ΣΧΟΛΙΟ

Να καθαρίσουν οι λεκέδες που αφήνουν οι διεφθαρμένοι

Να καθαρίσουν οι λεκέδες που αφήνουν οι διεφθαρμένοι, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
epa07528103 Chinese President Xi Jinping (R) shakes hands with Cyprus President Nicos Anastasiades (L) before the bilateral meeting of the Second Belt and Road Forum at the Great Hall of the People in Beijing, China, 25 April 2019. Beijing hosts the Second Belt and Road Forum for International Cooperation. EPA/Andrea Verdelli / POOL

Εξευτελίζουν και διασύρουν την Κύπρο με τις ενέργειες τους κάποιοι κρατικοί και Πολιτειακοί αξιωματούχοι. Δεν τους ενδιαφέρει ως φαίνεται η χώρα, αλλά ο εαυτός τους. Και τούτο δε γίνεται περιστασιακά, μια ή δυο φορές, αλλά υπήρξαν πολλές περιπτώσεις, ώστε για μια μακρά περίοδο η Κύπρος να είναι κακόφημη.

Ώστε να είναι πρώτη, πάντα, ψηλά στη λίστα των «συνήθεις υπόπτων». Και η πρώτη, που θεωρείται ότι εμπλέκεται σε οποιαδήποτε ιστορία διαπλοκής έρχεται στο φως της δημοσιότητας, αν και πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση. Βελτιώθηκε προφανώς η εικόνα, έχουν γίνει πολλά, αλλά ο λεκές έμεινε. Και όταν μένουν οι λεκέδες, για να καθαρίσουν χρειάζονται πολλές προσπάθειες. Και όταν στο προσκήνιο έρχονται νέες υποθέσεις, έστω και από το παρελθόν, το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Για το έργο στο Βασιλικό έχουν ειπωθεί πολλά. Αλλά είναι να διερωτάται κανείς πώς μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να γνωρίζει πως στο έργο εμπλέκεται η Ε.Ε. (η οποία το χρηματοδοτεί κιόλας) και να προωθούνται διαδικασίες που ελέγχονται για την εγκυρότητα τους. Πώς μπορεί να μην τηρούνται -έτσι προκύπτει- οι διαδικασίες;

Σημειώνεται, πως τον περασμένο Ιανουάριο, η Ελεγκτική Υπηρεσία σε μια πολυσέλιδή έκθεσή της, αποκάλυπτε, όχι για πρώτη φορά, σε όλη τους τη διάσταση τις σκανδαλώδεις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν την περίοδο του 2018-2019: «Η Υπηρεσία μας επικαλούμενη όλες τις πιο πάνω παραβιάσεις της περί δημοσίων συμβάσεων νομοθεσίας οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο απώλειας τη χορηγία ύψους έως €101εκ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και την ενδεχόμενη μη διαθεσιμότητα των αναγκαίων πιστώσεων που καθιστούσε αδύνατη την υπογραφή της σύμβασης, εισηγήθηκε την ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, αφού ο χρόνος μέχρι οι πιστώσεις να καθίσταντο διαθέσιμες μπορούσε πλέον, χωρίς την πρόκληση οποιασδήποτε καθυστέρησης, να χρησιμοποιηθεί ώστε να ακολουθηθεί, για ένα Έργο τέτοιας μεγάλης σημασίας, μια σύννομη διαδικασία όπως επιβάλλουν οι αρχές χρηστής διοίκησης…. Σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2019 και της θέσης του τότε Υπουργού Οικονομικών ότι το Έργο θα έπρεπε οπωσδήποτε να προχωρήσει με Ανάδοχο τη συγκεκριμένη Κοινοπραξία, ακόμη κι αν αυτό θα σήμαινε την απώλεια της χορηγίας των €101εκ. από την ΕΕ, η ΕΤΥΦΑ, προβάλλοντας ως αιτιολογικό την κατεπείγουσα φύση του Έργου, προχώρησε σε υπογραφή της σύμβασης στις 13.12.2019».

Ακολούθησε φυσιολογικά πλέον και η παρέμβαση της Εισαγγελίας της Ε.Ε. Μια έρευνα, που γίνεται και με την εμπλοκή της κυπριακής Αστυνομίας. Η όλη διαχείριση έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή έλαβε τις αποφάσεις. Όπως υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε πρόσφατη δήλωση «δεν έπρεπε ποτέ να αναθέσουμε αυτό το έργο σε αυτή την εταιρεία».

Να καθαρίσουν οι λεκέδες

Αυτή η τοποθέτηση προφανώς και δείχνει το προφανές. Δόθηκε σε μια ακατάλληλη, για το συγκεκριμένο έργο, εταιρεία. Και μετά ήλθαν φυσιολογικά τα προβλήματα. Από ποιους και γιατί, θα πρέπει να φανεί από την έρευνα. Τα… αποτυπώματα, όμως, είναι εκεί. Η υπόθεση του Βασιλικού, όπως κι άλλες, αποτελούν μερικά από τα «θαύματα» της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία κρίνεται για τα όσα έπραξε.

Τώρα πλέον η νυν κυβέρνηση, έχοντας και το δεδομένο της έρευνας από την Εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πρέπει να ενισχύσει τις διαδικασίες διερεύνησης για να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα. Να καθαριστούν λεκέδες, που άφησαν οι όποιοι προηγούμενοι. Προφανώς όσο συνεχίζονταν οι συζητήσεις με τους Κινέζους, οι όποιες κινήσεις θα έπρεπε να ήταν προσεκτικές. Αλλά με την μονομερή διακοπή της σύμβασης από την κινεζική πλευρά θα έπρεπε να διορίζονταν ποινικοί ανακριτές, έστω κι εάν είχαν αρχίσει οι Ευρωπαίοι.

Η κυβέρνηση με σχετική νωπή την λαϊκή εντολή δεν μπορεί να παρά να βλέπει μπροστά. Πίσω θα πρέπει να βλέπει μόνο για να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία. Να καθαρίσει το κακό όνομα και να στείλει στη Δικαιοσύνη τις όποιες αμαρτίες. Η διαφθορά είναι γάγγραινα. Υπάρχει ευκαιρία για να καθαρίσει το τοπίο. Εδώ και τώρα. Απέναντι στους διαπλεκόμενους είναι σχεδόν ολόκληρη η κοινωνία. Να καθαρίσουν εδώ και τώρα οι λεκέδες που αφήνουν οι διεφθαρμένοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι