Ο Άη Λαός, το Διαβολόρεμα και ο “μουτζούρης”

Ο Άη Λαός, το Διαβολόρεμα και ο “μουτζούρης”, Βαγγέλης_Σαρακινός

Την πρώτη μεγάλη και σημαντική ήττα στην διαχείριση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού μετρά από χθες η κυβέρνηση, η οποία έχασε τη μάχη στο Διαβολόρεμα της Λέσβου και μαζί με αυτήν και τον έλεγχο της κατάστασης. Τα ΜΑΤ και τα χωματουργικά μηχανήματα αποχωρούν ήδη από το νησί, ενώ παραλλήλως ξεκίνησε μια απόπειρα  απαξίωσης της λαϊκής οργής, η οποία εστιάζει στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, η κατάσταση στα νησιά και η πολιτική για το μεταναστευτικό θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το βάρος, ωστόσο, ρίχνεται στην προγραμματισμένη για το απόγευμα συνάντηση των αυτοδιοικητικών των νησιών του βορείου Αιγαίου με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην συνάντηση αυτή είχε κληθεί αρχικά και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, για τον οποίο όμως οι πόρτες του Μαξίμου έχουν κλείσει πλέον, με αφορμή, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα «χυδαία σχόλια» του για τον πρωθυπουργό. Ο Περιφερειάρχης, ωστόσο, ήδη από χθες, είχε δείξει την πρόθεση να μην παραστεί, θέτοντας ως όρο να αποχωρήσουν πρώτα οι αστυνομικές δυνάμεις από τη Λέσβο. Μια θέση που επανέλαβε και το πρωί της Πέμπτης.

«Να κι αν είναι οργισμένος»

Ο Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, έχει ρίξει άλλωστε δύο φορές “πόρτα” στον Μηταράκη, ματαιώνοντας ανάλογες συναντήσεις. Το ποτήρι όμως ξεχείλισε όταν, αργά χθες το βράδυ, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βίντεο, σύμφωνα με το οποίο σε επικοινωνία του με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη αποκάλεσε τα ΜΑΤ «στρατό κατοχής» και «στρατό του Ερντογάν».

Αναφερόμενος μάλιστα σε site που έγραφαν ότι ο Μητσοτάκης είναι οργισμένος μαζί του ο Περιφερειάρχης, σε υψηλούς ομολογουμένως τόνους, εξαιτίας και της έντασης που επικρατούσε, είπε στον Γεραπετρίτη: «Ε λοιπόν κι εγώ σου λέω να, κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός μαζί μου. Και τι έγινε;». Συνόδευσε βέβαια το “Να” και με την ανάλογη κίνηση.

Μετά από αυτό, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι δεν έχουν πλέον να πουν κάτι με τον κ. Μουτζούρη και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς.  Η συμπεριφορά του Περιφερειάρχη προκάλεσε και την οργισμένη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κώστα Μουτζούρη «γραφικό, υποκριτή και επικίνδυνο», του χρέωσε το αδιέξοδο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η παραίτησή του. Διαμήνυσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί καμία συγνώμη, κάτι που, ωστόσο ο Περιφερειάρχης δεν έδειξε διατεθειμένος να πράξει.

Η αποστροφή του Πρύτανη Κώστα Μουτζούρη για τον πρωθυπουργό, παρά την ένταση, δεν είναι σίγουρα η πρέπουσα. Η ένταση όμως στα νησιά δεν προήλθε μόνον από αυτόν και στα γεγονότα των τελευταίων δύο ημερών υπάρχουν πολλά που το Μαξίμου δεν είδε ή έκανε ότι δεν είδε. Το κακό είναι πάντως, πως με τον τρόπο που πήγε να επιβάλλει τα “κλειστά κέντρα” έχασε και το δίκιο του (το Μαξίμου) για ένα σωστό μέτρο σε ότι αφορά τη διαχείριση των επιπτώσεων της παράνομης μετανάστευσης.

Το κρέας ψάρι

Κλειστά κέντρα δεν σημαίνει όμως απαραιτήτως νέα, ούτε ότι κάθε εργολάβος πρέπει να πάρει από ένα νησί. Πολύ περισσότερο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβληθούν με αστυνομική βία σε ντόπιο και μάλιστα ακριτικό πληθυσμό, ούτε ότι η έναρξη των εργασιών τους θα πρέπει να γίνει με τη χρήση μηχανημάτων του στρατού. Κάτι που παραπέμπει σε λατινοαμερικανικού τύπου “δημοκρατία”.

Το πώς θα μπορούσαν να γίνουν αλλιώς όλα αυτά είναι δουλειά της κυβέρνησης, του υπουργείου και των συμβούλων τους. Το θέμα είναι ότι ο τρόπος που επιλέχθηκε ήταν λάθος. Η επίταξη προκάλεσε και η αστυνομική βία με την οποία επιχειρήθηκε να επιβληθεί προκάλεσε ακόμη περισσότερο. Η εικόνα ανδρών των ΜΑΤ να σπάνε σταθμευμένα αυτοκίνητα φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών δεν είναι η εικόνα που αρμόζει στην Αστυνομία μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Θυμίζει στην καλύτερη περίπτωση “μπαχαλάκηδες” και στην χειρότερη “εκστρατευτικό σώμα” που προκαλεί φθορές κατά την αποχώρησή του μετά την ήττα.

Η ήττα βέβαια βαφτίζεται από την κυβέρνηση «ολοκλήρωση της πρώτης φάσης», κάτι που προδικάζει ότι θα υπάρξει δεύτερη. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι σχετικές κινήσεις για τη δημιουργία Τεχνικής Υπηρεσίας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι νησιώτες όμως, όπως και οι δήμαρχοί τους οι οποίοι έχουν προσκληθεί στο Μαξίμου, είναι αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική και αυτό από μόνο του δυναμιτίζει την συνάντηση.

Στα τελευταία γεγονότα υπήρξαν ακραίες ενέργειες και από την πλευρά των διαδηλωτών. Κάποιοι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τοπικών μέσων, έβγαλαν όπλα. Αυτό, ωστόσο, δεν μειώνει τον παλλαϊκό χαρακτήρα της αντίδρασης και δεν νομιμοποιεί κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους ο αρμόδιος υπουργός, να αποδίδουν τα επεισόδια, πόσο μάλλον τις κινητοποιήσεις, σε «ψευδή πληροφόρηση» και «ακραίες συμπεριφορές της άκρας Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς». Ειδικά, όταν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα ξεσήκωσαν, όχι μόνον τους σε γενικές γραμμές αριστερόστροφους Σαμιώτες και Μυτιληνιούς, αλλά και τους παραδοσιακά συντηρητικούς Χιώτες.

Τα γεγονότα στη Λέσβο έδειξαν επίσης ότι για αυτήν την δεύτερη φάση τα ΜΑΤ μάλλον θα χρειαστούν ταχύρρυθμα σεμινάρια “δράσης επί ανωμάλου εδάφους”, αφού για τον απεγκλωβισμό τους από το “Διαβολόρεμα” χρειάστηκε να τεθεί επικεφαλής της πορείας υποχώρησής τους ο Δήμαρχος της περιοχής, για να μην συμβεί κανένα “ατύχημα”. Μέχρι τότε, ωστόσο, πάει δεν πάει ο Μουτζούρης σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο “μουτζούρης” του μεταναστευτικού παραμένει στα χέρια του Μητσοτάκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι