Το λογότυπο του κόμματος “Νέα Αριστερά” – Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για την στάση των 11 στην Βουλή
04/12/2023Η παρουσίαση του νέου ονόματος γίνεται παράλληλα με την συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ονόματος του φορέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι το “Νέα Αριστερά”, με το εξής λογότυπο:
Την παρουσίαση έκανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας: «Έχουμε πει ότι σήμερα δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα. Σήμερα ξεκινάμε, με επίκεντρο την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, να διαμορφώνουμε ένα νέο εγχείρημα συλλογικής συμμετοχής και επιστροφής της πολιτικής στη ζωή των αριστερών και προοδευτικών πολιτών. Προχωράμε λοιπόν μπροστά με τη Νέα Αριστερά».
Ο Χαρίτσης συνέχισε την πολεμική κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ισχυριζόμενος πως προχώρησε στην μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Περιγράφοντας σε γενικές γραμμές τις ρίζες και τις επιδιώξεις του εγχειρήματος ανέφερε: «Μην περιμένετε να απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε. Θα είμαστε για πάντα περήφανοι και περήφανες που πετύχαμε την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια και τα δημόσια οικονομικά σε τάξη, θα είμαστε περήφανοι και περήφανες για τις τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, για την προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. Θα είμαστε βεβαίως περήφανοι και περήφανες για τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Αφού διαπίστωσε ότι ο προοδευτικός χώρος συνολικά, βιώνει μια στρατηγική κρίση σε μια εποχή ριζικών μετασχηματισμών, υποστήριξε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να προτάξουμε ένα συνολικό, φιλόδοξο, σχέδιο που θα απαντά στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, την ποιότητα της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα».
Συνέχισε επιτιθέμενες στην νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Στη χώρα μας η κρίση εκφράστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο μέσα από τη διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση. Αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις. Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Η αριστερά στη χώρα μας κινδυνεύει όχι από την εκλογική της συρρίκνωση, αλλά από κάτι πιο σοβαρό: την ιστορική της απαξίωση. Η απαξίωση αυτή οδηγεί σε μια πρωτοφανή κατάσταση».
Κλιματική Δικαιοσύνη
Ακολούθως περιέγραψε τους στόχους της Νέας Αριστεράς: «Και είναι δική μας ευθύνη να βάλουμε μπροστά τον μεγάλο στόχο της κλιματικής δικαιοσύνης. Που απαιτεί ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που στηρίζεται στη σύγχρονη επιστήμη και τεχονολογία, που συνδυάζει την ενεργειακή μετάβαση με την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικολογική ισορροπία. Θέλουμε μια αριστερά που αφουγκράζεται τα κοινωνικά κινήματα. Με τις αναζητήσεις της νέας γενιάς στην πρώτη γραμμή. Με το αίτημα για να μπει τέλος στο καθεστώς των διακρίσεων, στο πλέγμα της αδικίας που μετατρέπει τους ευάλωτους σε παρίες. Μια πολιτική που θα μετασχηματίζει σε υλική δύναμη το αίτημα των χιλιάδων νέων ανθρώπων που διαδήλωσαν ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών. Μια πολιτική που θα μεταφέρει στη Βουλή το αίτημα για τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, το αίτημα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα, την καθημερινή μάχη για ίσα δικαιώματα για όλες και όλους – ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και κυρίως κοινωνική τάξη».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «Θέλουμε μια αριστερά στην κυβέρνηση. Δεν είμαστε δύναμη διαμαρτυρίας. Είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης. Αλλά είμαστε και δύναμη πολιτικής αλλαγής. Με τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων στο σήμερα και όχι στη Δευτέρα Παρουσία.
Παρέμβαση Αχτσιόγλου
Στον χαιρετισμό της η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε: «Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας. Μια νέα αρχή για τις ζωές μας. Για κανέναν από εμάς δεν ήταν εύκολο. Όμως εύκολο είναι τελικά αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου. Και σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδησή μας. Το πρώτο βήμα γι’ αυτή τη νέα αρχή είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα που σήμερα ανακοινώνουμε, με επικεφαλής έναν άνθρωπο, τον Αλέξη Χαρίτση, που έχει την πολιτική συγκρότηση, την εμπειρία, το πολιτικό ήθος και ύφος που μας κάνουν όλους και όλες περήφανους και περήφανες που είναι μπροστά μας. Αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να πορευτεί με ένα άλλο πρώτο βήμα, αυτό που θα κινητοποιήσει όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην αδράνεια, στην απογοήτευση και στην ανάθεση».
«Το τελευταίο απεριτίφ πριν το κυρίως πιάτο», είπε χαριτολογώντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στην τοποθέτηση που θα ακολουθούσε από τον Αλέξη Χαρίτση. «Δεν επιδιώκουμε να είμαστε στρατηγοί αλλά καλούμε τον κόσμο να πάρει πρωτοβουλίες και να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής».
Ο Αλέξης Χαρίτσης που θα είναι και επικεφαλής αυτού του νέου φορέα είπε ότι «μπροστά μας δημιουργείται κάτι καινούριο και ελπιδοφόρο και μας γεμίζει με χαρά αλλά και μεγάλη ευθύνη. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα και κανένα ταξίδι δεν ξεκινάει από το μηδέν. Η νέα μας κοινοβουλευτική ομάδα αποτελείται από ανθρώπους με ξεχωριστή διαδρομή. Συναντηθήκαμε με την Αριστερά στην διακυβέρνηση της χώρας και δεν απαρνιόμαστε αυτό που υπήρξαμε. Είμαστε περήφανοι γιατί βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια». Και πρόσθεσε: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτά τα οποία καταφέραμε και σήμερα στεκόμαστε αυτοκριτικά σε αυτά που μας πλήγωσαν και σε αυτά που υποτιμήσαμε και δεν καταφέραμε να πετύχουμε».
Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα εσωτερικά και διεθνή και τις θέσεις του νέου φορέα λέγοντας ότι η Αριστερά που εκπροσωπεί διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας. «Θέλουμε να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων τώρα και όχι στην Δευτέρα Παρουσία», είπε αφήνοντας αιχμές για τον πρώην σύντροφό του Στέφανο Κασσελάκη. Τόνισε ακόμα ότι «η μεγάλη πρόκληση είναι να φτιαχτεί ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής μακριά από αρχηγισμούς και ηγεμονισμούς. Έχουμε πει ότι δεν ανακοινώνουμε ένα νέο κόμμα αλλά ένα νέο εγχείρημα». Σημείωσε ότι η αριστερή πολιτική μετράει και μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων.
Παρέμβαση Τσίπρα
Λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί το όνομα του νέου κόμματος των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του από τη Ρώμη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Σε ανάρτησή του στα social media ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Με αφορμή την παρουσία μου στη Ρώμη για τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Monitoring του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχα την ευκαιρία να συναντήσω δύο συναδέλφους και καλούς φίλους. Τους πρώην Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα και Τζουζέπε Κόντε. Ο Ενρίκο Λέτα άσκησε κριτική στις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ την περίοδο 2013-2014 και ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που άνοιξε για μένα τις πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου του Παλάτσο Κίτζι το 2014, παρόλο που τότε δεν ήμουν ακόμη ομόλογός του. Αργότερα είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε πιο στενά όταν ανέλαβε επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος.
Ο Τζουζέπε Κόντε ανέλαβε ΠΘ στη κυβέρνηση συνεργασίας των 5 Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα,σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, στην κορύφωση των προσφυγικών ροών. Η συνεργασία μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο των Ευρωπαικών χωρών του Νότου, ήταν στενή. Σήμερα παραμένει επικεφαλής των 5 Αστέρων.
Είχα την ευκαιρία να συζητήσω και με τους δύο για τις διεθνείς εξελίξεις, την ανάγκη για διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, τις προκλήσεις του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την άνοδο της Ακροδεξιάς και τη συνεργασία της με τη κεντροδεξιά, όπως συμβαίνει στην Ιταλία.
Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές. Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών».
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στους 11
Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά για τους services στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και παράλληλα επιτέθηκε στην ομάδα των 11 που ψήφισε παρών σε κρίσιμα, όπως λέει η Κουμουνδούρου, άρθρα. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση της ΝΔ μεριμνά για τους servicers, αλλά όχι για τους δανειολήπτες. Αρνήθηκε να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, όπως ζητά η ευρωπαϊκή οδηγία
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, όπως ζητά η ευρωπαϊκή οδηγία. Μερίμνησε, όμως, υπέρ των servicers. Τους έδωσε τον ακατάσχετο λογαριασμό και παρέτεινε τις άδειες λειτουργίας τους χωρίς νέα δικαιολογητικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν καταψήφισε απλά το νομοσχέδιο. Αντιτάχθηκε στη δίδυμη λύση της Ν.Δ., που περιλαμβάνει τον νέο πτωχευτικό και τον Ηρακλή, “λύση” που φέρνει έκρηξη πλειστηριασμών.
Με την ονομαστική ψηφοφορία, που ζητήσαμε επί κρίσιμων άρθρων, αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις όλων των δυνάμεων.
Η δική μας πρόταση παραμένει σαφής και περιλαμβάνει:
-Την προστασία της α’ κατοικίας μέχρι την αξία αντικειμενική των 300.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και αφού λαμβάνονται υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%.
-Την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την αγορά από τα funds πακέτων κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και τη διαγραφή μεγάλου μέρους αυτών των δανείων», καταλήγει.