ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο αλγόριθμος του Τσίπρα στο δρόμο προς τις κάλπες

Ο αλγόριθμος του Τσίπρα στο δρόμο προς τις κάλπες , Μάκης Ανδρονόπουλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας με το αίτημα των άμεσων εκλογών και την αποχή από τις ψηφοφορίες της Βουλής, αλλά και με τις ομιλίες στις περιοδείες του, προσβλέπει στη  συγκρότηση ενός “πολιτικού μετώπου” που υπερβαίνει κομματικές αναφορές και κοινωνικές καταβολές, απέναντι σε αυτό που αυτός αποκαλεί «καθεστώς Μητσοτάκη» και σε αντιδιαστολή με το πάλαι ποτέ «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Πολιτική ανάλυση των ανακοινώσεων Τσίπρα στο Ζάππειο από κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης δεν έγινε και περιορίστηκε σε μια απαξιωτική ρητορική, όχι με την έννοια της πολιτικής αποδόμησης του εγχειρήματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με ηθικό εκμηδενισμό της. Δεν θα υπερασπιστώ εδώ την κίνηση Τσίπρα, όμως η πλήρης αποσιώπηση του αφηγήματός του και η απουσία ουσιαστικής κριτικής της στρατηγικής και των δηλώσεών του δείχνει πόσο εξαρτημένα είναι τα ΜΜΕ από τον κρατικό κορβανά αλλά τον φόβο του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας αφού μελέτησε προσεκτικά τα δεδομένα:

  • Πρώτον, ο Μητσοτάκης στην οικονομία τον κερδίζει άνετα, γιατί έχει να πληρώνει ασχέτως εάν το χρέος έφτασε στα 400 δισ. ευρώ.
  • Δεύτερον, στην εξωτερική πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλα ελλείμματα (θολές θέσεις, αντίθεση στους εξοπλισμούς, αφελή προσέγγιση στο μεταναστευτικό που είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας κλπ) και ο Τσίπρας το ξέρει.
  • Τρίτον, η δημοσκοπική υποχώρηση του Ανδρουλάκη από το 15% στο 10% και η απουσία κάθε ίχνους ουσιαστικών προτάσεων, αλλά και η αμφισημία του λόγου του δείχνουν πολιτικάντικο καιροσκοπισμό.
  • Τέταρτον, η σπουδή του Μητσοτάκη λίγους μήνες πριν τις εκλογές να ακυρώσει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη, τόσο γιατί θα του έκοβε ψήφους αλλά και γιατί η είσοδός του στη Βουλή θα καθιστούσε πιο απόμακρη την αυτοδυναμία λόγω του εκλογικού συστήματος. Με αυτό το σκεπτικό και η είσοδος του ΜΕΡΑ25 είναι κλειδί για το ποσοστό της αυτοδυναμίας.
  • Πέμπτον, τέλος, είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει ακόμη δύο μήνες για να βρει δημοσιονομικό χώρο και για άλλες παροχές.

Το σχήμα της αιχμής

Συνεπώς, ο Αλέξης Τσίπρας  με το αίτημα των εκλογών εντός τριών εβδομάδων και την αποχή από τις ψηφοφορίες επιδιώκει την “απονομιμοποίηση” του κυβερνητικού έργου, κυρίως για να υπογραμμίσει το βασικό πολιτικό αφήγημα του Μητσοτάκη. Η κίνηση αυτή μάλλον ήταν προαποφασισμένη για να συντηρήσει ως αιχμή της προεκλογικής εκστρατείας το ζήτημα “υποκλοπές-GreekMafia-καθεστώς Μητσοτάκη-λεηλασία του κράτους-ακρίβεια”, μάλλον γιατί εκτιμά ότι του δίνει –παρά το σκληρό λεκτικό- ιδεολογική πρόσβαση στο κέντρο, αφού με το οικονομικό του πρόγραμμα που είναι διαχειριστικό και χωρίς  αναπτυξιακό όραμα δεν το επιτυγχάνει. Επίσης φαίνεται να εκτιμά ότι το σχήμα αυτό του δίνει πρόσβαση στους νέους ψηφοφόρους μοχλεύοντας το ελευθεριακό φρόνημά τους.

  Αδικαιολόγητη η πενταετία για δημάρχους-περιφερειάρχες

Επιπλέον, η υφαρπαγή της υπόθεσης των υποκλοπών από τον Ανδρουλάκη λόγω των υποτονικών αντιδράσεών του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ καθιστά τον Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά μοναδικό “προστάτη” της δημοκρατικής νομιμότητας, άρα και του κέντρου που τελεί σοκαρισμένο από τις αποκαλύψεις και την διαχείρισή τους από τον κεντρώο Μητσοτάκη. Η επιλογή του μάλιστα να δώσει μεγαλύτερο βάρος στις επισυνδέσεις των στρατιωτικών και όχι των υπολοίπων, του δίνει πρόσβαση σε ένα τμήμα του δυσαρεστημένου εκλογικού σώματος που δεν έχει ερείσματα. Ακόμα με την πρόταση δυσπιστίας νομιμοποιείται πλέον να επικρίνει ως “συνένοχους” τους βουλευτές της νεοδημοκρατικής παράταξης. Προφανώς, ο Μητσοτάκης μετά από όλα αυτά θα σπρώξει όσο μπορεί προς τα πίσω τις εκλογές.

Αλγόριθμος

Κεντρικό στόχος του Τσίπρα είναι η αντικατάσταση του πολιτικού διλήμματος της ΝΔ «σταθερότητα ή ακυβερνησία» με το δικό του «δημοκρατία ή εκτροπή». Βάση του “προεκλογικού αλγόριθμου Τσίπρα” είναι η ολιστική διασύνδεση της σκοτεινής πλευράς της κυβερνητικής πολιτικής: Υποκλοπές-συστηματική συγκάλυψη-διάβρωση δημοκρατικών θεσμών-χειραγώγηση Τύπου-διάβρωση κοινωνικής συνοχής-κακοποίηση κράτους δικαίου και δημοκρατικών θεσμών που καλύπτει αισχροκέρδεια-όργιο απευθείας αναθέσεων- τεράστια αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των λίγων-δίκτυα διαπλοκής και διαφθοράς με οργανωμένο έγκλημα-GreekMafia.

Με το σχήμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ενοποιεί την ακρίβεια και την οικονομική δυσπραγία των πολλών με τα υπερκείμενα θεσμικά σκάνδαλα και απευθύνεται πλέον στο λαό για να εκφράσει αυτός απευθείας την δυσπιστία του. Με την ομιλία του στο Περιστέρι επιχείρησε να συμπληρώσει το αφήγημά του με την έννοια της “κυβερνησιμότητας” ξεδιπλώνοντας ένα οικονομικό πρόγραμμα σαφώς φιλολαϊκό. Για την επενδυτική βαθμίδα και το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιμένουμε μάλλον…

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι