ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπουργικό: Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη – Η συμμετοχή στην Διάσκεψη για το Ουκρανικό

Υπουργικό: Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη – Η συμμετοχή στην Διάσκεψη για το Ουκρανικό

Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κάλεσε τους υπουργούς του να εκπέμψουν ένα μήνυμα «συνολικής επανεκκίνησης», επισημαίνοντας πως, παρά τις δεδομένες δυσκολίες τις προεκλογικής μάχης, «η επόμενη ημέρα βρίσκει την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας πρώτη και την Ελλάδα ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας».

Τόνισε πως το 41% των πρόσφατων εθνικών εκλογών εξακολουθεί να καθορίζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και αυτό δεν αλλάζει, όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι σε αυτήν την κάλπη καθώς τα ποσοστά δεν έφτασαν το στόχο που είχε τεθεί.

«Οι συμπολίτες μας ζήτησαν ουσιαστικά περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, με καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μια πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά, προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά» είπε.

«Πατήστε γκάζι και όχι φρένο και σας θέλουμε δίπλα και όχι απέναντι. Αυτές λοιπόν οι διαθέσεις είναι και οι πυξίδες μας στην πολιτική μας δουλειά» είπε και πρόσθεσε πως χρειάζεται προσοχή και στην καθημερινή συμπεριφορά.

«Αυτή η κυβέρνηση βλέπει κατάματα τις αδυναμίες της και τις ξεπερνά», σημείωσε και τόνισε πως «η αντιμετώπιση της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, η καλύτερη υγεία και παιδεία γίνονται τώρα πιο στοχευμένες προτεραιότητες».

Ειπε πως δεν υπάρχουν χαρτοφυλάκια πρώτης και δεύτερης ταχύτητας, και πως η νέα σύνθεση του υπουργικού καθορίζεται πάντα με γνώμονα τις ανάγκες και πως η εναλλαγή προσώπων αποτυπώνει την προσπάθεια για περισσότερη παραγωγικότητα.

«Χρειαζόμαστε ένα επιτελείο μάχης με ένα κεντρικό σκοπό σε κάθε έναν από τους τομείς πολιτικής στους οποίους προΐσταται, να έχουμε ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο πάντα. Κλειδί της επιτυχίας μας είναι και η αφοσίωση και η εργατικότητα» είπε χαρακτηρίζοντας τους «δείκτες για τους οποίους θα είμαι αυστηρός, όπως και οι πολίτες».

Πρόσθεσε πως πλέον σειρά έχει η στροφή ακόμα πιο δυναμικά εναντίον των προβλημάτων «Μεταρρύθμιση σημαίνει ένα αποτύπωμα στην καθημερινότητα, πείθοντας και τους καχύποπτους πολίτες για τις προθέσεις μας, ενώ παράλληλα θα οικοδομούν αυτή την ισχυρή Ελλάδα την οποία θέλουμε.

Μια πατρίδα ισχυρή στην καρδιά της Ευρώπης, με ένα διαφορετικό κράτος, μια ουσιαστικά αναβαθμισμένη υγεία, μια οικονομία στην οποία η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται και οι μισθοί θα συνεχίζουν να αυξάνονται. Παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι δράσεις μας στην Ευρώπη σ ένα νέο πενταετή κύκλο, στον οποίο θα κριθούν πολλά.

Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η συνέχιση μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το περιβάλλον, το οποίο διαρκώς αλλάζει, η προσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης από τη μία, αλλά και της ανάγκης στήριξης του εισοδήματος των αγροτών μας από την άλλη, το δημογραφικό, την ενιαία αμυντική πολιτική». Και πρόσθεσε «είναι αυτονόητο ότι όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. (…) οι μεταρρυθμίσεις μας, οι αλλαγές μας, η ανάπτυξη αφορούν τελικά όλους τους πολίτες και κανείς δεν μένει πίσω.

Όλες αυτές είναι προκλήσεις που θα μας απασχολήσουν συνολικά και νομίζω στο χέρι μας είναι να κάνουμε νικηφόρα και αυτήν την νέα αρχή».

Η διάσκεψη για το Ουκρανικό

Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί η συμμετοχή του Πρωθυπουργού – όπως και της πλειονότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. – στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιείται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας στις 15 και 16 Ιουνίου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στόχος της Διάσκεψης που συνδιοργανώνεται από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Η Διάσκεψη εστιάζει σε τρεις θεματικές: : α) επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας, β) πυρηνική ασφάλεια γ) ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών), οι οποίες έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο δέκα σημείων) που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2022.

Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, ζήτημα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, τις οποίες έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει τη σημασία τόσο της ιστορικής πόλης ως του βασικού λιμανιού εξαγωγών προς την Ευρώπη και τον κόσμο, όσο και της διατήρησης ανοικτού διαύλου ναυσιπλοϊας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Στη Διάσκεψη αναμένεται να μετάσχουν αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από 90 χώρες. Ανάμεσά τους, στο Μπούργκενστον θα δώσει το «παρών» η πλειονότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε, λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες και στο οποίο οι ηγέτες θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη πενταετία. Παρόντες στο Μπούργκενστοκ θα είναι ακόμη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι