Ο Άδωνης υποκλίνεται στο Ισραήλ
03/08/2019H πρώτη σε κυκλοφορία ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom έφερε μάλλον ευχάριστες ειδήσεις σε αναγνώστες της με πρόσφατο δημοσίευμά της, σχετικά με την νέα πολιτική της Ελλάδος. Ο ανταποκριτής της Israel Hayom, Eldad Beck, απέσπασε εξαιρετικές φιλοϊσραηλινές δηλώσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Έλληνας υπουργός έδειξε σημάδια αναγνώρισης της επεκτατικής πολιτικής του Ισραήλ επί των παλαιστινιακών εδαφών!
Ο δημοσιογράφος έθιξε στον Έλληνα υπουργό την οδηγία της ΕΕ να φέρουν σχετική ένδειξη όσα προϊόντα εισάγονται από το Ισραήλ και έχουν παραχθεί σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ειδάλλως, δεν θα γίνονται συμφωνίες με το Ισραήλ. Αντίθετα, σχολίασε ο Eldad Beck, τα τουρκοκυπριακά προϊόντα, εισέρχονται κανονικά στην ΕΕ δίχως να αναφέρεται ότι παράγονται σε κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη. «Το δέχεστε αυτό;» ρώτησε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος τον υπουργό Ανάπτυξης.
Ο κ. Γεωργιάδης του απάντησε «Όχι. Δεν αναγνωρίζουμε τη Βόρεια Κύπρο ως χώρα. Υπάρχει παράνομη Κατοχή εκεί. Και η ΕΕ πρέπει να είναι πιο σκληρή απέναντι σε αυτή την παράνομη κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας. Αποτελεί σκάνδαλο ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι σήμερα».
Ωστόσο, τα πράγματα τα άφησε θολά ο Έλληνας υπουργός όταν σχολίασε τα αντίστοιχα ισραηλινά προϊόντα. «Συμμερίζομαι τις ανησυχίες του Ισραήλ για το τι συμβαίνει. Έχετε έναν φίλο που θα σας βοηθήσει». Τι ακριβώς εννοεί ο Έλληνας υπουργός όταν λέει πως συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ισραήλ και δηλώνει “φίλος” επί ενός ζητήματος που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο; Προτίθεται η Ελλάδα να υποστηρίξει την εμπορική πολιτική του Ισραήλ κατά τέτοιο τρόπο που να ενισχύει την νομική/διεθνή θέση του Ισραήλ σε εδάφη που έχει αρπάξει όπως η Τουρκία στην Κύπρο;
H ενεργειακή συμμαχία με το Ισραήλ καθώς και οι πολιτισμικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να διαφυλαχθούν. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει αν υποστηρίζει την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η συγγνώμη του Άδωνη
Σημειώνεται ότι ο ορθά ο υπουργός Ανάπτυξης, δεν απάντησε στην ερώτηση του Ισραηλινού δημοσιογράφου «εάν η Ελλάδα πάρει την γενναία απόφαση να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ». Ο κ. Γεωργιάδης παρέπεμψε για το θέμα στον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών ενώ εύστοχα “έριξε μελάνι” στον πονηρό ισραηλινό, λέγοντας πως πράγματι η Ιερουσαλήμ είναι ιστορική εβραϊκή πόλη, όπως άλλωστε το είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας [δίχως αυτό να σημαίνει ότι είναι και πολιτική πρωτεύουσα του Ισραήλ].
Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος -όπως κάνουν εμμονικά πολλοί συμπατριώτες του- στρίμωξε τον Γεωργιάδη στο ζήτημα του αντισημιτισμού στην Ελλάδα. Ο Γεωργιάδης αναγκάστηκε να απολογηθεί ουσιαστικά τόσο για τον ίδιο όσο και για τον ίδιο τον υπουργό Γεωργίας Μάκη Βορίδη, ο οποίος, όπως είπε «προκαλεί σήμερα ανησυχία» αλλά «είναι ένας μεγάλος φίλος του Ισραήλ. Πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει λάθη στο παρελθόν τους, και έχω κάνει και εγώ λάθη, αλλά θέλουμε ισχυρές σχέσεις με το Ισραήλ και πιστεύουμε σε αυτές». Οι δύο τους εξάλλου υπήρξαν στελέχη του ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ.
Το ζήτημα του αντισημητισμού το χρησιμοποιούν κατά κόρον εβραϊκών συμφερόντων οργανώσεις παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα η μοναδική πολιτική οργάνωση που τον είχε αγκαλιάσει έδειξε σημάδια υποχώρησης ήδη από αρχές του 2018 ενώ τώρα βρίσκεται εκτός Βουλής. Ο υπουργός θα μπορούσε να ενημερώσει στον Ισραηλινό δημοσιογράφο ότι τη στιγμή που η χώρα του κατηγορείται για πειράματα σε παιδιά Παλαιστινίων στην Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες -ακομπλεξάριστα- εκλέγουν Εβραίους συμπολίτες, όπως ο δήμαρχος Ιωαννίνων.