ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα καρφιά Καραμανλή κατά Μαξίμου

Νέα καρφιά Καραμανλή κατά Μεγάρου Μαξίμου, Σπύρος Γκουτζάνης

Νέα καρφιά κατά του Μεγάρου Μαξίμου εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής από την Θεσσαλονίκη όπου μίλησε σε παρουσίαση βιβλίου υπογραμμίζοντας ότι «οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές». Αναφερόμενος στους κινδύνους που απειλούν την δημοκρατία σημείωσε ότι «ρίχνουν λάδι στην φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές».

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου, Βαγγέλη Πλάκα, με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη» ο Κώστας Καραμανλής έκανε μνεία στις ανασκαφές του αρχαιολόγου, Μανόλη Ανδρόνικου, τονίζοντας πως «ο μακεδονικός πολιτισμός είναι ελληνικός» και έφερε ως παράδειγμα τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.

Αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στο πώς έβλεπε τις σχέσεις με την Τουρκία ξεκαθαρίζοντας: « ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση δηλαδή της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, θα έπρεπε να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, αν χρειαστεί και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού και ήταν η Τουρκία που υπαναχώρησε τότε. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Με άλλα λόγια, ο υπαινιγμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει επί θεμάτων που μονομερώς και αυθαίρετα επιχειρεί να προσθέτει διαχρονικά η Τουρκία στην ατζέντα είναι ανακριβής, έωλος και ίσως εκ του πονηρού».

Πρόσθεσε ότι «δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν έτοιμος να μπει σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία όπως ακούγεται από κάποιες πλευρές τελευταία».

Εύλογες και υπαρκτές οι ανησυχίες

Για την τωρινή συγκυρία υπογράμμισε: «Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Τους δημιουργεί η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας». Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε διαρροές που εκπορεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι “η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις και είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφόσον μάλιστα η χώρα παραμένει στην εθνική γραμμή. Ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την γνωστή του θέση υπέρ «των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά με σταθερές θέσεις, πάντοτε διατυπωμένες με απόλυτη διαύγεια».

Σημείωσε ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ανήγαγε ποτέ την πολιτική διαφωνία σε προσωπική αντιπαράθεση», και πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές κατά του κυβερνητικού επιτελείου ότι «τείνει να γίνει κανόνας η προπαγάνδα της στοχοποίησης και κατασυκοφάντησης όσων δεν ταυτίζονται με το εκάστοτε κυρίαρχο αφήγημα. Στην αντιδημοκρατική λογική του “όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός”».

Κίνδυνοι για την δημοκρατία

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στους κινδύνους που απειλούν την δημοκρατία συνολικά στον δυτικό κόσμο αλλά και ειδικά στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα ανέφερε: «…Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού ωθεί αυξανόμενο αριθμό πολιτών στην αποχή και άρνηση της πολιτικής διαδικασίας. Ακόμα χειρότερα στα μάτια πολλών το σύστημα έχει απολέσει την νομιμοποίησή του. Μεταβάλλονται είτε σε “φυγάδες της πολιτικής” δηλαδή απορρίπτουν την συμμετοχή τους στα κοινά, είτε σε “πολιτικούς νομάδες” εγκαταλείποντας ιστορικά κόμματα και στρέφονται σε πιο ακραίες φωνές και σχήματα. Και ρίχνουν λάδι στην φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές. Είναι σοκαριστική η αποκάλυψη σε πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης, το 50% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι αισθάνονται “εκτός των τειχών” εκτός κοινωνίας δηλαδή, αποκλεισμένοι και απροστάτευτοι. Το ογκούμενο χάσμα μεταξύ λίγων εχόντων και πολλών μη εχόντων είναι βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας και μάλιστα όχι βραδυφλεγής».

Υπογράμμισε ακόμη την «αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς που αποτελεί εξίσου σοβαρό θέμα». Ειδικότερα για την Δικαιοσύνη επισήμανε: «Ακόμα και κράτη-μέλη της ΕΕ μπαίνουν στον πειρασμό να χειραγωγήσουν την δικαιοσύνη. Θα έπρεπε να είναι αδιανόητο κι όμως συμβαίνει. Η καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης οξύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Αν όμως οι πολλοί δεν εμπιστεύονται την δικαιοσύνη, ναρκοθετείται το δημοκρατικό πολίτευμα».

Με αυτό τον τρόπο ο Κώστας Καραμανλής έδωσε την απάντηση στις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου για προσπάθεια προσέγγισης του προκειμένου να “σπάσει” ο άξονας με τον Αντώνη Σαμαρά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx