Ο αφορολόγητος λαϊκισμός και οι ευρωεκλογές

Όσα δεν είπε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, Σπύρος Γκουτζάνης

Ο εξυπνακισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναγγείλει τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου και να προκαλέσει τον πρωθυπουργό να την συνυπογράψουν και να την ψηφίσουν είναι μια ανεύθυνη πολιτική τρίπλα που έγινε αφενός για να διασκεδαστεί η ήττα του αδελφού κόμματος της ΝΔ στην Ισπανία και αφετέρου να θολώσει το νεοφιλελεύθερο αντιλαϊκό πρόγραμμα του κόμματός του.

Η υποκριτικότητα αυτής της πολιτικής κίνησης φάνηκε από την αντίδραση της Φώφης Γεννηματά του ΚΙΝΑΛ: «Όταν τον Φεβρουάριο καταθέσαμε πρόταση νόμου για την κατάργηση του αφορολόγητου σφυρίζατε αδιάφορα… Την Πρωτομαγιά το θυμηθήκατε… Σας την στέλνουμε για να πάρετε μια ιδέα». Αυτό δεν σημαίνει πως και η τότε κίνηση του ΚΙΝΑΛ δεν είχε ψηφοθηρική σκοπιμότητα. Ως γνωστόν, η μη εφαρμογή του αφορολόγητου τελεί υπό την έγκριση των δανειστών.

Όταν η κυβέρνηση μέσω των υπερπλεονασμάτων κέρδισε τη μη περικοπή των συντάξεων αφού έπεισε για τη σταθερότητα του δημοσιονομικού χώρου που δημιούργησε, αμέσως μετά –ενώ είναι θέμα του 2020 και της μετεκλογικής διαπραγμάτευσης- κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ πρόταση νόμου τον Φεβρουάριο σε στιλ «τούκα προ» που λέγαμε παιδιά…

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και η κα. Γεννηματά γνωρίζουν καλά πως οι κινήσεις τους αυτές είναι άκαιρες, ενδεχομένως και αντιευρωπαϊκές με την έννοια της μη συνεννόησης και ότι θα μπορούσαν εύκολα να ενταχθούν στη ρητορική του λαϊκισμού. Η καταστροφολογία και η ψευδολογία τους άλλωστε όπως καταγράφτηκε τους δώδεκα τελευταίους μήνες και όπως ακυρώθηκε από την πραγματικότητα, το επιβεβαιώνει.

Σε ότι αφορά τους μύδρους που εξαπολύει ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Γεννηματά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα ψέματα, τον λαϊκισμό, τα σκισμένα μνημόνια της προεκλογικής περιόδου του 2015 και του α’ εξαμήνου, είναι σαφές πως δεν επρόκειτο ούτε για ψέματα, ούτε για λαϊκισμό, αλλά για λάθος ανάλυση και βλακεία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την συνθηκολόγηση, απέδειξε ότι μαθαίνει γρήγορα, ειδικά εάν συγκριθεί με το ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου που του πήρε μία 4ετία, αν όχι δύο, για να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. Για τη ΝΔ ξέρουμε όλοι πως διαχειρίστηκε την «επανίδρυση του κράτους» την περίοδο του 2004-2009, με 150.000 προσλήψεις και με τη χρεοκοπία.

Και επειδή όλα αυτά γίνονται στο α’ ημίχρονο, δηλαδή τις ευρωεκλογές, ο κάθε πολίτης αναρωτιέται τι έκαναν την 5ετία 2014-2019 οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στο Στρασβούργο, εκτός από το να απουσιάζουν από κρίσιμες ψηφοφορίες (γενοκτονία Ποντίων κλπ) και να βολεύουν συγγενείς τους. Κανείς δεν ξέρει τι έκαναν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx