Να αφουγκράζονται την κοινωνία όχι μόνο την κομματική πελατεία

Το μετέωρο βήμα του Αναστασιάδη πριν την Πενταμερή Διάσκεψη,Κώστας Βενιζέλος

Οι έρευνες κοινής γνώμης επιβεβαιώνουν την απαξίωση των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος και θεσμών. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται και ένας διχασμός στην κοινωνία σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση θεμάτων της επικαιρότητας, όπως αυτό με την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού. Ο διχασμός, οι προσεγγίσεις, συνδέονται με την απαξίωση, την απόρριψη από την κοινωνία πρακτικών που ενίοτε υιοθετεί το πολιτικό σύστημα.

Το πολιτικό προσωπικό φαίνεται ότι δεν μπορεί ή και δεν θέλει να συνεννοηθεί και αντί να επιλέξει την οδό της παραγωγής πολιτικής, καταφεύγει στην αντιπαράθεση. Η έρευνα κοινής γνώμης, που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός “Άλφα” (από την εταιρεία Pulse) αναδεικνύει πως η απαξίωση αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Καταλογίζουν, με βάση την έρευνα, την ευθύνη της μη υπερψήφισης του προϋπολογισμού στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο, ευθύνες εντοπίζουν στη Βουλή και στα κόμματα. Εμφανίζονται διχασμένοι σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση των ζητημάτων του προϋπολογισμού και των πολιτογραφήσεων από το ΔΗΚΟ. Το γεγονός ότι ένα ψηλό ποσοστό των πολιτών απέφυγε να τοποθετηθεί, δείχνει την συνειδητή αποστασιοποίηση από τα διαδραματιζόμενα, τα οποία ωστόσο επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, τη ζωή τους.

Δεν είναι έλλειψη ενημέρωσης ούτε και ενδιαφέροντος, αλλά απουσία εμπιστοσύνης προς τους διαχειριστές και προς το σύστημα. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, μια άλλη δημοσκόπηση (στο “Σίγμα”, IMR) δείχνει ότι οι πολίτες έχουν μια πιο ξεκάθαρη προσέγγιση, την ίδια ώρα όμως, φαίνεται πως υπάρχει διαχρονικά μια σύγχυση καθώς τα όσα συζητούνται στο Κυπριακό έχουν ξεφύγει από τα πολιτειακά μοντέλα, που εφαρμόζονται στον υπόλοιπο κόσμο.

Κυπριακό και ασφάλεια

Οι πολίτες σε σχέση με το Κυπριακό επιμένουν στο θέμα της ασφάλειας καθώς δεν θέλουν ανασφάλεια. Και η ασφάλεια δεν είναι μόνο οι εγγυήσεις και η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, που είναι το πρωταρχικό. Το θέμα της ασφάλειας συνδέεται και με τη λειτουργία του κράτους, που οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν να εξαρτάται από στρεβλωτικές ρυθμίσεις και πρόνοιες. Που δεν θέλουν να εξαρτάται η λειτουργία του κράτους από τρίτους και ειδικότερα της Τουρκίας.

Η αξιολόγηση μετρήσεων κοινής γνώμης πρέπει να προβληματίζουν το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα. Πολλές φορές ακούγεται από πλευράς των κομμάτων ότι αξιολογούν τα ευρήματα ερευνών. Αυτό απέχει προφανώς από την πραγματικότητα. Εάν τους ενοχλούσε η απαξίωση των πολιτών, θα έκαναν διορθωτικές κινήσεις. Θα αφουγκράζονταν την κοινωνία και όχι μόνο το πελατολόγιο τους.

Θα αφουγκράζονταν τους πολίτες και όχι να ενεργοποιείται, για παράδειγμα, η Κυβέρνηση μετά την απόρριψη του κρατικού προϋπολογισμού. Τι κάνουν, όμως, οι πολίτες για να υπάρξει αλλαγή; Λένε πολλοί πως δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Πώς αντιδρούν; Όταν απαξιώνεται ένας θεσμός δεν συντηρείται ή και ενισχύεται. Γιατί αυτό υπονομεύει τη δημοκρατία. Είναι σαφές πως χρειαζόμαστε επειγόντως, είναι ένα νέο αλφαβητάριο δημοκρατίας.

ΣΗΜ: Στην αρχή της πανδημίας οι παροτρύνσεις των αρμοδίων και των ειδικών ήταν να προστατεύσουμε όλοι τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες. Οι δραματικές αυτές εκκλήσεις γινόντουσαν όταν σε άλλες χώρες ο θάνατος θέριζε τα γηροκομεία. Στο δεύτερο κύμα, ο ιός θερίζει και τα γηροκομεία στην Κύπρο. Τι έγινε για να αποτραπεί τούτο όταν εξαρχής γινόντουσαν εκκλήσεις; Από τη θεωρία στην πράξη, η απόσταση βρίσκεται στα μέτρα, που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι