Ντόμινο Μενδώνη-Μητσοτάκη επιδιώκει ο Τσίπρας με κριό την υπόθεση Λιγνάδη
19/02/2021Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάνοντας αιχμή του δόρατος στην επίθεση κατά της κυβέρνησης την υπόθεση Λιγνάδη και κατηγορώντας ευθέως τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού ότι επιχείρησαν να την συγκαλύψουν.
Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι το θέμα αγγίζει προσωπικά τον πρωθυπουργό, όχι μόνο για την φιλική του σχέση με τον Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά γιατί το Μέγαρο Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και των φιλικών Μέσων Ενημέρωσης, επιχείρησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση και να προστατεύσουν τον ηθοποιό. Από την πλευρά της η ΝΔ και το γραφείο του πρωθυπουργού απάντησαν με δύο ανακοινώσεις που αφενός επιστρέφουν τα πυρά στον Αλέξη Τσίπρα για άσχετες υποθέσεις και αφετέρου διαψεύδουν ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν φίλος του πρωθυπουργού.
Ωστόσο η διάψευση αυτή έρχεται με καθυστέρηση και αφού έχουν υπάρξει οι δημόσιες καταγγελίες για τον κ. Λιγνάδη. Η πρώτη φορά ήταν με ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν είχε διαψευστεί. Στην συνέντευξή του σε τέσσερα περιφερειακά κανάλια, τα TRT, ΙΟΝΙΑΝ TV, STAR Κεντρικής Ελλάδας και το Κρήτη TV ο Αλέξης Τσίπρας είπε:
«Κάθε πολιτικός μπορεί να βρίσκει τον τρόπο που επιθυμεί είτε για να προστατεύει την αξιοπρέπειά του είτε για να αυτογελοποιηθεί. Σήμερα νομίζω η κ. Μενδώνη επέλεξε το δεύτερο. Έφτασε στο στάδιο της αυτογελοιοποίησης…Της πήρε βέβαια λίγο παραπάνω για να ανακαλύψει ότι ο κ. Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Δεν τον γνώριζε καθόλου, άλλωστε, ούτε ο κ. Μητσοτάκης τον γνώριζε. Αναρωτιέμαι πώς αυτός ο άνθρωπος είδε φως και μπήκε μόνος του… Κάποιος όμως τον έβαλε. Κάποιος κατήργησε το νόμο της Μυρσίνης Ζορμπά του Μάη του ’19, αμέσως, τον Ιούλιο-Αύγουστο, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. Για να δώσει με ανάθεση σε αυτόν τον άνθρωπο την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού. Άρα πόσο υποκριτικό είναι όλο αυτό;»
Συγκάλυψη
Ακολούθως μιλά για συγκάλυψη θυμίζοντας: «το ραβασάκι» στην αίθουσα σύνταξης της δημόσιας τηλεόρασης να λένε ΄προς θεού, μην βάζετε φωτογραφίες του κ. Λιγνάδη με τον Μητσοτάκη και την Μενδώνη, για την γραμμή όχι μόνο στη δημόσια τηλεόραση αλλά και στην πλειονότητα των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης να μην αναφέρεται το όνομα αυτού του ανθρώπου μπας και περάσει όλο αυτό το πράγμα στα κρυφά, αλλά και για ρεπορτάζ σε ιδιωτικούς σταθμούς -και είναι πράγματι ανατριχιαστικό αυτό-που ήθελαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι για το «τίποτα» κατηγορείται ένας σκηνοθέτης. Σκηνοθέτης έλεγαν, το όνομά του κανείς δεν ήξερε να το προφέρει. Και έρχεται τώρα να μας πει η κα Μενδώνη ότι είναι επικίνδυνος τελικά ο κ. Λιγνάδης».
Λέει ακόμη ο κ. Τσίπρας: «Εγώ ζήτησα την παραίτηση της κ. Μενδώνη και ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη. Είπα ότι δεν είναι αδίκημα να είσαι φίλος ενός ανθρώπου που αποδεικνύεται όπως η κ. Μενδώνη επικίνδυνος αλλά βγες και πάρε την ευθύνη και πες: ως εδώ η φιλία μας, αλλά όταν κατηγορείσαι για τέτοιες εγκληματικές πράξεις, διότι ο βιασμός ανηλίκου δεν είναι παίξε-γέλασε».
»Εγώ προσωπικά ανατριχιάζω. Έχουμε παιδιά. Δεν είναι παίξε-γέλασε αυτή η βαναυσότητα. Βγες και πες ότι εδώ υπάρχει μία κόκκινη γραμμή, βγες και πες όμως ότι όσοι έχουν κάτι να πουν να πάνε τώρα στην δικαιοσύνη και εμείς θα τους στηρίξουμε. Αυτή λοιπόν η απόπειρα κουκουλώματος, αυτή η απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου που πραγματικά είναι θλιβερή, να βγαίνει και να κομπιάζει και να μην μπορεί να πει το όνομά του, λες και δεν έχει όνομα και να ισχυρίζεται ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους».
»Ποιοι είναι προσωπικοί οι λόγοι; Η παιδοφιλία; Είναι προσωπικοί λόγοι οι βιασμοί; Δεν αφορούν το κοινωνικό σύνολο; Ελπίζω και εύχομαι η δικαιοσύνη να κάνει αυτό που πρέπει. Και να κάνει αυτό που πρέπει διότι υποπτεύομαι ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να αφορά μονάχα τον κ. Λιγνάδη».
Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός όταν δόθηκε στην δημοσιότητα το απόσπασμα από την συνέντευξη και απάντησε με δύο απανωτές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες υπήρξε και πανικός, καθώς είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προσπάθησε στην αρχή να υποβαθμίσει το θέμα.
Η πρώτη ανακοίνωση ήταν από το γραφείο Τύπου του κόμματος: «Η μόνη απόπειρα συγκάλυψης –και είναι γνωστή στο πανελλήνιο– είναι η απόπειρα που έκανε ο κ. Τσίπρας, εγγράφως μάλιστα, να μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας. Είναι πραγματικά θλιβερή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει κομματικό χρώμα σε μια υπόθεση η οποία θα έπρεπε να βρίσκει ενωμένο τον πολιτικό κόσμο απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα».
»Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που μέσω της ημερίδας με θέμα “Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι”, ενθάρρυνε τα στόματα να ανοίξουν. Και θα λάβει κάθε θεσμικό μέτρο ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Όσο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις που έχουν έρθει στο φως, το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη και όλες οι κρατικές υπηρεσίες είναι στη διάθεσή της».
Λίγο μετά επανήλθε με νέα ανακοίνωση αυτή τη φορά από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού που προσθέτει: «Ζήτησε κανείς ευθύνες από τον κ.Τσίπρα για τον κ. Χαϊκάλη που με την υπογραφή του τον διόρισε υπουργό; Του ζήτησε ευθύνες για τον κ. Κιμούλη που η κυβέρνησή του διόρισε σε θέσεις ευθύνης;». Ουσιαστικά όμως απαντά στην «κατηγορία ότι ο κ. Λιγνάδης ήταν φίλος του πρωθυπουργού» λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει επίσης, άλλο ένα μεγάλο ψέμα: ότι ο κ. Λιγνάδης ήταν προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τον κ. Λιγνάδη μόνο από θεατρικές παραστάσεις του, που είχε παρακολουθήσει. Τελεία».