Μόνο το ΠΑΣΟΚ απέμεινε στον Τσίπρα – Χωρίς εταίρους ο Κυριάκος
04/05/2023Μετά από αμφιταλάντευση εβδομάδων και προσκλήσεις σε όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις – που συνοδεύτηκε με αυτογκόλ περί κυβέρνησης ηττημένων και εσωτερική διαφωνία, ενώ ενεργοποίησε ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο από αριστερά με επιθέσεις από τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιάνη Βαρουφάκη – ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίστηκε στη μόνη προοπτική που από την αρχή υπήρχε: Την συνεργασία με την Χαριλάου Τρικούπη, καθώς μόνο το ΠΑΣΟΚ απέμεινε ως εν δυνάμει εταίρος.
Μετά την επίθεση από τον Δημήτρη Κουτσούμπα και την “πάσα” Βαρουφάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε την ρητορική του και είπε καθαρά ότι ακόμη και από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση του πρώτου με το τρίτο κόμμα, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα έχει ανασύρει από το παρελθόν την συνθηματολογία του παλαιού ΠΑΣΟΚ: Τις 11 προτάσεις που θα αποτελέσουν, όπως είπε, τον οδικό χάρτη για την κυβέρνηση συνεργασίας το βάπτισε «Νέο Συμβόλαιο Αλλαγής, Συμβόλαιο με την Κοινωνία» γιατί όπως ανέφερε «Η Ελλάδα ανήκει σε όλους τους Έλληνες» και «στο νέο ραντεβού με την ιστορία στις 21 Μάη θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί για να πούμε ΝΑΙ στην Αλλαγή».
Για την προοπτική συνεργασίας ανέφερε: «Ο πρώτος με τον τρίτο, θα μπορούν στις 22 Μαΐου να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Για αυτό και είναι κρίσιμη συνθήκη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή. Και για κυβέρνηση προοδευτική. Που θέλουμε να στηριχτεί από όσες περισσότερες προοδευτικές δυνάμεις. Και κυρίως όμως να στηριχτεί από κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη. Για να φέρουμε ξανά τη Δημοκρατία στην εξουσία. Είναι Συμβόλαιο με την Κοινωνία, που εμπεριέχει τις δεσμεύσεις μας για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής».
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ
Η επίθεση του Δημήτρη Κουτσούμπα που ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη της μεταπολίτευσης» και η επαναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη του σχεδίου για τις τράπεζες, ακύρωσε την επιχειρηματολογία του Τσίπρα για την κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων. Η άρνηση από τα αριστερά στέρησε την κυβερνητική προοπτική, ενίσχυσε την επιχειρηματολογία της ΝΔ για ακυβερνησία και άρχισε να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών.
Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος ο Τσίπρας προσανατολίστηκε προς το ΠΑΣΟΚ, που όμως βάζει τα δικά του προσκόμματα, με πρώτο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αξιώνει σε περίπτωση συνεργασίας, τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργό. Πέραν αυτού στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν ομονοούν όλοι στην προοπτική κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και ο Ανδρέας Λοβέρδος και η αντι-ΣΥΡΙΖΑ πτέρυγα.
Πρόβλημα ο Μητσοτάκης
Η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίζει έδαφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κυρίως να αναστραφεί η τάση μείωσης της ψαλίδας. Με δεδομένο όμως ότι η αυτοδυναμία που είναι ο διακηρυγμένος από την αρχή στόχος του, δεν προκύπτει ούτε στην δεύτερη εκλογή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τα δικά του προβλήματα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης που τον παρακολουθούσε, δεν συναινεί σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρομοίως από τα δεξιά δεν θα συμφωνήσει ο Κυριάκος Βελόπουλος που κατήγγειλε προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών του.
Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ο ίδιος ως το πρόβλημα για μία κυβερνητική λύση με κορμό τη ΝΔ. Ήδη στο εσωτερικό του κόμματος έχουν αρχίσει και κινούνται διάφορα υποσυστήματα που θα ασκήσουν πίεση, ώστε να απομακρυνθεί προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις δεύτερες εκλογές.