ΣΥΝΤΑΞΗ

Μητσοτάκης: Εκλογές το 2027 – “Την ιστορία την γράφουν οι παρόντες” – Tο μανιφέστο Δένδια

Μητσοτάκης: Εκλογές το 2027 – “Την ιστορία την γράφουν οι παρόντες” – Tο μανιφέστο Δένδια

Το σύνθημα για την εκλογική νίκη της ΝΔ για τρίτη συνεχόμενη κυβερνητική θητεία έδωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 16ου συνεδρίου του κόμματος (και 7ου επί προεδρίας του). «Πάμε», είπε, σπεύδοντας όμως να επισημάνει ότι μένουν πολλοί μήνες ακόμη για τις κάλπες, που επανέλαβε ότι θα στηθούν το 2027.

Ο κ. Μητσοτάκης ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να αντισταθούν στην τοξικότητα και τον λαϊκισμό και τόνισε ότι το δίλημμα δεν είναι Μητσοτάκης ή χάος, παρά Μητσοτάκης και οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός αρχηγός απέναντί του. «Δεν πρέπει να γινόμαστε μέλος  της τοξικότητας, εμάς δε μας αφορά ποιος θα είναι δεύτερος ή τρίτος. Εμείς είμαστε πρώτοι. Αλλά για τη ΝΔ αυτή η πρωτιά συνδυάζεται με μία λέξη μόνο και αυτή είναι η λέξη ευθύνη.

Ζητούν οι Έλληνες να τους εμπιστευτούν την ώρα που η κοινωνία έχει τέσσερα βασικά αιτήματα: σταθερότητα, συνοχή συνέπεια, συνέχεια», είπε και πρόσθεσε:  «Άκουσα ότι η αντιπολίτευση ενοχλήθηκε που χρησιμοποίησα την Παρασκευή, έθεσα ένα ερώτημα για το τριψήφιο τηλέφωνο.  Ποιος θα αντιδράσει, ποιος θα συνεννοηθεί με τους ξένους; Αυτά δεν είναι δύσκολα, ούτε εκβιαστικά, ούτε ακραία διλήμματα. Αυτά είναι η πραγματικότητα που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν οι πολίτες σε έναν κόσμο σε διαρκή αναταραχή. Δεν είναι δουλειά μου να ωραιοποιώ καταστάσεις, ούτε να κρύβω εμπόδια».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι την Ιστορία την γράφουν οι παρόντες, η ΝΔ δεν έχει face control: « Εμείς δεν έχουμε face control στην είσοδο, ούτε μοιραζόμαστε σε πλατείες και σε εξώστες. Είμαστε κόμμα ανοιχτό. Είμαστε ορμητήριο δράσης, είμαστε ένα κόμμα που δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια. Την ιστορία τη γράφουν πάντα οι παρόντες και οι συμμετέχοντες στους αγώνες τους», είπε, μία έμμεση αιχμή στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στην απουσία του από το Συνέδριο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτό το συμβόλαιο αλήθειας που υπογράψαμε με τους πολίτες τώρα πρέπει να ξαναγραφτεί ως ένα συμβόλαιο αποτελέσματος. Στους δύο πρώτους κύκλους των δύο να ανοίξουμε ένα τρίτο εκείνο που θα λέει το σύνθημά μας μαζί για την ισχυρή Ελλάδα του 2030. Δεν θα είναι εύκολο. Δε θα πάμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική ιστορία να κερδίσουμε τρεις τετραετίας έχω εμπιστοσύνη όμως όχι μόνο στις δυνατότητες στις δυνατότητες παράταξης μας αλλά στην κρίση των πολιτών».

Το δίλημμα δεν είναι «Μητσοτάκης ή χάος»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενείς αναφορές στο κυβερνητικό έργο, τόσο στον τομέα των υποδομών, της οικονομίας, της ανάπτυξης, όσο και στην ασφάλεια και την Παιδεία, ενώ κλείνοντας κάλεσε όλο το δυναμικό της ΝΔ σε δράση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μην περιμένετε την προεκλογική περίοδο. Από αύριο, η θέση όλων είναι έξω, στην αγκαλιά της κοινωνίας. Για να μεταφέρετε εκεί τη φωτιά αυτού του συνεδρίου – Πάμε μαζί για την Ελλάδα του 2030».

Τον Ιούλιο του 2027 η πατρίδα μας αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας απαντήσει λοιπόν ο καθένας ποιος άλλος αν όχι εμείς το κόμμα της Ευρώπης ξέρει και μπορεί να διαπραγματευτεί για εθνικά συμφέροντα στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης ευθύνης. Ποιος έχει τη δύναμη να οδηγήσει την Ευρώπη σε αυτά τα κρίσιμα άλματα τα οποία πρέπει να κάνει. Το ξαναλέμε θα επιχειρήσουν πολύ να διατυπώσουν το δίλημμα των επόμενων εκλογών ως Μητσοτάκης χάος. Όχι Μητσοτάκης ή  Ανδρουλάκης, Μητσοτάκης ή Φάμελος,  Μητσοτάκης ή Βελόπουλος,  Μητσοτάκης ή Κωνσταντοπούλου αυτό είναι το δίλημμα στο οποίο θα απαντήσουν τελικά οι έλληνες πολίτες. Οφείλουν να ζυγίσουν να συγκρίνουν να κρίνουν και να απαντήσουν.

Άκουσα ότι η αντιπολίτευση ενοχλήθηκε που χρησιμοποίησα την Παρασκευή, έθεσα ένα ερώτημα για το τριψήφιο τηλέφωνο.
Ποιος θα αντιδράσει, ποιος θα συνεννοηθεί με τους ξένους; Αυτά δεν είναι δύσκολα, ούτε εκβιαστικά, ούτε ακραία διλήμματα. Αυτά είναι η πραγματικότητα που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν οι πολίτες σε έναν κόσμο σε διαρκή αναταραχή. Δεν είναι δουλειά μου να ωραιοποιώ καταστάσεις, ούτε να κρύβω εμπόδια.

Προτεραιότητα να ξεριζώσουμε παθογένειες του παρελθόντος

«Να κάνουμε τη σταθερότητα προτεραιότητα. Να ξεριζώσουμε παθογένειες ενός παλαιοκομματισμού που έρχεται από το παρελθόν» ζήτησε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη λήξη των εργασιών του 16ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. «Η Ελλάδα αξίζει να κατακτά στόχους που μόνο η ΝΔ μπορεί να κάνει πράξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Απο τα 16 Συνέδρια της ΝΔ τα 7 έχουν οργανωθεί υπό την προεδρία μου. Είμαι εδώ ως ένας από τους 3.200 Συνέδρους και Παρατηρητές που έδωσαν πνοή στα σχέδιά μας για το μέλλον» ανέφερε. «Έχουμε δίκιο να είμαστε υπερήφανοι για αυτά που έχει κάνει η παράταξή μας. Να κάνουμε πράξη όσα μένουν να γίνουν» τόνισε.

«Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Τα ενεργειακά έργα μάς μετατρέπουν σε διεθνές σταυροδρόμι» υπογράμμισε. «Η ΝΔ δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια. Την ιστορία γράφουν πάντα οι παρόντες και οι συμμετέχοντες. Όταν η ΝΔ ενώνεται μπορεί να ενώνει και την Ελλάδα» είπε.

Να σημειωθεί ότι, η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής θα διεξαχθεί από τις 13:00 έως τις 17:00.

Το μανιφέστο Δένδια

Με μια ομιλία που έφερε χαρακτηριστικά πολιτικής πλατφόρμας για την επόμενη μέρα της ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας εισέπραξε ένα από τα πιο θερμά χειροκροτήματα του συνεδρίου. Ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας σε μια γεμάτη αίθουσα, φρόντισε από τα πρώτα λεπτά της τοποθέτησής του να ξεκαθαρίσει τη δική του οπτική για την ταυτότητα του κόμματος. «Η ΝΔ δεν δημιουργήθηκε ως επαγγελματικός μηχανισμός εξουσίας. Δεν συγκροτείται από συνασπισμούς συμφερόντων, δεν έχει στο καταστατικό DNA της τη νομή της εξουσίας. Δεν αντιλαμβάνεται το κράτος ως λάφυρο, ως προίκα για πλουτισμό ημετέρων», υπογράμμισε.

Στην παρέμβασή του, ο Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λαϊκή βάση της παράταξης, τονίζοντας ότι το κόμμα δεν πρέπει να αποκοπεί από τις ρίζες του ούτε να εγκλωβιστεί σε στενά ιδεολογικά διλήμματα, ενώ άφησε αιχμές για τον ρόλο των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στη διακυβέρνηση.

«Το γενετικό υλικό της ΝΔ δεν σχετίζεται με καθεστωτική αντίληψη», επεσήμανε, προσθέτοντας: «Δεν πιστεύει στις περίκλειστες καγκελαρίες των τεχνοκρατών, δεν πιστεύει στους μισθοφόρους της εξουσίας. Η εξουσία στις δημοκρατίες ασκείται επ’ ονόματι του λαού, όχι στο όνομα μιας αφ’ υψηλού τεχνοκρατικής αλήθειας».

Σε μια αποστροφή του λόγου του που συζητήθηκε έντονα, ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε ονομαστικά στον Αντώνη Σαμαρά, υπενθυμίζοντας μια θεσμική επιτυχία της διακυβέρνησής του, λίγες μόλις ημέρες μετά την κοινή τους παρουσία, δίπλα δίπλα, στην αναγόρευση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε επίτιμο διδάκτορα. Όπως σημείωσε, η παράταξη πιστεύει βαθιά στο κράτος δικαίου «και αυτό το απέδειξε όταν επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά στείλαμε εκεί που ανήκει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».

Συμπλήρωσε μάλιστα σε έντονα προσωπικό τόνο: «Είμαι περήφανος που τις υπηρετώ [σ.σ. αυτές τις αρχές], που δεν παρεκκλίνω από αυτές, που δεν μεταλλάσσομαι, που δεν εξαρτώμαι, που δεν γίνομαι κλώνος άλλων αντιλήψεων, που δεν γινόμαστε κακέκτυπα ξένων για εμάς προτύπων».

Ο Δένδιας δεν δίστασε να προχωρήσει και σε μια αυστηρή αυτοκριτική για την κυβερνητική λειτουργία, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο του «κυβερνητικού ιδρυματισμού» και καλώντας τους υπουργούς να ακούν τους βουλευτές που βρίσκονται σε άμεση επαφή με την κοινωνία. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημοσκοπικά ευρήματα και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, απορρίπτοντας κάθε λογική αλαζονείας.

Η ομιλία Γιάννου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του δικηγόρου του Αντώνη Σαμαρά και μέλους του Δ.Σ. του Ιδρύματος “Αντώνης Σαμαράς”, Δημήτρη Γιάννου, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου αποτύπωσε το κλίμα της άλλης πλευράς. Στην ομιλία του επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι πιστεύουν ότι είμαστε μονόδρομος για την κοινωνία και ότι η σημερινή μας βάση ταυτίζεται με όλες μας τις επιλογές. Κάποιοι θεωρούν ότι όλα πάνε καλά, αλλά η διαχείριση κρίσιμων υποθέσεων όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι υποκλοπές, δημιουργούν πρόβλημα. Ζητάμε από όλους να ιδρώσουν τη φανέλα, όταν σχεδιάζουν άλλοι για εμάς που δεν φόρεσαν ποτέ αυτή τη φανέλα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε ευθέως στην ηχηρή απουσία των δύο πρώην ηγετών, σημειώνοντας: «Δεν μου αρέσει που σε αυτό το συνέδριο δεν βλέπω τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, δύο πυλώνες της παράταξης. Αντιμετωπίστηκαν ως βάρος». Αναφερόμενος στην αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Γιάννος τόνισε ότι «η διαγραφή Σαμαρά ήταν και παραμένει λάθος, γιατί οι απόψεις του αγγίζουν την καρδιά της βάσης», ενώ κατέληξε στέλνοντας ένα μήνυμα για την επόμενη μέρα: «Οι διαφορές δεν λύνονται με διαγραφές ή διαμεσολαβητές, λύνονται με απευθείας συνάντηση, ένα τηλεφώνημα. Είναι πλήγμα που πρέπει να κλείσει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Μητσοτάκης στο Συνέδριο ΝΔ: Προτεραιότητα να ξεριζώσουμε παθογένειες του παρελθόντος

Λαζαρίδης liked this post

Πώς μας δουλεύουν έτσι αυτοί οι πολιτικαντηδες ρε γ@@@@…δεν υπάρχουν λόγια…

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx