ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μητσοτάκης: “Τα καταφέραμε καλύτερα από άλλους με την πανδημία”

Μητσοτάκης: "Τα καταφέραμε καλύτερα από άλλους με την πανδημία"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε ομιλία στο συνέδριο της εφημερίδας “Πρώτο ΘΕΜΑ” και του ygeiamou.gr με θέμα “Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή”, παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, υπουργών, πανεπιστημιακών και επιστημόνων που διεξάγεται σήμερα στο Χίλτον. Στο συνέδριο ο πρωθυπουργός συζήτησε με την Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας σε θεματική, με συντονιστή τον διευθυντή του Πρώτου Θέματος Μπάμπη Κούτρα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το συνέδριο ως πρώτης τάξης ευκαιρία για να γίνει αποτίμηση των επιδόσεων του συστήματος υγείας και για να προχωρήσει η χώρα σε μία μεταρρύθμιση, ως βάση για το νέο σύστημα υγείας. «Η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ που βγήκε από τη δεκαετή κρίση με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Οι εντατικολόγοι μας εδώ και χρόνια διαπίστωναν ότι οι αντοχές του συστήματος δεν επαρκούσαν. Προχωρήσαμε σε ενίσχυση του συστήματος με έκτακτο προσωπικό… Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ψηφιακό άλμα. Η ταχύτητα στους εμβολιασμούς δείχνει ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει πολύπλοκους μηχανισμούς».

https://www.youtube.com/watch?v=OzBoLoZOh_I&t=2s

Πιο ειδικά όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η “επιχείρηση Ελευθερία” αγκαλιάστηκε από τόσο μεγάλη θέρμη και από τους πολίτες και εκείνους που τη στελεχώνουν…. «Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», υπογράμμισε επιπλέον και συμπλήρωσε: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην κρίση του covid αναδείχθηκαν και παθογένειες του ΕΣΥ που έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε».

https://www.youtube.com/watch?v=MJ0hQvB6dn8&t=3s

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις χρόνιες παθογένειες στο σύστημα υγείας που βγήκαν ξανά στην επιφάνεια πάνω στην αντιμετώπισης της κρίσης του covid. «Τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης μέρας… Τα μεγάλα προβλήματα τα είχαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία» αναγνώρισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Χρειαζόμαστε έναν νέο χάρτη στην περίθαλψη, να ξέρουμε τις δυνατότητες κάθε νοσοκομείου. Είναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε μικρή απόσταση και να αποδεικνύεται ότι και τα δύο είναι προβληματικά».

«Είναι απόλυτη υποχρέωση μας ώστε να κινηθούμε σε αυτή τη κατεύθυνση. Δεν γίνονται παραδείγματος χάριν να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε μία περιοχή και τα δύο να είναι προβληματικά», ανέφερε επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως πρέπει «να εξορθολογίσουμε τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας. Είναι καλό όλα τα κόμματα να συμμετέχουν σε αυτό το δημόσιο διάλογο…», ενώ επισήμανε πως «η χώρα τα κατάφερε στη πανδημία πολύ καλύτερα από άλλα κράτη με μεγαλύτερα συστήματα υγείας» και πως «χρειαζόμαστε και νέα νοσοκομεία, αλλά απαιτείται και ψηφιακός ανασχηματισμός της υγείας.

Οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας

Σε άλλη θεματική του συνεδρίου μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο της ομιλίας του τις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. «Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής» είπε. «Προσυπογράφω τα όσα είπε ο πρωθυπουργός… Ναι, Το ΕΣΥ στάθηκε όρθιο στο ύψος των περιστάσεων, είναι φτιαγμένο να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και κυρίως εκείνους που δεν μπορούν ή δεν έχουν. Το ΕΣΥ άντεξε με 10.000 υγειονομικούς που προστέθηκαν στο σύστημα αυτούς τους μήνες, έγιναν υποδομές… Φτιάξαμε νέες ΜΕΘ με προσωπικό, εξοπλισμό και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που έφτασε να εφημερεύει μαζί μας, όταν πάλι κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα τα καταφέρναμε. Κουλτούρα συνεργασίας έγινε, που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας νέου υγειονομικού χάρτη στη χώρα».

«Πήραμε εύσημα από τον ΠΟΥ και τον Χανς Κλούγκε για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας» συνέχισε ο κ. Κικίλιας. «Κάποιοι αμφισβήτησαν αν μπορούμε να οργανώσουμε σωστά τους εμβολιασμούς στη χώρα. Ξεκινήσαμε με 50 εμβολιασμούς την ημέρα, υπήρχε αμφιβολία ακόμη και για το αν θα έρθουν τα εμβόλια. Προφανώς έγιναν όλα, φτάσαμε να εμβολιάζουμε πάνω από 100.000 συμπολίτες μας την ημέρα με άριστο τρόπο… Έρχεται σε ισορροπία η αγορά, είναι ευχαριστημένοι όλοι οι παίκτες: παροχή φθηνού φαρμάκου, χωρίς επιβάρυνση των πολιτών, με αύξηση των κωδικών για το φάρμακο και με τη δυνατότητα να εξυπηρετείται όλος ο κόσμος και να πείθονται οι επιχειρήσεις με μια σειρά μέτρων».

https://www.youtube.com/watch?v=mSgYYPhjO84&t=2s

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως η πανδημία άλλαξε πάρα πολλά στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση, για το ρόλο των δημόσιων δομών υγείας. «Ελπίζω, η κυβέρνηση με βάση αυτή την εμπειρία να έχει αναθεωρήσει προσεγγίσεις επικριτικές για τις δημόσιες δομές υγείας και το μότο “άλλο δημόσιο, άλλο κρατικό”», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «οι κρατικοί γιατροί, νοσηλευτές σήκωσαν το βάρος της πανδημίας». Κατέληξε επισημαίνοντας πως «το αποτέλεσμα της πανδημίας είναι οι ανισότητες που έρχονται στο προσκήνιο και απαιτούν για να αντιμετωπισθούν πολιτικές ισότητας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι