ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κόντρα για την επίσκεψη Σολτς – Αντίδραση από ΠΑΣΟΚ για τα Marder

Αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Σολτς – Στον Έβρο τα γερμανικά Marder 

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι θεωρεί αδικαιολόγητη την αισιοδοξία του πρωθυπουργού, ότι η επίσκεψη Σολτς είχε θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, εστιάζοντας και αποστολή των γερμανικών Marder στον Έβρο. Όπως αναμένονταν, σε υψηλούς τόνους η απάντηση της Πειραιώς που υπενθύμισε την ρητορική του κόμματος του 2015.

Στην ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ότι είναι “πολύ αισιόδοξος” μετά τη συνάντηση με τον Καγκελάριο Σολτς. Αλήθεια από πού προκύπτει αυτή η αισιοδοξία ;

  • Από το γεγονός ότι η Γερμανία δεν δέχεται όχι ευρωομόλογο και κοινό δανεισμό για ένα γενναίο πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης που έρχεται, αλλά ούτε καν πλαφόν στις τιμές ενέργειας;
  • Από το γεγονός ότι αντί τα τεθωρακισμένα οχήματα Marder να αντικαταστήσουν τα BMP1 που αποσύρονται από τα νησιά, θα τοποθετηθούν στον Έβρο ;
  • Από το γεγονός ότι η Γερμανία περιορίζεται σε γενικόλογες και αυτονόητες δηλώσεις για την τουρκική επιθετικότητα χωρίς καμία όχι καταδίκη αλλά ούτε καν κριτική της γείτονος;
  • Από την ευθεία σύσταση του Γερμανού Καγκελάριου “να μην γίνονται συγκρίσεις μεταξύ Ουκρανικού και Ανατολικής Μεσογείου”;
  • Από τη σπουδή της Γερμανίας να πουλήσει υποβρύχια στην Τουρκία;
  • Από την αφωνία του Γερμανού Καγκελάριου για το προσφυγικό, για ένα δίκαιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ή τουλάχιστον για την εργαλειοποίηση από την Τουρκία;
  • Από την επιμονή της Γερμανίας να αποκλείει την Ελλάδα από τις διεθνείς διασκέψεις για τη Λιβύη την ώρα που η μία τουρκολιβυκή συμφωνία διαδέχεται την άλλη;
  • Ή, τέλος, από το γεγονός ότι η μόνη συζήτηση Ελλάδας-Γερμανίας είναι για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και όχι και για μια πρωτοβουλία ειρήνης και τερματισμού της ρωσικής εισβολής στα πρότυπα της πρότασης Ντράγκι;».

Στην ανακοίνωση-απάντηση της η ΝΔ ανέφερε: «Το “Go back madame Merkel” του 2014 έγινε “Go back mister Scholz” το 2022. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Όλα αυτά βέβαια για το εσωτερικό ακροατήριο. Γιατί στην Ευρώπη καμαρώνουν για τη συμμετοχή τους ως παρατηρητές στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και επιδεικνύουν καλή διαγωγή για να γίνουν ισότιμα μέλη με τον κ. Σολτς και τους ομόλογούς του».

Όμως και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, εξέδωσε ανακοίνωση για τα τεθωρακισμένα Marder που αντικαθιστούν τα BMP-1 και θα σταλούν στον Έβρο, την οποία υπογράφουν οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Θωμάς Χατζηαθανασίου, όπου αναφέρουν: «Μετά τη σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, ότι τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder, που αντικαθιστούν τα BMP-1 που παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία, θα προωθηθούν σε μονάδες του Έβρου και όχι στα νησιά του Αν. Αιγαίου, αναρωτιόμαστε τι άλλαξε από την προ μηνών δήλωση της κυβέρνησης ότι “η απομάκρυνση των BMP-1 από τα νησιά του Αν. Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την άμεση αντικατάστασή τους από τα νεοαποκτηθέντα γερμανικά Marder».

«Ανεξάρτητα από την επιχειρησιακή αξιοποίηση των τεθωρακισμένων Marder στο πεδίο του Έβρου, με την προϋπόθεση βέβαια του κατάλληλου εξοπλισμού τους και της σχετικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων τους, το κενό που δημιουργείται στην ισχύ πυρός στα νησιά του Αν. Αιγαίου είναι υπαρκτό, ακόμη και με την τοποθέτηση άλλων εκ των υπαρχόντων τεθωρακισμένων του Στρατού Ξηράς» αναφέρουν οι δύο υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ για θέματα Άμυνας.

Τί είπε ο Σολτς για την Τουρκία

«Δεν νοείται αμφισβήτηση της κυριαρχίας μίας χώρας μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από άλλη χώρα που είναι μάλιστα μέλος της Συμμαχίας», δήλωσαν Μητσοτάκης και Σολτς, στέλνοντας άλλο ένα μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις. Ο πρωθυπουργός και ο καγκελάριος της Γερμανίας, αναφέρθηκαν επίσης στην ενεργειακή κατάσταση της ΕΕ, στο Ουκρανικό και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, αλλά και στα θέματα διμερούς συνεργασίας Αθήνας-Βερολίνου.

Αναφορά υπήρξε και στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων για την Κατοχή, ιδίως στο θέμα του αναγκαστικού δανείου, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ από την πλευρά του ο καγκελάριος περιορίστηκε να σημειώσει επ’ αυτού ότι η Γερμανία θα πρέπει να πράξει το καθήκον της.

Οι συνομιλίες Μητσοτάκη-Σολτς κινήθηκαν γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία και τη στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αρνητικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με την κλιμάκωση των προκλήσεων και των απειλών από την Τουρκία, στην προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ και στα θέματα διμερούς συνεργασίας, στην οικονομία, τις επενδύσεις και στην άμυνα. Οι δηλώσεις στο video που ακολουθεί:

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Την απόλυτη ικανοποίηση του για την απάντηση που έδωσε ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς, σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα ελληνικά νησιά, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. O Γερμανός καγκελάριος δήλωσε συγκεκριμένα: «Δεν υπάρχει περίπτωση μέλος της Συμμαχίας να αμφισβητεί κυριαρχία άλλων μελών».

Ο Μητσοτάκης στην αρχή των δηλώσεων του , τόνισε ότι «χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών αλλά και την Πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας, από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023».

Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουν εκτιναχτεί «οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση, συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της». 

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους» τόνισε ο πρωθυπουργός

«Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος. Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Σολτς

Τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στην Αθήνα εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος, Σόλτς, ξεκινώντας τις δηλώσεις του. Είπε ότι οι δυο χώρες συνδέονται με μακρά πολυκύμαντη ιστορία, «κάτι που διαπιστώνουμε και από την αυριανή ημέρα του “Όχι”» και πρόσθεσε ότι «σήμερα είμαστε στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ η φιλία μας αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο κάθε καλοκαίρι».

Ο Σόλτς είπε έφτασε σε μια νέα Ελλάδα «με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ζητήματα που συζητήθηκαν: Πρώτον η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την οποία χαρακτήρισε «αιτία για όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε» και πρόσθεσε ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο. Το δεύτερο θέμα ήταν οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία. Είπε ότι οι τιμές πρέπει να πέσουν και σημείωσε ότι στην ΕΕ «συμφωνήσαμε ότι μόνο με αλληλεγγύη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Σημείωσε ότι η ΕΕ έλαβε απόφαση για να υπάρξουν κοινές πλατφόρμες και αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών και αύξηση της αγοραστικής αξίας των μισθών. Πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει να επεκτείνουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτές χρειαζόμαστε, αυτή είναι η βάση για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά προγράμματα για ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο αλλά χρειαζόμαστε και ΑΠΕ για περαιτέρω μείωση τιμών στην ενέργεια».

Για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και «είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το καλό των λαών τους». Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ο Σολτς τόνισε ότι «είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου». Τέλος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας και της Γεωργίας καθώς και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών» είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι