύματα ομογενείς μας για να αρκείται σε λίγα απλοϊκά ειρηνιστικά συνθήματα που ταυτίζουν θύτες και θύματα. Αν το ότι οι ομογενείς μας δεν ζουν πια το αναγνωρίζει ο Πρόεδρος Μακρόν δεν γίνεται να μην το αναγνωρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι πλέον αναμετρώνται η προοδευτική δύναμη και δράση με ξεπερασμένες ιδεοληψίες. Μίλησε για σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση. Στην Ουκρανία, «η αλήθεια αποδείχθηκε πιο ισχυρή από την προπαγάνδα, κάτι που υποτίμησε και ο Ρώσος ηγέτης. Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς, είμαστε η σκοτεινή Ήπειρος του 20ου αιώνα. Η ΕΕ γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου για να μην έχει καμία χώρα ξανά αυτοκρατορικές φιλοδοξίες».

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, είπε ότι αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού και η απαγόρευση εξαγωγών θα υπονομεύσει τον ενεργειακό τομέα της. Χαρακτήρισε τις κυρώσεις τεράστιο πλήγμα. Είναι το μεγαλύτερο πακέτο που επιβλήθηκε ποτέ από την ΕΕ. Ίσως δεν έχει την άμεση ισχύ ενός βομβαρδισμού αλλά τέτοιες ενέργειες αφυπνίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την άυλη δύναμη της Δημοκρατίας. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. Για την στάση που έπρεπε να τηρήσουμε απαντούν τα λόγια του Βενιζέλου στον Γερμανό πρέσβη όταν του ζήτησε να υπαναχωρήσουμε από την συμμαχία με την Σερβία: «Το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας. Είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα μάχεται όπως μπορεί με σπουδαία δουλειά από το υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνει η Γερμανία, η Σουηδία και η Πορτογαλία και δεν θα το κάνουμε εμείς όταν δικοί μας ομογενείς χάνουν την ζωή τους από ρωσικές βόμβες;» αναρωτήθηκε στο τέλος.

«Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μια χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αν χρειαστεί βοήθεια από τον ελεύθερο κόσμο;» αναρωτήθηκε επιπλέον. Κάλεσε τις ΜΚΟ να βάλουν πλάτη και είπε ότι είμαστε έτοιμοι για ασύμμετρες υβριδικού τύπου απειλές στον κυβερνοχώρο.

Ο πρωθυπουργός για την άμυνα

Μιλώντας για την άμυνα ως υπέρτατο σκοπό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι υπέρτατη εθνική και πανευρωπαϊκή ανάγκη. Όπως «δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς δημοκρατία, έτσι δεν υπάρχει και δημοκρατία χωρίς ασφάλεια». Τόνισε την ανάγκη για αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα αυτό. «Δικαιώνονται έτσι όσοι από εμάς μιλούσαμε για την ανάγκη της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω αμυντικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της. Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας μπορεί να γίνει πρότυπο… Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belharra και τα Rafale έχουν θέση στις ένοπλες δυνάμεις μας».

Ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι είναι ώριμο το αίτημά μας να ενταχθεί στην συζήτηση για το επόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τους αμυντικούς εξοπλισμούς. «Η άμυνα είναι επένδυση για την ασφάλεια και την ευημερία», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ενεργειακή διάσταση της κρίσης τόνισε ότι δεν αποκλείεται ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας. Σημείωσε πάντως ότι συμφωνήθηκε ότι αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα για την υπεράσπιση των αξιών της Ευρώπης. Σε εθνικό επίπεδο κινούμαστε ήδη υποστηρικτικά με πάνω από 2 δισ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μέριμνα υπάρχει, είπε, και για τα αποθέματα φυσικού αερίου και οι εταιρείες έχουν κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων LNG. Ο αγωγός ΤΑΠ στην Βόρειο Ελλάδα μπορεί να δεχθεί και άλλα φορτία και μονάδες σε όλη την χώρα μπορούν να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα επεξεργαστεί σχέδιο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω ενός κοινού ταμείου. «Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει την δύναμη πυρός της και να στηρίξει τους πολίτες της. Σε βάθος χρόνου η μόνη απάντηση στην ενεργειακή ασφάλεια είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και τους υδρογονάνθρακες», κατέληξε.

Ο αντίλογος Τσίπρα

Τον λόγο έλαβε αργότερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ανέφερε πως «η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη – αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα – σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται από όλους μας εθνική σύνεση. Να αποφύγουμε την παγίδα να μετατρέψουμε μια κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς του αντιπάλους και όχι στον Πούτιν και τον Ερντογάν. Να υπάρξουν σήμερα, παρά τις διαφορές μας, κοινοί στόχοι για όλους μας, για το πατριωτικό και εθνικό συμφέρον.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «κοινοί στόχοι πρέπει να είναι η ταχύτερη αποκατάσταση της ειρήνης, η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και η αλληλεγγύη μας σε όσους κινδυνεύουν σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας. Οφείλουμε όλοι χωρίς αστερίσκους να καταδικάσουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας και την απαράδεκτη αναθεωρητική πολιτική που βασίζεται η Ρωσία. Να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον ουκρανικό λαό και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας. Να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά ειδικά εις βάρος και του ρωσικού λαού.

Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ πρέπει να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα, προκειμένου να τερματιστεί η επίθεση και να αποχωρήσουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και να ανοίξει δρόμος διπλωματίας. Δεν μπορούμε να μείνουμε σε διαπιστώσεις. Να δώσουμε χώρο στη διπλωματία και το διάλογο. Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση και ως ευρωπαϊκή χώρα ορθώς στηρίζουμε και συμμετέχουμε σ’ αυτές… Έχουμε απέναντί μας τον Πούτιν και το καθεστώς του, όχι τον ρωσικό λαό

Να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό ενεργά υποστηρίζοντας ισχυρές, στοχευμένες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας προκειμένου να τερματίσει την εισβολή της και να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας.. Να είμαστε θετικοί στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας – προς ένταξη – χώρας στην Ουκρανία για λόγους ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς… Να αποστείλουμε όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται, στον ουκρανικό λαό… 

Ο Τσίπρας για τον Πούτιν

Στην συνέχεια ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως: «Ο χειρισμός Πούτιν μας επαναφέρει πάλι σε έναν διπολικό κόσμο Δύσης και Ανατολής. Μας επαναφέρει σε έναν σκληρό ψυχρό πόλεμο μεταξύ δύο μπλοκ κρατών που θα οδηγήσει σε σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό και μια βαθειά ενεργειακή και οικονομική κρίση… Η Ελλάδα θα επιμείνει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί τις τελευταίες δεκαετίες ή θα είναι μια σαν όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μάλιστα επισπεύδουσα στη πρώτη γραμμή;

Πρέπει στην παγκόσμια αστάθεια να συνεχίσει να επιδιώκει να είναι μέρος της λύσης; Ή να γίνει μέρος της κρίσης; Μέρος του πολέμου, αντί για μέρος της ειρήνης; Αυτά είναι κρίσιμα διλήμματα και θέλουν βάθος στρατηγικής και όχι τσιτάτα και επικοινωνιακές κραυγές. Θέλω να εκφράσω τις βαθύτατες ανησυχίες μας για ορισμένες πρωτοβουλίες σας κε Μητσοτάκη, όχι συνολικά για τη στάση σας. Για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει εισήγηση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς συνεννόηση ή έστω ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία. Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων και κοινών δράσεων της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, αλλά μονομερώς.

Ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα από εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης, να μετατρέπεται σήμερα σε εμπλεκόμενη του πολέμου… Σε τέτοιες ώρες εθνικής ευθύνης δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες, ακόμη και αν τα κίνητρά σας είναι ευγενή. Δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας. Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες υπάρχει και είδαμε πού οδήγησε.

Την ώρα που η Ευρώπη κινδυνεύει με ιστορικό πισωγύρισμα, θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα να πρωτοστατήσει σε αυτό. Να αποφασίσει ότι μιας και γυρνάμε στο ψυχρό πόλεμο της δεκαετίας του 50, να επανέλθει και η Ελλάδα στις παρωχημένες στρατηγικές της δεκαετίας του 50. Να υιοθετούμε ξανά το δόγμα Παπάγου, ούτε καν το δόγμα Καραμανλή…

Η ευθύνη ανήκει στον Πούτιν, αλλά θα ήταν ωστόσο λάθος να προσποιηθούμε ότι δε βλέπουμε τα λάθη και τις ευθύνες και της ΕΕ, που επέτρεψαν να φτάσουν τα πράγματα ως εδώ. Την αδυναμία της να έχει έναν ισχυρό ρόλο γεωπολιτικά. Τη παθητικότητά της σε μια σειρά από παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στο παρελθόν. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να το επικαλείται κανείς αλά καρτ…. Πού ήταν και που είναι το διεθνές δίκαιο και οι κυρώσεις επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο; Ή μήπως το ξεχάσαμε αυτό; Λες και στη Κύπρο δεν είχαμε εισβολή.

Το “ψευτοαφήγημα για απομονωμένη Τουρκία”

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως: «είναι λάθος να επιμένετε στο ψευδο-αφήγημα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας για να δικαιολογείτε την αναβλητικη σας διπλωματία. Είναι λάθος να προεξοφλείτε εσείς και όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί τις εξελίξεις για να δημιουργήσει κρίση με την Ελλάδα, αντί να επιδιώκουμε ως χώρα να θέσουμε εμείς την ατζέντα στην γείτονα. Μην λειτουργούμε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία συγκρούσεων στο Αιγαίο…

Στηρίζουμε την επαρκή άμυνα της χώρας και σε αυτήν τη βάση θα κρίνουμε ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε να δημιουργήσετε ένα κλίμα υπερεξοπλισμών, χωρίς διαφάνεια και προγραμματισμό, πέρα από τη λογική της επαρκούς άμυνας που έχει ανάγκη η χώρα…

Για να τελειώνει η πολιτική κερδοσκοπία : Για εμάς αυτοσκοπός είναι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Είναι η ειρήνη και η προκοπή του λαού μας. Οι εξοπλισμοί είναι ένα μόνο μέσο για να πετύχουμε το σκοπό μας. Τα άλλα είναι η διπλωματία, η ισχυρή οικονομία, η εξωτερική πολιτική, η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια.

Μιας και μίλησα για ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες σας για τις τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια και τις επιλογές σας που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή κοινωνική κρίση πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία» με τον κ. Τσίπρα να κάνει εκτενή αναφορά και στο μέτωπο της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης επικρίνοντας την ολιγωρία της κυβέρνησης και την βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Η ομιλία Κατρίνη

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης από το βήμα της Βουλής, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας: «Η τραγωδία στην Ουκρανία συνεχίζεται με πολλές ανθρώπινες ζωές να χάνονται, περιουσίες να καταστρέφονται, δεκάδες χιλιάδες πολίτες να μεταβάλλονται σε πρόσφυγες και ανάμεσα στους νεκρούς θρηνούμε και 12 ομογενείς μας που έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς. Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός και αμέτοχος μπροστά σε αυτό το δράμα. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας. Σήμερα τίποτα πια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ούτε αυτά που ίσχυαν για την διεθνή ασφάλεια» ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με τη ρωσική εισβολή. «Δυστυχώς όπως συνηθίζει πρωθυπουργός, δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του. Ακριβώς την ίδια λογική που είχε υιοθετήσει ο κύριος Τσίπρας. Κακώς λοιπόν δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. Και το τονίζουμε ανεξάρτητα από το ότι έχουμε σταθεί θετικά στην ουσία της απόφασης» υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης και συμπλήρωσε:

«Θα πρέπει να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έστω και τώρα για να γνωρίζουν την πραγματικότητα να γνωρίζουν και την κρισιμότητα των στιγμών οι Έλληνες πολίτες».

Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για δημιουργία «επικίνδυνου προηγούμενου» από τη ρωσική επίθεση, η οποία ανοίγει όρεξη για ανάλογες κινήσεις σε όλους όσοι έχουν αποδείξει ότι δε σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Λειτουργούν ως αναθεωρητικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο την χάραξη νέων συνόρων, τη δορυφοροποίηση ή ακόμα και την κατάληψη ανεξάρτητων κρατών».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η “αντίδραση” της Ευρώπης ήρθε πολύ αργά, εξηγώντας: «Η Ευρωπαΐκή Ένωση και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αντέδρασαν, αλλά αντέδρασαν με σημαντική καθυστέρηση. Αν οι ουσιαστικές κυρώσεις που επιβάλλονται τώρα στην Ρωσία είχαν ληφθεί από την αρχή η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα. Ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έδειξαν τις πρώτες μέρες της κρίσης αντιδράσεις πολύ κατώτερες των περιστάσεων, αδυνατώντας να προχωρήσουν σε ενιαίες κινήσεις πίεσης προς την Ρωσία, με πολλές δηλώσεις αλλά λίγη αποφασιστικότητα απέναντι σε έναν αυταρχικό ηγέτη».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τις κυρώσεις όταν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ηπείρου κύριε Τσίπρα. Είναι ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος διεθνούς ασφαλείας με την Ε.Ε να γίνεται ένας ισχυρός πόλος σε αυτό. Να έχει τη δύναμη και να υπερασπίσει αλλά και να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της όταν και εφόσον αυτές απειλούνται».

Κριτική άσκησε και στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλήσεις, επισημαίνοντας: «Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμηθεί τον αναθεωρητισμό και να δράσει την περιοχή μας. Αλήθεια; Η επιστολή του κύριου Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ έχουν απαντηθεί εγκαίρως και αυτό με τον προσήκοντα τρόπο από το υπουργείο εξωτερικών; Αρκετά πια με την απαράδεκτη και ηττοπαθή αντίληψη ότι δεν μπορούμε και ότι είμαστε μια μικρή χώρα. Αφήσαμε ακέφαλο το προξενείο στην Μαριούπολη για 15 συνεχείς μήνες. Οφείλουμε να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό με την αποστολή εφοδίων αλλά και αμυντικού υλικού μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε απειλές από ένα γείτονα που υιοθετεί και αυτός αναθεωρητικές λογικές, δε σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά μας» είπε ο κ. Κατρίνης και χαρακτήρισε “φιάσκο” τη συνάντηση του έλληνα υπουργού εξωτερικών με τον ομόλογό του της Ρωσίας

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι