Ο «ανένδοτος» του Καμμένου και η δεδηλωμένη

Ο «ανένδοτος» του Καμμένου και η δεδηλωμένη, slpress

Μετά την άρνησή του να στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών, την υφαρπαγή βουλευτών και στελεχών του και τις καταγγελίες για κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει το σφυροκόπημα στην κυβέρνηση, αρνούμενος να στηρίξει νομοσχέδια. Η αρχή έγινε με την απόφαση να μην στηριχθεί το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ και συνεχίστηκε με το νέο «Όχι» στον διορισμό συμβούλου του υπουργού Παιδείας.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε το πρωί στην Επιτροπή ΔΕΚΟ για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής στο πρόσωπο του υποψήφιου για την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ ψήφισε παρών. Έτσι η υποψηφιότητα του Παντελή Κυπριανού πήρε 10 ψήφους υπέρ (από τον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά 11 κατά.

Από τις 11 αρνητικές ψήφους, οι έξι ήταν κατά (από ΝΔ και Χρυσή Αυγή) και οι υπόλοιπες πέντε «παρών», προερχόμενες από τους  εκπροσώπους της ΔΗΣΥ, της Ένωσης Κεντρώων, του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ και τον ανεξάρτητο πλέον Σπύρο Λυκούδη. Ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι οι αρνητικές ψήφοι και τα παρών δεν μπορεί να συνυπολογιστούν και ο υποψήφιος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προσμετρώντας τα «παρών» στις αρνητικές ψήφους η ΝΔ υποστήριξε ότι υπάρχουν 10 θετικές ψήφοι, έναντι 11 αρνητικών και ουδέτερων και κατά συνέπεια υπάρχει τουλάχιστον πολιτικό πρόβλημα για τον υπουργό Παιδείας, αν επιμένει στον διορισμό και δεν υποβάλλει άλλη συναινετική πρόταση. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ σημείωναν μάλιστα ότι δεν υπάρχει  προηγούμενο υπουργός να θεωρεί ότι η πρότασή του πήρε την θετική ψήφο της Επιτροπής, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις περισσότερες θετικές ψήφους επί του συνόλου των μελών της.

Δεύτερο “μπλόκο” από τους ΑΝΕΛ

Το σημερινό δεύτερο «Όχι» των ΑΝΕΛ να στηρίξουν κυβερνητική επιλογή έρχεται λίγες ώρες μετά την άρνησή τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ και το θρίλερ που ακολούθησε. Επρόκειτο για το πρώτο νομοσχέδιο που ήρθε προς έγκριση στην Βουλή, μετά το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου και την ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ΑΝΕΛ είχαν αρχίσει να μπλοκάρουν την διαδικασία ξεκινώντας από τα τρία άρθρα, στα οποία ήταν αντίθετα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τότε ο προεδρεύων Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος τα εξαίρεσε αρχικά και τα έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία, με το σκεπτκό ότι έτσι θα μπορέσουν να ψηφίσουν και οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές. Ενέργεια που προκάλεσε τι έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπολογίζοντας προφανώς την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων ο Γιώργος Βαρεμένος προχώρησε, παρά τις αντιρρήσεις, την διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου επί της αρχής. Όταν όμως ζήτησε να τοποθετηθούν οι ΑΝΕΛ δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τους, ο Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος ήταν παρών σε όλη την διαδικασία απουσίαζε από την αίθουσα.

Ο προεδρεύων του Σώματος επιχείρησε να ερμηνεύσει την ψήφο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, με βάση όσα είχε προαναφέρει, προκαλώντας και πάλι τις αντιδράσεις της ΝΔ. Τελικά, διαπιστώνοντας ότι δεν προκύπτει πλειοψηφία βρήκε διέξοδο στην διακοπή για σήμερα, προκειμένου «όλα να τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία»!

Ανένδοτος ο Καμμένος 

Η άρνηση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν νομοσχέδια φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς δίνει νέα επιχειρήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι είναι «κυβέρνηση μειοψηφίας». Σημειώνεται πάντως, ότι ο Πάνος Καμμένος, κατά την διάρκεια της συζήτησης της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και αμέσως μετά, είχε κάνει ξεκάθαρο ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίζουν νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση.

Αιτία για αυτήν την εξέλιξη είναι η άρνηση του πρωθυπουργού, για την ώρα, να απομακρύνει από κυβερνητικές θέσεις πρώην βουλευτές και πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ, όπως επιμόνως ζητά ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε προειδοποιήσει επίσης, ότι η στάση του πρωθυπουργού θα είναι «casus belli» και ότι «αν τους κρατήσει δεν θα περνάει νομοσχέδιο». Εξαίρεσε ωστόσο «τρία-τέσσερα νομοσχέδια» για τα οποία, όπως είπε, υπήρξε συμφωνία πριν το ξέσπασμα της κρίσης και το διαζύγιο.

Η ένταση στην Ολομέλεια συνεχίστηκε πάντως και σήμερα, κατά την έναρξη της διαδικασίας που διακόπηκε την Τρίτη, με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για απώλεια δεδηλωμένης. Η προεδρεύουσα του Σώματος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, βρήκε ωστόσο άλλη λύση, τονίζοντας, μέσα σε ένα πρωτοφανές αλαλούμ, ότι από εδώ και πέρα όλα τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες, προκειμένου να διατυπώνεται η πλειοψηφία!

«Επειδή πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα για το αν θα διευκολυνθούν ή όχι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να ξέρετε ότι εφεξής θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια, για να τελειώνουμε», είπε για να προσθέσει στην συνέχεια: «Για να δούμε ποιος θα ωφεληθεί, η Βουλή, η λειτουργία των εργασιών, η δημοκρατία, ποιος θα ωφεληθεί».

Η εξέλιξη αυτή είναι πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, καθώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική Βουλή, ο πρωθυπουργός είναι πλέον υποχρεωμένος, κάθε φορά που ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο, να επιβεβαιώνει ότι διαθέτει τους απαραίτητους 151 βουλευτές. Η δε λύση να τίθενται όλα σε ονομαστική ψηφοφορία, ναι μεν φέρνει σε δύσκολη θέση πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές που δεν επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης, δυσχεραίνει ωστόσο την προώθηση του νομοθετικού έργου και μάλιστα σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός θέλει να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια κοινωνικής πολιτικής, πάνω στα οποία έχει επενδύσει πολιτικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι