ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νευρικότητα στο Μαξίμου για το “σενάριο Ντράγκι”

Νευρικότητα στο Μαξίμου για το "σενάριο Ντράγκι", Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Νευρικότητα και προβληματισμό έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου το δημοσίευμα της Euractiv, σύμφωνα με το οποίο κύκλοι των Βρυξελλών προκρίνουν για την Ελλάδα μία “διακομματική κυβέρνηση ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Euractiv, βασικά κριτήρια για την προώθηση για το “σενάριο Ντράγκι”, της διακομματικής κυβέρνησης με τεχνοκράτη επικεφαλής, είναι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που περνάει η Ελλάδα, με την προοπτική να γίνουν βουλευτικές εκλογές το Φθινόπωρο και τα τεράστια κοινοτικά κονδύλια που θα δοθούν.

Το βασικό επιχείρημα των Βρυξελλών είναι ο τεράστιος όγκος χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026. Φοβούνται ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών…Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που δεν αφήνει να ανοίξει η οικονομία σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις».

Περαιτέρω, η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς επενδύσεις (οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες) και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Μπροστά λοιπόν στο φάσμα της ακυβερνησίας, λόγω του εκλογικού νόμου και με τη δεύτερη δόση του Ταμείου σε εκκρεμότητα, η Κομισιόν σε συνεννόηση με μεγάλα κράτη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πιέσουν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους. Συμπληρωματικά επισημαίνεται ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις καθυστερούν, παρά τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

“Φωτιά” έβαλε το “σενάριο Ντράγκι”

Η Κομισιόν διέψευσε με κατηγορηματικότητα το σχετικό δημοσίευμα, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου αρνούνται ακόμη και να σχολιάσουν, παραπέμποντας στην διάψευση της Κομισιόν. Καθώς το σενάριο σχετίζεται με πρόωρες εκλογές, συνομιλητής του πρωθυπουργού διαβεβαίωνε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και επιπλέον θεωρεί ότι διαθέτει το περιθώριο των κινήσεων για να αναστρέψει την πτωτική πορεία που συγκυριακά, κατά την άποψή τους, καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Τα σενάρια των Βρυξελλών έρχονται να συναντηθούν με εγχώρια σενάρια περί κυβέρνησης συνεργασίας με τεχνοκράτη επικεφαλής. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ότι σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται οι Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος. Η νευρικότητα είναι εμφανής πλέον στην κυβέρνηση λόγω των αρνητικών εξελίξεων σε πολλά μέτωπα (κακοκαιρία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πανδημία), όπως και η προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας.

  Η ακάλυπτη κυβέρνηση και ο επίμονος κύριος Ράμμος - Ο φάκελος στη Βουλή

Χαρακτηριστική, από αυτή την άποψη ήταν η ανακοίνωση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, καίτοι είναι μικρότερη από την ονομαστική, σε πολλές ζώνες τουλάχιστον, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που προηγήθηκε. Δεν παύει να είναι μια θετική είδηση που αφορά μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών, αν και είναι αμφίβολο εάν εξισορροπεί την μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος και την ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι