ΘΕΜΑ

Οι τρεις δικαστές που προσέφυγαν στο Ελεγκτικό – Αντιδράσεις για την απόφαση

Οι τρεις δικαστές που προσέφυγαν για τα αναδρομικά – Αντιδράσεις για την απόφαση

Θύελλα αντιδράσεων, ποικίλου περιεχομένου, προκαλεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποφάσισε την άρση των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις ανωτάτων δικαστικών. Με αιχμή ότι τα δικαστήρια κρίνουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά οι αντιδράσεις είναι σφοδρές επί του θέματος.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος είναι ανάμεσα σε αυτούς του δικαστές που προσέφυγαν και τελικά δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων την δικαστών. Οι άλλοι δυο είναι ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου και ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Αγγελάρας.

Αρχικά, οξύτατη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, όπως και η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ. Από την άλλη οξύτατη ήταν και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Γεωργιάδη. Θέση πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης καλύπτοντας τον υπουργό Εργασίας. Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για τις συντάξεις δύο συνταξιούχων δικαστών. Σε περίπτωση γενικής ισχύος θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και οι συντάξεις των βουλευτών.

«Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ΕΡΤ κληθείς να σχολιάσει την δικαστική απόφαση. «Η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει, μελετάμε τις συνέπειές της» σημείωσε ενώ τόνισε ότι υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Όπως είπε «σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το στάτους τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν υπάρχουν τα λεφτά, είπε ακόμα ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς όπως εξήγησε αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Τόνισε δε ότι «οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη» και συνέχισε:

«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν;».

Το κράτος πληρώνει αυτά που έχει, είπε ο κ. Γεωργιάδης και κατόπιν πήρε πιο προσωπικά το θέμα και σημείωσε: «Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια… Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων», τόνισε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γεωργιάδη. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, «αφορά δύο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα επέκτασης η ευρύτερης δημοσιονομικής ανησυχίας. Όσον αφορά τους βουλευτές, έχει ψηφιστεί να μην γίνει η σχετική διεκδίκηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη

Πυρά κατά του υπουργού Εργασίας για τις δηλώσεις του αναφορικά με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ διά της εκπροσώπου του Δώρας Αυγέρη. «Ο κ. Γεωργιάδης όταν λέει, ”αναδρομικά εγώ προσωπικά δεν δίνω σε κανέναν», μιλά ως φυσικό πρόσωπο ή ως υπουργός της κυβέρνησης», ρωτά η κ. Αυγέρη. Προσθέτει ως αν ισχύει το δεύτερο, τότε οφείλεται μια απάντηση στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

«Βάσει αυτής της αρχής, η εκτελεστική εξουσία οφείλει να σέβεται, να συμμορφώνεται και να εκτελεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις αδιακρίτως, όχι μόνον αυτές που αφορούν στους συνταξιούχους δικαστές, αλλά και σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, έχουν δικαιωθεί από αυτή και ακόμη περιμένουν να εισπράξουν τα αναδρομικά τους», τονίζει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ

Σφοδρή επίθεση κατά του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξαπέλυσε η ΑΔΕΔΥ σημειώνοντας ότι «ο γνωστό λαϊκό γνωμικό “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει” θυμίζει η απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τα ΜΜΕ και αφορά στις συντάξεις των δικαστών». Και η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ συνεχίζει:

«Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου το Ελεγκτικό Συνέδριο με συντριπτική πλειοψηφία (28-3) με την υπ’ αριθμ. 1330/2023 απόφασή του έκρινε ότι οι συντάξεις ΜΟΝΟ των δικαστών «οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012, καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα. Δεν μας προκαλεί, πλέον, καμιά εντύπωση η απόφαση που αφορά στους δικαστές, οι οποίοι για μια ακόμη φορά «δικαιώνονται» από το ανώτατο δικαστήριο.

»Αποτελεί, όμως, πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας των οποίων οι προσφυγές στα δικαστήρια για τις περικοπές των μνημονίων, την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και το πετσόκομμα των συντάξεων, σωρηδόν απορρίπτονται. Τελευταίο παράδειγμα απορριπτικής απόφασης ήταν οι υπ’ αριθμ. 1307-1316/2019 αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες έκριναν ότι οι περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι συνταγματικές, τη στιγμή που το Γ΄ Τμήμα τον Δεκέμβρη του 2018 είχε κρίνει, με συντριπτική πλειοψηφία 6-1, αντισυνταγματικές τις περικοπές. Μάλιστα στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης του 2019 είχαν καταγραφεί και τα εξής: “… παρά τις περικοπές των δώρων οι μισθοί των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, συγκρινόμενες με το όριο φτώχειας και με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα!!!”. Προφανώς οι αποδοχές των δικαστών είναι χαμηλότερες από τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο γι΄ αυτό και η χθεσινή απόφαση.

»Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δεν είχε, ούτε έχει καμιά ψευδαίσθηση ότι οι εργαζόμενοι, μέσα από τα δικαστήρια, μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες που είχαν από τις περικοπές των μνημονίων. Αξιοποίησε, όμως, και αυτό το μέσο (τις προσφυγές στο ΣτΕ) στο πλαίσιο της ευρύτερης συνδικαλιστικής της δράσης. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Καμία προσφυγή μας στα δικαστήρια, για τις περικοπές των μνημονίων και του 13ου και του 14ο μισθού, δεν δικαιώθηκε. Οι μόνες που δικαιώθηκαν ήταν των δικαστών.

»Με αφορμή την χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμιά επιλεκτική αύξηση συντάξεων (μόνο των δικαστών), παρά μόνο σε συνολική, στα πλαίσια της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων των Ελλήνων πολιτών. Τέλος, την καλούμε να απαντήσει στην ελληνική κοινωνία και στους εργαζόμενους σε ποια άλλη χώρα του κόσμου οι δικαστές αποφασίζουν για τους μισθούς και τις συντάξεις τους, οι ίδιοι!!!».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι