Μόρια, όπως λέμε Καμπούλ…

Επεισόδια αντιεξουσιαστών και αστυνομικών στο ΑΠΘ (video)

Διαστάσεις εξέγερσης πήραν για άλλη μία φορά οι κινητοποιήσεις μεταναστών – αιτούντων ασύλου στη Μόρια, κυρίως Αφγανών, οι οποίοι συγκρούστηκαν με την Αστυνομία και προκάλεσαν καταστροφές σε ελαιώνες της περιοχής. Κατά την αποχώρησή τους μάλιστα, μετά τις οδομαχίες, περίπου 300 από αυτούς επιχείρησαν να περάσουν μέσα από το χωριό, προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων. Την ίδια ώρα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν την στείρα αντιπαράθεση, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί το μεταναστευτικό εθνικό θέμα.

Η ένταση, η οποία υποβόσκει εδώ και ημέρες, ξέσπασε το πρωί, όταν περίπου 2.000 Αφγανοί, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, ξεκίνησαν πορεία προς το κέντρο της Μυτιλήνης. Στην είσοδο της πόλης, λίγο μετά τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, τους περίμενε ισχυρή αστυνομική δύναμη που τους εμπόδισε να συνεχίσουν προς την πόλη. Ωστόσο, περίπου οι μισοί από αυτούς έφυγαν μέσα από τα χωράφια με στόχο να φτάσουν στην βόρεια παράκαμψη, πίσω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ και να μπουν στην πόλη.

Το χρονικό της έντασης

Στην πορεία μάλιστα άναψαν φωτιές για αντιπερισπασμό, οι οποίες για κάποια ώρα έκαιγαν και σε κτήματα δίπλα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΔΕΗ. Ακολούθησαν οδομαχίες και οι αστυνομικοί, με ρίψη δακρυγόνων απώθησαν τον κύριο όγκο των νεαρών Αφγανών που πίεζαν προκειμένου να σπάσουν τον κλοιό. Παραλλήλως το κλείσιμο του δρόμου δεν επέτρεπε την έξοδο οχημάτων της Πυροσβεστικής, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στην περιοχή.

Τελικά περίπου 500 Αφγανοί μετανάστες κατάφεραν να μπουν στην πόλη από τη βόρεια συνοικία της και αφού ενισχύθηκαν με νεαρούς ομοεθνείς τους, οι οποίοι βρίσκονταν στην πόλη, κατέλαβαν τον δρόμο της προκυμαίας μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο και κάποιοι από αυτούς έστησαν σκηνές.

Ώρες αργότερα, αποκαταστάθηκε η τάξη στην περιοχή του Καρά Τεπέ, η Πυροσβεστική έσβησε τις φωτιές, ενώ ήρεμη ήταν η κατάσταση και στον  καταυλισμό της Μόριας. Παραλλήλως, οι διαδηλωτές που βρίσκονταν μέσα στην πόλη, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, οδηγήθηκαν με πορεία στην Πλατεία Σαπφούς, απ’ όπου θα ξεκινούσε η απόπειρα επαναπροώθησής τους στη Μόρια.

Τα αιτήματα

Κατά την επιστροφή τους, ωστόσο, προκλήθηκε νέα ένταση, καθώς περίπου 300 από τους Αφγανούς μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν μέσα από το χωριό της Μόριας πριν φτάσουν στον καταυλισμό. Στο χωριό σήμανε συναγερμός, χτύπησαν οι καμπάνες για να βγουν όλοι στους δρόμους και μέχρι αργά το βράδυ οι κάτοικοι έκαναν λαϊκή συνέλευση, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, επικεφαλής των οποίων ήταν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.

Η κινητοποίηση των Αφγανών ήταν, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, γνωστή στις αρχές από την Παρασκευή και για τον λόγο αυτόν ενισχύθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αστυνομικές δυνάμεις του νησιού. Παρόλα αυτά οι διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν στην πόλη και να προκαλέσουν ζημιές με τις φωτιές. Ποια είναι όμως τα αιτήματά τους.

Οι περίπου 2.000 διαδηλωτές ζήτησαν σήμερα να εξεταστούν οι περίπου 20.000 αιτήσεις ασύλου, οι οποίες εκκρεμούν  και σε ποσοστό 70% αφορούν άτομα  αφγανικής καταγωγής που έχουν φτάσει στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης πριν την Πρωτοχρονιά. Οι ίδιοι υποστηρίζουν μάλιστα, ότι η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει περιπτώσεις ατόμων που αφίχθηκαν στο νησί μετά την Πρωτοχρονιά, προκειμένου να τους προωθήσει στην Αθήνα, αν δικαιούνται άσυλο, η να τους επιστρέψει στην Τουρκία, αν δεν το δικαιούνται. Αυτή η τακτική, πάντα κατά τους διαδηλωτές, ρίχνει πίσω τις υποθέσεις ατόμων που διαμένουν στην Μυτιλήνη εδώ και αρκετούς μήνες.

Η αντιπαράθεση

Την ώρα πάντως που οι κάτοικοι των νησιών βρίσκονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με σκηνές σαν αυτές στην Μυτιλήνη, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, στην Αθήνα, επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον για το πρόβλημα της μη αποσυμφόρησης των νησιών από μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε την αποκλειστική ευθύνη για τα σημερινά επεισόδια στην κυβέρνηση, καλώντας την «να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών». Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι οδηγήθηκε σε αυτό το αδιέξοδο, εξαιτίας της «ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης του προσφυγικού προεκλογικά» και ότι «αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό».

Όσο δίκιο και να έχει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά την ψηφοθηρική αντιμετώπιση του προβλήματος από τη ΝΔ, προεκλογικά, και τις παλινωδίες της σημερινής κυβέρνησης σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το χάνει λόγω της υπερβολικής ευκολίας, με την οποία “βαφτίζει” «ακροδεξιό λαϊκισμό» τις αντιδράσεις των πολιτών.

Δέσμιος μιας εσωκομματικής μειοψηφίας αδυνατεί όχι μόνο να ξεχωρίσει πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, αλλά παρακάμπτει και το γενικώς αποκαλούμενο “λαϊκό αίσθημα”. Έτσι, όμως, δεν μαθαίνει από τα λάθη του, καθώς δεν μπορεί ακόμη να κατανοήσει ότι οι χειρισμοί του στο μεταναστευτικό είναι ένας από τους λόγους που έχασε τις εκλογές.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος πλέον υπουργός, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στα σημερινά επεισόδια τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων». Βρήκε παραλλήλως μια πολύ καλή ευκαιρία να επισημάνει ότι τα δυσάρεστα σημερινά γεγονότα «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».

Κατά τα άλλα, μετά την επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η κυβέρνηση επαναφέρει και το ΑΜΚΑ σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες άσυλο. Τους εξασφαλίζει έτσι την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, έξι μήνες μετά την αίτησή τους. Εξετάζει βέβαια και τα “πλωτά φράγματα”, αλλά με αυτά γελάνε ήδη τα καλαμάρια, οι σουπιές και τα λοιπά μαλάκια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx