Μόρια: Οι εμπρηστές, οι αποκαλύψεις και οι νέες προκλήσεις (video)

Ο εμπρησμός στη Μόρια, οι αποκαλύψεις και οι νέες προκλήσεις,slpress

Το μεταναστευτικό, υπό το πρίσμα της καταστροφής στη Μόρια, ήταν το θέμα που κυριάρχησε, μαζί με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Την ίδια ώρα, εντοπίστηκαν από τις Αρχές και συνελήφθησαν έξι Αφγανοί μετανάστες, φερόμενοι ως δράστες του εμπρησμού, ενώ ερευνάται ο ρόλος που έπαιξαν, ενδεχομένως, κάποια μέλη ΜΚΟ.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, από τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι συλλήψεις έγιναν μετά την αξιοποίηση των πληροφορίων που είχαν από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί, ότι η  καταστροφή της Μόριας οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού από ομάδες νεαρών.

Αρχικά συνελήφθησαν πέντε Αφγανοί, ανάμεσά τους δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι 17 ετών (όπως τουλάχιστον έχουν δηλώσει στην καταγραφή) και μετά από αναζήτηση οι αστυνομικοί εντόπισαν και τον έκτο φερόμενο ως δράστη. Μάλιστα ο ένας από τους ανήλικους συλληφθέντες είχε μεταφερθεί, μαζί με άλλα ασυνόδευτα, σε δομή φιλοξενίας στην Πιερία, όπου εντοπίστηκε από τους Αστυνομικούς.

Οι αποκαλύψεις για τη Μόρια

Πληροφορίες από την ΕΥΠ, την Αντιτρομοκρατική και την Ασφάλεια Αττικής αναφέρουν, ότι τα ειδικά κλιμάκια που μετέβησαν στο νησί σχεδόν από την πρώτη ημέρα του εμπρησμού έκαναν σαρωτικές έρευνες με ειδικές συσκευές, οι οποίες κατέγραφαν τις κινήσεις συγκεκριμένων ατόμων, μέσω του στίγματος που έδινε το κινητό τους.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν επίσης αποκαλυπτικά βίντεο που έφτασαν στα χέρια της Αστυνομίας, καθώς και μαρτυρικές καταθέσεις, που έδειξαν τους δράστες του εμπρησμού. Στα βίντεο φαίνονται οι μετανάστες να ανάβουν φωτιές σε πολλά και διαφορετικά σημεία με στόχο τη γρήγορη εξάπλωσή της, χρησιμοποιώντας ως δαδιά κομμένα χαρτόκουτα. Με την συγκέντρωση όλων εκείνων των στοιχείων που “έδεναν” την υπόθεση, οι  αστυνομικοί της Ασφάλειας προχώρησαν στις συλλήψεις και σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος των νεαρών Αφγανών.

https://www.youtube.com/watch?v=KFzXmdwmwos

Η έρευνά τους όμως δεν σταματά εδώ, καθώς εξετάζουν πλέον και την διάσταση της υποκίνησης των δραστών σε εμπρησμό. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, όπως έχει δημοσιευθεί σε μεγάλους ειδησεογραφικούς ιστότοπους, ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις για υποκίνηση του εμπρησμού.  Οι Αρχές φέρονται μάλιστα να ερευνούν ακόμα και μέλη ΜΚΟ, τα οποία δεν έχουν παρουσία στο νησί. Οι αστυνομικοί έφτασαν σε αυτά μετά από διαδικτυακή έρευνα σε κλειστές ομάδες στο Facebook, όπου, όπως αναφέρεται, εντόπισαν μηνύματα για την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών.

Η αυτοψία του Σαρλ Μισέλ

Οι συλλήψεις των “εμπρηστών της Μόριας” έγιναν σχεδόν μία εβδομάδα μετά την καταστροφή και συνέπεσαν με την επίσκεψη στη χώρα μας του προέδρου της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ επισκέφτηκε και τη Λέσβο, απ’ όπου μίλησε για «δραματική κατάσταση», εκφράζοντας την  αλληλεγγύη της ΕΕ στους κατοίκους του ακριτικού νησιού και στις ελληνικές Αρχές.

Μίλησε επίσης για μια «κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση», τόνισε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κινητοποιηθούν και υπενθύμισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, η Κομισιόν σκοπεύει να παρουσιάσει νέες, συγκεκριμένες προτάσεις για τη μετανάστευση και το άσυλο. Δήλωσε τέλος πεπεισμένος (είχε επισκεφτεί και τον Έβρο στα γεγονότα του Μαρτίου) ότι η Ευρώπη χρειάζεται «να βελτιώσει τους συνοριακούς ελέγχους» και να επιζητήσει «περισσότερη συνεργασία με τρίτες χώρες».

Νωρίτερα ο Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον ενημέρωσε για τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται πλέον η πρόκληση του μεταναστευτικού. Στις κοινές δηλώσεις τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι απαιτείται «μια νέα πολιτική μετανάστευσης, ταυτοποίησης, παροχής ασύλου, μετεγκαταστάσεων και επιστροφών» και έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή εξίσωση ευαισθησίας και νομιμότητας». 

Νέες προκλήσεις, παλιά διλήμματα

Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με την Άγγελα Μέρκελ, με την οποία επίσης συζήτησε, ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκε και η πρόθεση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά, μέλη οικογενειών που έχουν ζητήσει και πήραν άσυλο.

Η Αθήνα κάνει λόγο για μια θετική κίνηση, που δεν μπορεί να εκληφθεί ως επιβράβευση όσων εισέρχονται στη χώρα παρανόμως. Το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο, ξέσπασε φωτιά και στη Σάμο, σε δύσβατη περιοχή κοντά στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, χωρίς όμως να το απειλεί, όπως ανέφεραν ο δήμαρχος και η Πυροσβεστική.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης, ότι η ενέργεια της γερμανικής κυβέρνησης  επαναφέρει στην ευρπαϊκή συζήτηση για το μεταναστευτικό την πρόκληση της μετεγκατάστασης προσφύγων για την ανακούφιση των χωρών πρώτης υποδοχής. Σημειώνουν τέλος, ότι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει και των προτάσεων της Κομισιόν για το κοινό ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η Γερμανία, ωστόσο, είναι διχασμένη με αυτήν την απόφαση, στην οποία ο Ζεεχόφερ συμφώνησε μετά από πιέσεις. Διχασμένη παραμένει όμως και η Ευρώπη, συνολικά για το θέμα της μετανάστευσης, με την αντιπαράθεση να ξεσπά πλέον ανάμεσα στην καγκελάριο και προεδρεύουσα της ΕΕ Μέρκελ και τον Αυστριακό καγκελάριο Κουρτς. Η διαφορά αυτή ξεπερνά τον τρόπο αντιμετώπισης της καταστροφής στη Μόρια, για την οποία η Βιέννη περιορίζεται στην αποστολή “επί τόπου βοήθειας” και αρνείται την υποδοχή μεταναστών. Ο Κουρτς απαντά μάλιστα στις σχετικές επικρίσεις της Μέρκελ, ότι η Αυστρία αποφασίζει κυρίαρχα από μόνη της και ότι δεν θα ακολουθήσει τον «γερμανικό δρόμο».

Βερολίνο και Βιέννη προσεγγίζουν διαφορετικά και το πακέτο των προτάσεων που, όπως είπε ο Σαρλ Μισέλ, θα παρουσιάσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα. Η Μέρκελ, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, επιδιώκει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό και προτείνει η χορήγηση ασύλου να γίνεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ο Κουρς όμως είναι αντίθετος με αυτό και μάλλον βρίσκεται πιο κοντά στην επαναφορά της παλιάς πρότασης για την δημιουργία κέντρων, εκτός των ορίων της ΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι