Να τιμωρήσουν τον Τσίπρα. Να τιμωρήσουν και τη χώρα;

Να τιμωρήσουν τον Τσίπρα. Να τιμωρήσουν και τη χώρα;

του Δημήτρη Χρήστου  – 

 

Tί σόι αντιπολίτευση είναι αυτή; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχώς γκαζώνει μέχρι να τρακάρει για να επαναλάβει πάλι τα ίδια! Μπορεί με αυτήν την συμπεριφορά να πείσει πολλούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους να προτιμήσουν τη ΝΔ; Είναι επιχείρημα με πολιτική εμβέλεια ότι η κυβέρνηση είναι σταλινική, επειδή ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να συμμετάσχει στο αντικομουνιστικό συνέδριο στην Εσθονία;

Με ειρωνικές επιθέσεις δεν ασκείται σοβαρή και κυρίως πειστική αντιπολίτευση. Καταγγελτική ρητορική χωρίς τεκμηρίωση και επιχειρήματα την παίρνει ο άνεμος. Δεν αρκούν οι ειρωνικές απαξιωτικές ατάκες. Δεν αρκεί να σχολιάζει προσβλητικά την επιλογή του πρωθυπουργού να εγκαινιάσει τη νέα σύγχρονη μονάδα της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, η οποία δημιούργησε 400 νέες θέσεις εργασίας, με την ατάκα ότι «Τσίπρας και επενδύσεις δεν πάνε μαζί».

Μέχρι και η σύζυγός του η Μαρέβα, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, διατύπωσε τη γνώμη ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά. Φυσικά δεν χρειαζόμασταν τη γνώμη της συζύγου του Κυριάκου για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης και αρχίζει να εισπράττει εμπιστοσύνη από τις αγορές.

Πελατειακό σύστημα και χρεοκοπία

Το προηγούμενο πολιτικό σύστημα τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια κατεδάφισε όλα τα σοβαρά επενδυτικά εργαλεία που είχαν δημιουργηθεί στη χώρα για την ανάπτυξη της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τράπεζες ειδικού σκοπού, την Αγροτική την ΕΤΕΒΑ και την ΕΤΒΑ. Στα χρόνια της κατά Σημίτη «ισχυρής Ελλάδας» οι νέες άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν αμελητέες. Από το 2000 έως το 2008 οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από ξένες επενδύσεις δεν υπερέβησαν τις 1.600!

Για τη φούσκα και για την ουσιαστική χρεοκοπία υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο. Είναι νωπές οι μνήμες. Όσο για την περίοδο του success story, αναφέρουμε μόνο έναν στοιχείο. Στο διάστημα 2011-15, στην περιοχή της Μεσογείου έγιναν συνολικά 10.660 (το 0,56%) άμεσες ξένες επενδύσεις. Από αυτές μόνο 60, δηλαδή το 0,56% πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα!

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του πελατειακού συστήματος, της γραφειοκρατίας, της συχνής αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας, της διαφθοράς, της διαπλοκής και ουσιαστικά της παραχώρησης μεγάλου μεριδίου της πολιτικής εξουσίας στους ντόπιους ολιγάρχες. Με λίγα λόγια, κανείς δεν είχε προετοιμάσει το έδαφος για δυναμική ανάπτυξη στους τομείς της νέας οικονομίας και της παραγωγής αγαθών υψηλής προστιθέμενης αξίας, παρότι η χώρα διαθέτει μεγάλο και ικανότατο επιστημονικό δυναμικό.

Έξοδος από τα μνημόνια

Έτσι, η δραστηριότητα των ξένων επενδυτών προσανατολίστηκε κυρίως σε εξαγορές εγχώριων επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων δραστηριοποιούντο στην  εσωτερική αγορά. Σήμερα, παρότι η χώρα δεν έχει βγει οριστικά και αμετάκλητα από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων, το κλίμα για επενδύσεις δείχνει να αντιστρέφεται.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων στην τελευταία δεκαετία, συνολικού ύψους 1,6 δισ ευρώ. Παράλληλα η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε άνοδο 6% σε ετήσια βάση. Στον δε τομέα του τουρισμού σχεδιάζονται ευρείας κλίμακας επενδύσεις.

Οι διεθνείς επαφές της κυβέρνησης σε όλα τα μήκη και πλάτη της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να αποδίδουν. Η Κίνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αναπτυξιακά επενδυτικά προγράμματα στον τομέα των υποδομών. Η επικείμενη επίσκεψη του Μακρόν αντανακλά το γαλλικό πολιτικό, αλλά και επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Η αντοχή της κυβέρνησης στις ποικίλες πιέσεις και η διάθεσή της να βγάλει τη χώρα από την κρίση και από τις δομικές υστερήσεις, αναγνωρίζεται πλέον από παντού και θεωρείται παράγοντας σταθερότητας. Αυτό αποτυπώθηκε και από την επιτυχία της πρώτης προσπάθειας δανεισμού από τις αγορές. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις προσκλήσεις στον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει μόνιμα μέρος στις συνόδους των σοσιαλιστών ηγετών της ΕΕ.

Με λίγα λόγια, μια άπειρη κυβέρνηση, που κλήθηκε από τους ψηφοφόρους να αναλάβει τα ηνία της χώρας στα πολύ δύσκολα, καλείται να πραγματοποιήσει εκσυγχρονισμούς σ’ όλα τους τομείς που δεν έγιναν τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Ουσιαστικά πρόκειται για «αστικοδημοκρατικού χαρακτήρα επανάσταση», την οποία χρειαζόταν σαν οξυγόνο η χώρα.

Ζητούνται εξηγήσεις

Για να σε καλέσει, λοιπόν, ο λαός στις εκλογές να αντικαταστήσεις τη σημερινή κυβέρνηση απαιτεί δύο εξηγήσεις:

Πρώτον: Ποιό είναι το πρόγραμμά σου συγκεκριμένα και αναλυτικά. Τί θα κάνεις και γιατί αυτό που θα κάνεις είναι καλύτερο από όσα κάνει η σημερινή κυβέρνηση;

Δεύτερον: Με ποιούς θα εφαρμόσεις την κυβερνητική σου πολιτική. Μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο σε θέση Σαμαρά, τη Φώφη σε θέση αντιπροέδρου αντί του Βενιζέλου και υπουργούς τον Άδωνη, τον Βορίδη, τον Αθανασίου, τον Βρούτση, τον Λοβέρδο, και όλα τα γνωστά πρόσωπα της παρακμής, είναι δύσκολο να συγκινήσει και να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών. Διότι το να τιμωρήσουν οι ψηφοφόροι τον Τσίπρα για λάθη και παραλείψεις είναι εύκολο. Να τιμωρήσουν, όμως, και τη χώρα, το παρόν και το μέλλον της, μοιάζει δύσκολο. Πολύ δύσκολο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx