Novartis: Πορίσματα, καθυστερήσεις και «χαρτοπόλεμος»
25/04/2018Ο «πόλεμος» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης γύρω από το σκάνδαλο της Novartis καλά κρατεί, καθώς οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται με νέα επεισόδια και διαρροές. Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει ολοκληρώσει την έρευνά της και σήμερα ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει το πόρισμά της. Όμως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας, ενημέρωσε τα κόμματα ότι θα απαιτηθεί μια προθεσμία 48 ωρών για να προετοιμαστεί το πόρισμα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ενημέρωση του κ. Δρίτσα προς τα κόμματα προκύπτει ότι ο βασικός κορμός, το πολιτικό σκεπτικό και το νομικό μέρος σχετικά με την αναρμοδιότητα της Βουλής έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο κρίθηκε απαραίτητη μια μικρή προθεσμία, προκειμένου να γίνει η τεχνική επεξεργασία του τελικού κειμένου.
Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη ο Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis, Μάκης Βορίδης, έκανε λόγο για «θλιβερές μεθοδεύεις», οι οποίες, όπως είπε συνεχίζονται. Παραλλήλως επανέλαβε την διατυπωμένη θέση της ΝΔ ότι μέσω αυτής της υπόθεσης η κυβέρνηση επιχειρεί την σπίλωση πολιτικών αντιπάλων της και χαρακτήρισε «αστείο και κωμικό» το αίτημα της πλειοψηφίας για 48ωρη παράταση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, αν και έθεσε η ίδια τις προθεσμίες, δεν κατάθεσε το πόρισμα της και υπέβαλε αίτημα για παράταση, «αφού είχε δει τα πορίσματα των άλλων κομμάτων, προφανώς αμήχανη και για να απαντήσει».
Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολούθησαν διαρροές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το περιεχόμενο του πορίσματος και τελικά δόθηκε στην δημοσιότητα το πρώτο μέρος του. Πρόκειται για ένα κείμενο 12 σελίδων, το οποίο τιτλοφορείται «Γνώμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ» και σε αυτό οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν ότι η Βουλή είναι αναρμόδια για τη δίωξη και εκδίκαση των εγκλημάτων του σκανδάλου NOVARTIS και οφείλει να επιβεβαιώσει την σχετική αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων.
Τονίζουν επίσης ότι αυτή η θέση δεν αποτελεί κρίση πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά στηρίζεται στην πιστή ερμηνεία και την εφαρμογή του ισχύοντος Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας και αποτρέπει θεσμικά την επέλευση των συνεπειών εφαρμογής του άρθρου 86 του Συντάγματος, αποτρέπει δηλαδή την εξάλειψη των ποινικών ευθυνών, την ατιμωρησία πιο απλά των ελεγχόμενων προσώπων λόγω παρέλευσης της κατά το άρθρο 86 παρ. 3 Συντ. αποσβεστικής προθεσμίας.
«Το πόρισμά μας ότι η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια αφήνει ανοικτό τον δρόμο για απονομή δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας» επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
ΝΔ: Εφάρμοσαν το άρθρο 86 για να συμπεράνουν ότι δεν εφαρμόζεται
Νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης είχε αναφέρει ότι η ΝΔ κατέθεσε το πόρισμά της και κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα από τα οποία «το πρώτο και βασικό είναι ότι υπάρχει απόλυτη ανυπαρξία, έστω και απλών ενδείξεων, τελέσεως οποιουδήποτε αδικήματος». Σύμφωνα με τον ίδιο η ΝΔ κατέθεσε και την άποψή της «για την μεθόδευση που ακολουθήθηκε, προκειμένου να μην εξεταστεί η υπόθεση, παρά τα επίμονα αιτήματά μας».
Ο Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ έκανε λόγο για «εκκωφαντική» άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας «σε πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση της υποθέσεως, παρά τη θέση όλων των εμπλεκομένων προσώπων και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης». «Το αρνήθηκαν γιατί δήθεν ήθελαν να ελέγξουν την αρμοδιότητα. Μια αρμοδιότητα την οποία τους την είχε διαβιβάσει η εισαγγελέας Διαφθοράς, αφού έφερε το φάκελο στη Βουλή, κρατώντας, όμως, από την άλλη μεριά τον έλεγχο για το τυχόν αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, την οποία είχαν αποδεχθεί. Διότι έκαναν πρόταση με βάση το άρθρο 86, δηλαδή το νόμο περί ευθύνης υπουργών, με τις συνταγματικές προβλέψεις για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Διότι συνέστησαν την επιτροπή με ψηφοφορία, δηλαδή εφάρμοσαν το άρθρο 86. Αλλά κατέληξαν -αφού έχουν εφαρμόσει το άρθρο 86!- ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος δεν εφαρμόζεται», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης.
Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Όσοι ήθελαν να οδηγήσουν την υπόθεση Novartis σε κουκούλωμα και παραγραφή, μιλώντας για σκευωρία, απέτυχαν», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι είναι οι ίδιοι που τον «κατηγορούν τώρα ότι δήθεν δεν μπορεί να συγκροτήσει Πόρισμα, αγνοώντας υποκριτικά τη σοβαρότητα και την ενδελεχή προσέγγιση όλου του φάσματος των ζητημάτων που γνωρίζουν ότι κάνουν τα μέλη της πλειοψηφίας της Επιτροπής».
Παραλλήλως διαβεβαιώνει ότι η Βουλή θα διαβιβάσει «αρμοδίως» το σύνολο του υλικού και το Πόρισμα στη Δικαιοσύνη, μετά την έγκρισή του, επισημαίνοντας ότι «αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Και μάλιστα, χωρίς προνομιακούς χρόνους παραγραφής!».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την διαδικασία, αμέσως μετά την κατάθεση του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής και την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα, στο σύνολό του, θα διαβιβαστεί μαζί με όλο το υλικό (έγγραφα, πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής κλπ) στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς.