Μπαλώθηκε η «κουρελού» με το «δίπορτο» δύο βουλευτών

Μπαλώθηκε η «κουρελού» με το «δίπορτο» δύο βουλευτών

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση και ενώ η Βουλή και τα κόμματα ασχολούνταν  με τις μεθοδεύσεις σχετικά με την αλλαγή των διατάξεων του Κανονισμού για τις ΚΟ, η κυβέρνηση απέκτησε αρραγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 βουλευτών. Οι έξι εκτός ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές, οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με δηλώσεις τους προς τον πρόεδρο της Βουλής ζήτησαν η ψήφος τους να προσμετράται πλέον με αυτές των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Με τις δηλώσεις τους η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Σπύρος Δανέλλης, αλλά και οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις προσχωρούν ουσιαστικά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Και καλά με τους τέσσερις πρώτους. Είναι ανεξάρτητοι βουλευτές και παρα τις όποιες υποχρεώσεις τους προς το κόμμα με το οποίο έχουν εκλεγεί, διαθέτουν κοινοβουλευτική αυτοτέλεια να ενταχθούν σε μια ΚΟ.

Ο Ζουράρις με τον Παπαχριστόπουλο όμως είναι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Δεν έχουν διαγραφεί, δεν έχουν παραιτηθεί και τυπικά παραμένουν στην ΚΟ του Καμμένου, που κάνει αντιπολίτευση, αλλά παραχωρούν την ψήφο τους στην κυβερνητική πλειοψηφία. Πρόκειται όντως για παγκόσμια πρωτοτυπία και μάλλον έχει να κάνει με το ίδιον του Έλληνα να βρίσκει πατέντες.

«Κουρελοπόλεμος» κυβέρνησης ΝΔ

Για την εξέλιξη πάντως είχε προϊδεάσει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, δηλώνοντας νωρίτερα, ότι «η προσχώρηση βουλευτών στην κυβέρνηση, των έξι βουλευτών, ως συνεργαζόμενων»  θα μπορούσε να είναι μία λύση για τις μελλοντικές ψηφοφορίες στην Βουλή.

Σχολιάζοντας την απόφαση των έξι βουλευτών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού», αφού υπάρχει πλέον δεδομένη πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η ΝΔ ωστόσο επιμένει ότι η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και κάνει λόγο για «κοινοβουλευτική ντροπή χωρίς προηγούμενο». Αναφερόμενη μάλιστα στους έξι βουλευτές τους αποκαλεί «δεκανίκια του Τσίπρα που εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή».

Την ίδια ώρα κύκλοι της Πειραιώς σχολιάζουν ιδιαίτερα την …πρωτοτυπία οι κ. Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος να ανήκουν ταυτόχρονα σε δύο ΚΟ. Να παραμένουν δηλαδή ΑΝΕΛ, αλλά να ψηφίζουν ως ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά τους κύκλοι του Μαξίμου σχολιάζοντας την στάση της  ΝΔ να αμφισβητεί, όπως λένε, την κυβερνητική πλειοψηφία παρά την ψήφο εμπιστοσύνης, σημειώνουν ότι «σήμερα που οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη κουρελιάστηκαν άπαξ δια παντός είναι λογικό να έχει νεύρα».

Επικριτικά αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι «η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί» και εκτίμησε ότι «ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί». Την ίδια ώρα το Ποτάμι έκανε λόγο για ομολογία Δανέλλη ότι περνάει στην συμπολίτευση και διερωτήθηκε γιατί ο βουλευτής «δεν τολμάει να πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ». Βρίσκει μάλιστα την ευκαιρία να υπενθυμίσει, πάλι εν είδη ερώτησης, πως «έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του;».

Το δίπορτο Ζουράρι-Παπαχριστόπουλου

Αν και ο Κώστας Ζουράρις, με την επιστολή του, εξαιρεί από την «εν λευκώ ψήφο» που δίνει στην κυβέρνηση την ψηφοφορία για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η σύνταξή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραμένει τυπικά στους  ΑΝΕΛ, είναι ένα ζήτημα. Το ίδιο βεβαίως και για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Πρόκειται όντως για διεθνή πρωτοτυπία, βουλευτές να παραμένουν ουσιαστικά σε δύο ΚΟ και μάλιστα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση παραλλήλως, γεγονός που σχολιάστηκε και από την ΝΔ. Ειδικά για τον  Παπαχριστόπουλο όμως, ο οποίος  «παραιτείται και παραδίδει» την έδρα στους ΑΝΕΛ εδώ και μερικές εβδομάδες, παραμένει και το ερώτημα τι θα πράξει τελικά. Το ύφος πάντως της επιστολής του, με την οποία συντάσσεται με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προμηνύει διάθεση παραίτησης.

Το σοβαρότερο ερώτημα ωστόσο είναι τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος. Θα διαγράψει τους δύο βουλευτές, οι οποίοι, χωρίς προηγουμένως να αποχωρήσουν από το κόμμα του, εντάχθηκαν ουσιαστικά στην ΚΟ του πρώην κυβερνητικού εταίρου του;  Ή θα τους κρατήσει στην πεντάδα, ενώ θα ψηφίζουν τα νομοθετήματα μιας κυβέρνησης εναντίον της οποίας ο ίδιος έχει βγει στα κάγκελα;

Μέχρι στιγμής οι ΑΝΕΛ δεν έχουν τοποθετηθεί στο θέμα, ενώ ο Πάνος Καμμένος εγκαλεί τον Πρόεδρο της Βουλής για αναφορά του σε δημοσιογράφους, ότι το κόμμα του κατέθεσε αίτημα για γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής σχετικά με τις ΚΟ, προκειμένου να αλλάξει ο Κανονισμός. Σε επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ λέει ότι δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα, γιατί υπάρχει γνωμοδότηση του 2013, «σύμφωνα με την οποία, η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ταυτίζεται με την ίδρυση αυτής σε αρχικό χρόνο». Ο Καμμένος υποστηρίζει επίσης ότι γνώριζε αυτήν την γνωμοδότηση, όταν μιλούσε για  υφαρπαγή της ΚΟ του και χαρακτηρίζει ακατανόητη την αναφορά Βούτση περί νέου αιτήματος.

Πέραν του Κανονισμού όμως η Βουλή μπαίνει από σήμερα σε μια άλλη διάσταση και ζει πρωτόγνωρες στιγμές. Γιατί διαφοροποιήσεις υπήρχαν πάντα, διαγραφές και παραιτήσεις επίσης, ακόμη και αποστασίες. Βουλευτές όμως που να το έχουν «δίπορτο» δεν έχει ξαναδεί η Βουλή των Ελλήνων και καμία άλλη στον κόσμο. Μόνο, που όπως λέει και ο λαϊκός τραγουδιστής το «δίπορτο» είναι και «ύποπτο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι