ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπερδέματα φέρνει στο ΚΙΝΑΛ ο νέος Ποινικός Κώδικας

Μπερδέματα φέρνει στο ΚΙΝΑΛ ο νέος Ποινικός Κώδικας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τη θέση του από αυτή του κόμματός του διαφοροποίησε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, προαναγγέλλοντας ότι θα υπερψηφίσει τις επερχόμενες αλλαγές που φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας της κυβέρνησης. Το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει “παρών” στη σημερινή σχετική ψηφοφορία, υπερψηφίζοντας κάποια επιμέρους άρθρα που έκρινε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Απαλλαγμένος από την ανάγκη να υπακούω σε κάποιους εσωκοκομματικούς συσχετισμούς, για να δώσω και ένα απολύτως δικό μου στοιχείο πολιτικής ταυτότητας ως ελεύθερος άνθρωπος ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, καλούμαι να καταθέσω τις απόψεις μου σύμφωνα με την συνείδηση μου χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Χωρίς να με δεσμεύει τίποτα» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «Παρότι διαφωνώ με κάποια που δεν κάνετε ή κάποια που ρυθμίζετε ψηφίζω ναι και επί της αρχής και επί των άρθρων, όχι όλων», ενώ ταυτόχρονα έκρινε θετικά και την τροπολογία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη του όρου “γυναικοκτονία” στο νέο Ποινικό Κώδικα, ζητώντας από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει την διάταξη. Αποστάσεις κράτησε και από την έως τότε εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση, παρότι η ίδια τον υποστηρίζει στις εσωκομματικές εκλογές.

«Θεωρώ αδιανότητο η εισηγήτρια μας η κ. Γιαννακοπούλου να έχει πει επανειλημμένα γιατί αργείτε να αυστηροποιήσετε τον Ποινικό Κώδικα, όταν η αείμνηστη πρόεδρος μας σας είχε κάνει κριτική για το ίδιο θέμα, και τώρα να έρχονται οι αυστηροποιήσεις των ποινών και εμείς να έχουμε ομιλίες πρωτευόντων βουλευτών μας επί θεμάτων σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν στην ουσία του σχεδίου νόμου».

Από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αντέδρασε στα όσα λέχθηκαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, που αποσύρθηκε από την κούρσα για την προεδρία αμέσως αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παραίτηση Γιαννακοπούλου, καρφιά Σκανδαλίδη

Σε συνέχεια της τοποθέτησης Λοβέρδου στη Βουλή, ακολούθησε η παραίτηση της βουλευτού Δυτικής Αθήνας, Νάντιας Γιαννακοπούλου από τη θέση της εισηγήτριας του κόμματος στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου. Η κ. Γιαννακοπούλου έστειλε και σχετική επιστολή στον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου επισημαίνει ότι η αρχική στάση του “ναι”, άλλαξε σε “παρών” και μάλιστα όχι με βάση τις αρχές του κόμματος, το οποίο είχε σε προηγούμενη συζήτηση λάβει συλλογική απόφαση για στήριξη του νόμου, κάτι που σύμφωνα με την κ. Γιαννακοπούλου στήριζε και η Φώφη Γεννηματά.

  Από το "Πανοπτικόν" στο Predator – Ποιος παρακολουθεί ποιον;

Ακολούθησε παρέμβαση στη Βουλή σε έντονο τόνο από τον πρώτο τη τάξει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Κώστα Σκανδαλίδη. «Το δίλημμα δεν είναι η αυστηροποίηση των ποινών ή η συνέχιση της εγκληματικότητας. Το ζητούμενο είναι, όπου χρειάζεται να υπάρξει αυστηροποίηση, όπως στα σεξουαλικά εγκλήματα ή τις ανθρωποκτονίες – χωρίς ευθεία ή έμμεση κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιό σας δεν δίνει μια συνεκτική σύγχρονη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκληματικότητας. Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό, γι’ αυτό σταθμίζουμε τη θέση μας, δηλώνοντας “παρών” επί της αρχής, και θα δώσουμε το βάρος μας στα άρθρα, ψηφίζοντας επί της ουσίας της πολιτικής και όχι βάσει μικροκομματικών συμφερόντων που είναι η πάγια τακτική της ΝΔ» είπε.

«Τις αποχρώσεις του “ναι, όχι, παρών”, εσείς τις δημιουργήσατε με τα βαρίδια που βάζετε στο νομοσχέδιο. Η δική μας κοινοβουλευτική ομάδα αγωνίζεται να κρατήσει τα θετικά και δεν κάνει αντιπολίτευση πλάκας. Μακάρι και εσείς στη ΝΔ να κάνετε εξονυχιστικό διάλογο και να κάνετε την αυτοκριτική σας. Θα ήταν έτσι η δική σας συμβολή στην καλύτερη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν μπορεί να νομοθετείτε με βάση την πρόσκαιρη επικαιρότητα» συνέχισε.

Εκεί όμως που ο πρώην υπουργός υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός ήταν στις αναφορές που έγιναν στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά: «Επιλέξατε να εμπλέξετε και τη Φώφη Γεννηματά. Πράγματι εξέφρασε την επιθυμία αυστηροποίησης των ποινών στα σεξουαλικά εγκλήματα για αυτό υπερψηφίζουμε τις συγκεκριμένες διατάξεις. Όμως η τυφλή καταστολή, η συντηρητική αντίδραση είναι άλλο πράγμα… Η αυστηροποίηση των ποινών από μόνη της, δεν είναι μεταρρύθμιση».

Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας

Στις υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων, η αυστηροποίηση των ποινών περιλαμβάνει αναδιαμόρφωση και διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, αλλά εντοπίζεται και στην τυποποίηση συγκεκριμένων αδικημάτων ως κακουργήματα. Για αδικήματα όπως η αποπλάνηση ή η αιμομιξία η προβλεπόμενη ποινή θα είναι πλέον η κάθειρξη αντί της απλής φυλάκισης, ενώ για πρώτη φορά θα ισχύσει ποινή ισόβιας κάθειρξης για βιασμό ανηλίκου.

Για τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα εισαχθούν συγκεκριμένα κριτήρια στον υπολογισμό του κατώτατου ορίου έκτισης της ποινής (είτε με ευεργετικό υπολογισμό, είτε με πραγματική έκτιση), με τα όρια να αυξάνονται τόσο για την ποινή της κάθειρξης (3/5), όσο και για την ισόβια κάθειρξη από τα 16 στα 18 χρόνια. Για αδικήματα μείζονος απαξίας δεν θα υπάρχει η δυνατότητα του να εκτιθεί η ποινή κατ’ οίκον με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Για τα αδικήματα εμπορίας ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής κ.λπ. ο χρόνος πραγματικής παραμονής στη φυλακή θα πρέπει να αντιστοιχεί στα 3/5 της επιβληθείσας ποινής ώστε να μπορεί ο κρατούμενος να θεμελιώσει δικαίωμα αίτησης απόλυσης υπό όρο, ενώ για τον ευεργετικό υπολογισμό θα απαιτείται το ελάχιστο των 4/5.

  Σε τι δεν απάντησε ο πρωθυπουργός

Αναφορικά με τους καταδικασθέντες για ανθρωποκτονία, θανατηφόρο βιασμό, θανατηφόρο ληστεία, η μόνη ποινή θα είναι πλέον αυτή της ισόβιας κάθειρξης, με το χρόνο πραγματικής έκτισης εντός φυλακής για τα παραπάνω να αυξάνεται από τα 16 στα 18. Ως προς τον χρόνο παραγραφής των αδικημάτων που στρέφονται κατά της προσωπικής ή της γενετήσιας ελευθερίας ή των εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, σε περίπτωση που τελούνται σε ανήλικα, η προθεσμία της παραγραφής ξεκινά να υπολογίζεται από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους αν αφορά πλημμέλημα, ή τριών ετών εάν αφορά σε κακούργημα.

Λοιπές ρυθμίσεις

Η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο ή της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανηλίκους, διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα. Ειδική μέριμνα υπάρχει και για την αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησης των ενήλικων θυμάτων κατά τον τρόπο εξέτασης αξιόποινων πράξεων που έχουν καταγγελθεί, ενώ προστίθεται η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασης των υποθέσεών τους. Για την κλοπή που σήμερα τιμωρείται μέχρι τρία έτη, πλέον θα μπορεί η ποινή φυλάκισης ανάλογα με τις συνθήκες τέλεσης του αδικήματος (πχ. αξία κλοπιμαίου), να φτάνει έως και τα πέντε έτη.

Στην υπεξαίρεση αυξάνεται το κατώτατο όριο της προβλεπόμενης ποινής εάν το αντικείμενο της υπεξαίρεσης είναι μεγάλης αξίας, ενώ θα προβλέπεται πλέον φυλάκιση μέχρι και για τρεις μήνες, σε συνδυασμό με χρηματική ποινή. Η ποινή θα μπορεί να ανέρχεται μέχρι και τα πέντε έτη, ανάλογα με την κρίση του δικαστή, ενώ για το έγκλημα της απάτης προστίθεται μία ενδιάμεση κατηγορία ποινικού κολασμού της απάτης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή.

Στην τοκογλυφία, η αύξηση του κατώτατου και ανώτατου ορίου στην ποινή σημαίνει ότι θα κυμαίνεται πλέον από έξι μήνες έως πέντε έτη, ενώ προστίθεται και η δυνατότητα κακουργηματικής μορφής του αδικήματος, όπου θα τιμωρείται με κάθειρξη πέντε έως οκτώ ετών με χρηματική ποινή. Το αδίκημα εμπρησμού δασικής έκτασης τιμωρείται πλέον ως κακούργημα σε όλες του τις μορφές, ενώ προστίθεται επιβαρυντική περίσταση κολασμού εάν η συμπεριφορά του κατηγορούμενου έφερε ως συνέπεια σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές.

Αλλαγή θα υπάρξει και στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι