Νέο “nein” για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία – Πως έφτασε στη γερμανική Βουλή το αίτημα Μητσοτάκη

Νέο “nein” για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία – Πως έφτασε στη γερμανική Βουλή το αίτημα Μητσοτάκη, slpress

Αμετακίνητη στις θέσεις της είναι η γερμανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Το θέμα είχε τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, επανήλθε όμως από κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης, τα οποία δεν ζήτησαν  μόνο την ανάκληση της άδειας εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλίας από το Βερολίνο για μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή απόφαση.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Γερμανών Πρασίνων και του κόμματος “Η Αριστερά” κατέθεσαν σχετικές προτάσεις, οι οποίες συζητήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Μπούντεσταγκ. Με τις προτάσεις τους αυτές, οι Γερμανοί βουλευτές ζητούσαν την απαγόρευση της εξαγωγής γερμανικών όπλων στην Τουρκία, κυρίως των έξι υποβρυχίων “Κλάσης 214” της εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems.

Το αίτημα των Πρασίνων και της Αριστεράς είναι παρόμοιο με εκείνο του Έλληνα πρωθυπουργού, το οποίο είχε απορριφθεί από την γερμανική κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι η επιβολή εμπάργκο όπλων σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε για τη Γερμανία ούτε για την ΕΕ. Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είχε υποστηρίξει τότε ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, η Άγκυρα θα στραφεί αλλού και έφερε ως παράδειγμα την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, όταν οι ΗΠΑ δεν της διέθεσαν τους Patriot.

Αίτημα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Οι Γερμανοί Πράσινοι το πήγαν όμως ένα βήμα παραπέρα. Αν και ο Μητσοτάκης, όταν υπέβαλε το σχετικό αίτημα είχε δηλώσει ότι κατανοεί την οικονομική διάσταση του θέματος, οι Πράσινοι επέμειναν χθες, ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αναστείλει την εξαγωγή των υποβρυχίων, ακόμα και αν αναγκαστεί να  καταβάλει αποζημιώσεις. Τόνισαν μάλιστα ότι «η ευρωπαϊκή ασφάλεια και αλληλεγγύη προηγούνται» των οικονομικών συμφερόντων.

Οι εισηγητές των Πρασίνων, παρουσιάζοντας την πρότασή τους, καταλόγισαν στον Ερντογάν ότι μοναδική επιδίωξή του είναι να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή ηγεμονική δύναμη. Και στο σημείο αυτό, υποστήριξαν ότι προμηθεύοντάς τον με υποβρύχια, η γερμανική κυβέρνηση ουσιαστικά τον βοηθά να εκπληρώσει τις επιδιώξεις του, αποδυναμώνοντας παραλλήλως την διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας στις μεταξύ τους διαφορές.

Οι Πράσινοι επικρίνουν τον Ερντογάν για την κατάσταση των Δικαιωμάτων στην Τουρκία, για την εμπλοκή του στη Συρία και τη Λιβύη, που όπως λένε στην πρότασή τους, αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και για τις πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας, οι οποίες είναι «απειλές εναντίον της ΕΕ». Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του κόμματος “Η Αριστερά” χαρακτηρίζουν «παράλογη» την εμμονή του Βερολίνου για την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία. Το ίδιο παράλογη χαρακτηρίζουν και τη στάση της Γερμανίας για την Κύπρο, όπου η Τουρκία έχει μεταφέρει γερμανικά άρματα μάχης Leopard.

Για τους βουλευτές της Αριστεράς είναι αδιανόητη η γερμανική επιμονή, από τη στιγμή που το κράτος-μέλος της ΕΕ, στην προκειμένη η  Ελλάδα, θεωρεί τα υποβρύχια αυτά ως απειλή για την ασφάλειά της. Οι ίδιοι καταλογίζουν στον Ερντογάν «νεοοθωμανικές αξιώσεις» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επικρίνουν την εμπλοκή του σε συρράξεις και κυρίως τη μεταφορά Τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μόνο το κόμμα της Μέρκελ 

Παραλλήλως προτείνουν στην κυβέρνηση του Βερολίνου να επιβάλει εμπάργκο στην Τουρκία ακόμα και για προϊόντα και τεχνογνωσία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.  Ζητούν τέλος η Γερμανία να μην «μπλοκάρει» ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αντιθέτως να προσπαθήσει να μεταπείσει τις χώρες που αντιδρούν σε αυτό, κατονομάζοντας την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα.

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε βέβαια τα αιτήματα των Πρασίνων και της Αριστεράς, αν και, από βήματος, τις κυβερνητικές θέσεις υποστήριξαν μόνον οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, προτίμησε να καταθέσει γραπτώς το κείμενο της ομιλίας του. Οι προτάσεις πάντως των Πρασίνων και του κόμματος “Η Αριστερά” παραπέμφθηκαν για μια πιο διεξοδική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομίας και Ενέργειας

Το επιχείρημα των Χριστιανοδημοκρατών ήταν πάλι το ίδιο. Ότι δηλαδή η Γερμανία δεν μπορεί να επιβάλει εμπάργκο όπλων σε έναν εταίρο της στο ΝΑΤΟ. Οι ίδιοι τόνισαν επίσης ότι το Βερολίνο πρέπει να παραμείνει «αξιόπιστος εταίρος» και να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Εταίρος όμως, και μάλιστα όχι μόνο στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ, είναι η Γερμανία και με την Ελλάδα έναντι της οποίας δεν έχει μόνον ηθικές, αλλά και εταιρικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Πολύ περισσότερο, όταν επί μήνες μπλοκάρει στην ΕΕ τις “κυρώσεις” (περιοριστικά μέτρα είναι) κατά της Τουρκίας, ωθώντας  την Αθήνα σε έναν απευθείας διάλογο με την Άγκυρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx