ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

“Για όλα φταίει η Ρωσία” είπε ο πρωθυπουργός – “Ακρίβεια Μητσοτάκη” βλέπει ο Τσίπρας

"Για όλα φταίει η Ρωσία" είπε ο πρωθυπουργός - "Ακρίβεια Μητσοτάκη" βλέπει ο Τσίπρας, Σπύρος Γκουτζάνης

Συνέπειες παρόμοιες με την κρίση του 2008 προέβλεψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως συνέπεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, καθώς «ναρκοθετεί την παγκόσμια ανάκαμψη», όπως ανέφερε από το Βήμα της Βουλής. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε φλύαρος και απολογητικός. Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με βάση το παρελθόν του πριν το 2015, ανατρέχοντας στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και μιλώντας για “λεφτόδεντρα”. Στην απάντηση του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε αναφορά σε “ακρίβεια Μητσοτάκη”.

«Δεν θα ρισκάρω την πορεία του τόπου για να φανώ πρόσκαιρα αρεστός», είπε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα ξεκαθάρισε: «Σε τέτοιες ώρες δεν μπορούν να ακούγονται φωνές για εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, μην τις ζητάτε ενώ ξέρετε ότι δεν θα γίνουν».

Επανέλαβε αρκετές φορές ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο, ενώ θέλησε να εμφανιστεί ως εγγυητής της δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που τον εμφάνισε σαν υποστηρικτή του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. «Η κρίση απειλεί την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός, αλλά πρόσθεσε ότι θα κρατήσει “σταθερό το τιμόνι” ώστε να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός.  Επανέλαβε τα μέτρα της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια.

Τι δεν είπε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός απέφυγε τις αναφορές στην ακρίβεια που εξανεμίζει τα οικογενειακά εισοδήματα και επικέντρωσε στην μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το περίεργο είναι ότι ανέφερε μείωση της τάξης των 200-300 ευρώ τον χρόνο με συγκεκριμένα παραδείγματα ακινήτων, παραβλέποντας ότι τα νοικοκυριά έχουν αύξηση 200 ευρώ το μήνα μόνο από την ΔΕΗ και την αύξηση του φυσικού αερίου. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την μείωση των φόρων ως τρόπου ενίσχυσης του εισοδήματος, δίχως καμία αναφορά στην μείωση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα.

Επανέλαβε το πακέτο των ενισχύσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση, το οποίο θα ισχύει από τον επόμενο μήνα και θα αφορά εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ. Απέδωσε το πρόβλημα στην ενεργειακή κρίση και αντιπαρήλθε ότι η ΕΕ έχει αφήσει περιθώρια εθνικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Αντίθετα είπε ότι «καθώς η ενεργειακή κρίση χτυπά όλη την Ευρώπη, μόνο ευρωπαϊκή μπορεί να είναι η απάντηση» και θύμισε την πρότασή του για κοινή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που μέχρι τώρα πάντως δεν έχει υιοθετηθεί. Μίλησε για ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων στην λειτουργία των αγορών, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η αγορά πρέπει να επανέλθει στον ρόλο της, της εξισορρόπησης των τιμών μέσω της αγοράς και της ζήτησης, οι τιμές μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο και οι εταιρείες οφείλουν να καταθέσουν μερίδιο των κερδών τους για την άρση της αναταραχής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για την Ελλάδα προανήγγειλε ότι σε δεύτερο χρόνο και εφόσον διαπιστωθούν υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας, «αυτά θα φορολογηθούν και θα επιστραφούν στην κοινωνία». Επέμεινε στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ενώ μίλησε και για την αξιοποίηση των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέφυγε στο φάντασμα του λαϊκισμού, λέγοντας ότι «οι δυνάμεις του λαϊκισμού αναζητούν εύκολες λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν καθώς δεν αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη». Εμφανίστηκε δε ως επικεφαλής του αντιρωσικού μετώπου, ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους και σημείωσε ότι «αντιτάξαμε στις ρωσικές κάνες αμυντική και ανθρωπιστική βοήθεια ενώ υποδεχθήκαμε 13.000 πρόσφυγες».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με την στάση αυτή της χώρας μας θα μπορεί να ζητήσει ανάλογη συμπαράσταση στο ελληνοτουρκικό από την διεθνή κοινότητα, ενώ, εμφανίστηκε δε ξανά υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία. «Είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε βίαιη αλλαγή συνόρων. Η Ελλάδα, οι Έλληνες, είμαστε με την ελευθερία και εναντίον του ανατολίτικου δεσποτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την επικείμενη κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, συγκεκριμένα από τις 15 Απριλίου.

“Ακρίβεια Μητσοτάκη”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι «δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει και ότι αφήνει ανεξέλεγκτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας στην ενέργεια». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το τελευταίο επτάμηνο οι επιχειρήσεις ενέργειας έχουν υπερκέρδη της τάξης του 1,4 δις ευρώ και πρόσθεσε:

«Τι περιμένετε για να φορολογήσετε υπερκέρδη 1,4 δισ., να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Μέχρι στιγμής ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη, δυστυχώς όχι ακόμα του πολέμου. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να πιστεύει στην παρέμβαση του κράτους που απεχθάνεστε, όχι manual νεοφιλελευθερισμού. Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια με ανεπαρκέστατα επιδόματα και αφήνετε αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας. Έρχεται περίοδος πολεμικής οικονομίας και ο Μητσοτάκης σκέφτεται την τιμή των μετοχών και μην φορολογήσει τα υπερκέρδη λίγων. Δεν κυβερνάτε για αυτούς που πλήττονται αλλά για αυτούς που κερδοσκοπούν. Χρειάζεται έκτακτο σχέδιο με παρέμβαση του κράτους, όχι μόνο για μέτρα ανεπαρκή και κουπόνια και επιδοτήσεις».

Ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε: «Το βασικό μου συναίσθημα πριν ανεβείτε στο βήμα ήταν η ανησυχία αλλά μόλις κατεβήκατε κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο η ανησυχία αλλά και ο φόβος για όλα εκείνα που έρχονται και δεν τα έχετε αντιληφθεί. Δεν καταλαβαίνετε που πατάμε και που βρισκόμαστε. Δεν αντιλαμβάνεστε τι έχει γίνει, όχι από τον πόλεμο και μετά, αλλά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου για αυτές τις εξελίξεις και για το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και για εκείνους που όπως ανακαλύψατε πρόσφατα κατά την διάρκεια της πανδημίας είναι εξαρτημένοι από τον μισθό της εργασίας τους».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «δεν καταλαβαίνετε τι βιώνουν εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν μείνει αβοήθητα εδώ και μήνες και που δεν μπορούν να ανάψουν τα καλοριφέρ. Όχι γιατί έχουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως είπε ο φοβερός υπουργός σας, αλλά γιατί τους τελειώνουν τα χρήματα πριν τελειώσει ο μήνας».

Γενικεύοντας την επίθεση είπε «Η χώρα διαθέτει την χειρότερη κυβέρνηση στην χειρότερη στιγμή. Μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να σκεφτεί τι χρειάζεται ο τόπος, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δεν ελπίζουμε και δεν προσδοκούμε ότι μπορείτε να κατανοήσετε το μέγεθος της κρίσης ούτε ότι θα αλλάξετε ρότα. Για αυτό και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη και να αποτρέψουμε την μετατροπή της κρίσης σε ανθρωπιστική τραγωδία». Στην επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη απάντησε «οι κρίσεις είναι διεθνής ωστόσο, αποδεικνύεστε επιταχυντής και πολλαπλασιαστής των διεθνών προβλημάτων».

Απαντώντας στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη περί εκλογών είπε «Ποιος διακινεί σενάρια για εκλογές, δεν τα διακινεί το Μέγαρο Μαξίμου; Εδώ και έναν μήνα ποιος διαρρέει ότι σκέφτεστε την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Προτίθεστε να φέρετε την αλλαγή του εκλογικού νόμου για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια θητεία; Πόσο απεγνωσμένος είστε;».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι