Νέα έρευνα για τον Φουρθιώτη – Δημοσιογράφος με μαϊμού ταυτότητα

Νέα έρευνα για τον Φουρθιώτη – Δημοσιογράφος με μαϊμού ταυτότητα
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Άλλη μία υπόθεση, η τρίτη κατά σειρά με πρωταγωνιστή τον Μένιο Φουρθιώτη, τίθεται υπό εισαγγελικό έλεγχο με εντολή της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου. Η νέα δικογραφία αφορά την ιδιότητα του δημοσιογράφου-μέλους της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) που προέβαλλε ο ερευνώμενος ήδη για σοβαρά οικονομικά και μη αδικήματα, επιδεικνύοντας, σύμφωνα με καταγγελίες, πλαστή ταυτότητα μέλους της δημοσιογραφικής ένωσης.

Όπως καταγγέλλεται, ο παρουσιαστής φέρεται να είχε εξασφαλίσει, μέσω της πλαστής ταυτότητας, πλαστή διαπίστευση, ώστε να μπορεί να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπουργεία. Έτσι, με εντολή της προϊσταμένης της εισαγγελίας προς τον εισαγγελέα Νίκο Στεφανάτο που ανέλαβε την υπόθεση, ερευνάται αν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση.

Ο εισαγγελικός λειτουργός θα παραλάβει και την αναφορά της ΕΣΗΕΑ, η οποία διευκρίνισε ήδη από την Τετάρτη με ανακοίνωσή της, ότι ο Μένιος Φουρθιώτης δεν είναι μέλος της. Η δημοσιογραφική ένωση ζήτησε μάλιστα την πλήρη και άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Στη δικογραφία θα συσχετιστεί και ο φάκελος που έφθασε αργά το μεσημέρι στην εισαγγελία από τον Πρόεδρο της Βουλής Κ.Τασούλα. Σε αυτόν, ο κ. Τασούλας περιλαμβάνει τα έγγραφα που είχε προσκομίσει ο Μένιος Φουρθιώτης, προκειμένου να διαπιστευτεί και στο Κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας την ελεύθερη είσοδό του. Κάτι που, ωστόσο, δεν έγινε ποτέ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ που επιδείκνυε ο Φουρθιώτης, και με αυτήν φέρεται να εξασφάλιζε διαπιστεύσεις σε υπουργεία, “κάνει μπαμ από χιλιόμετρα” ότι είναι πλαστή. Και  αυτό γιατί, οι φωτογραφίες που επικολλούνταν σε αυτές λαμβάνονταν μέσα στα γραφεία της Ένωσης και με πολύ κοντινή λήψη. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι στο πεδίο όπου αναγράφεται ο αριθμός μητρώου κάθε μέλους, στην ταυτότητα του Φουρθιώτη υπήρχε ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητάς του. Ο εν λόγω μάνατζερ-παρουσιαστής χρησιμοποιούσε όμως, εκτός από πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ, και “μαϊμού” ταυτότητα του ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή του φορέα επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η ΕΣΗΕΑ  για τον Φουρθιώτη

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, από την Τετάρτη που ξεκίνησαν οι σχετικές αποκαλύψεις, αποφάσισε να καταθέσει αναφορά στον Εισαγγελέα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μένιος Φουρθιώτης δεν είναι μέλος της Ένωσης. Στην ανακοίνωση τονιζόταν μάλιστα ότι «οι υπηρεσίες της ΕΣΗΕΑ ουδέποτε του έχουν χορηγήσει δημοσιογραφική ταυτότητα, καθώς η έκδοση, χορήγηση και χρήση ταυτότητας προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη της».

  Ομολογία ενοχής οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος

Αναγνωρίζοντας τυχόν καθυστερήσεις και αστοχίες κατά την διαδικασία διερεύνησης των σχετικών πληροφοριών, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε στην συνεδρίαση της Τετάρτης να επισπεύσει την διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης Φουρθιώτη, που αφορούν στο δημοσιογραφικό χώρο. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να προβεί και σε άλλες ενέργειες όπως:

  • Να προχωρήσει αμέσως σε αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
  • Να ζητήσει επίσημη γραπτή ενημέρωση από Υπουργεία και δημόσιους φορείς, αν έχει αιτηθεί διαπίστευση ο κ. Φουρθιώτης παρουσιάζοντας έγγραφα της ΕΣΗΕΑ ή επικαλούμενος την ιδιότητα του μέλους της Ένωσης Συντακτών.
  • Να διαβιβάσει στα αρμόδια Πειθαρχικά όργανα και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), την πρόσφατη ανοιχτή επιστολή – δημόσια ανακοίνωση της κ. Νανάς Παλαιτσάκη, μέλους της ΕΣΗΕΑ και συνεργάτιδος του κ. Μένιου Φουρθιώτη, όπως και κάθε άλλη καταγγελία ή διαμαρτυρία που ήρθε σε γνώση του Δ.Σ. και σχετίζεται με την υπόθεση. Συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης του συναδέλφου Στέλιου Νικητόπουλου, μέλους της ΕΣΗΕΜΘ, του οποίου το ρεπορτάζ στην ΕΡΤ-3 οι Μ. Φουρθιώτης και Ν. Παλαιτσάκη χρησιμοποίησαν ατόφιο, χωρίς τη σχετική άδεια και αναφορά, στο κεντρικό δελτίο του καναλιού “EPSILON”, στις 3 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι για τον Μένιο Φουρθιώτη είναι σε εξέλιξη άλλες δύο έρευνες. Η πρώτη αφορά αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για τις οικονομικές δραστηριότητές του,  μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της ενοποιημένης Οικονομικής Εισαγγελίας και Εισαγγελίας Διαφθοράς κ. Χρήστου Μπαρδάκη. Η δεύτερη, που γίνεται με παραγγελία της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, αφορά προκαταρκτική εξέταση για το αδίκημα της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της  απόπειρα εκβίασης με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη υπόθεση ξεσήκωσε πολιτικό σάλο, προκαλώντας αναταράξεις και στη ΝΔ. Οι καταγγελλίες έγιναν άλλωστε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, ενώ διερεύνηση της υπόθεσης και απαντήσεις από την κυβέρνηση ζήτησε και ο βουλευτής της ΝΔ και Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στηρίζοντας μάλιστα την πρωτοβουλία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να φέρουν το θέμα στο Κοινοβούλιο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι