ΣΧΟΛΙΟ

Ο αρχηγός της Ομπρέλας το βρήκε από τον εξ Αμερικής αλεξιπτωτιστή…

Ο αρχηγός της Ομπρέλας το βρήκε από τον εξ' Αμερικής αλεξιπτωτιστή... Νεφέλη Λυγερού

Ο αρχηγός της Ομπρέλας Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχώρησε σήμερα από το κόμμα στην κυβέρνηση του οποίου υπήρξε πρωτοκλασάτος υπουργός.

Παρελθόν αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη η “Ομπρέλα”, που με ένα κείμενο-φωτιά ανακοίνωσε την αποχώρησή της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ίδρυση νέου κόμματος. Μεταξύ των 45 στελεχών της που αποχώρησαν περιλαμβάνονται δύο βουλευτές, η Πέτη Πέρκα και βεβαίως ο άτυπος αρχηγός της Ομπρέλας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένας εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Χωράνε οι ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έστω και αν αυτές δεν είναι πλειοψηφικές; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Και δεν είμαστε εμείς, που δώσαμε την απάντηση. Η νέα ηγεσία -και δεν αναφερόμαστε μόνο στον νέο πρόεδρο- φρόντισε με το καλημέρα να περιγράψει το νέο κόμμα έναντι του “παλαιού”», τονίζεται στο κείμενο τους, ένα δριμύ κατηγορών κατά του Κασσελάκη: «Μόλις χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ “άρρωστο κόμμα” και προανήγγειλε το ανήκουστο, βοναπαρτικό και ασφαλώς βαθιά αντιδημοκρατικό: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την “αποπομπή”, όπως είπε, των τεσσάρων στελεχών του κόμματος. Θα λέγαμε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». 

Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου παραμένει στο κόμμα, αν και με νέο κείμενο της εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κασσελάκη (που δεν απέχει και πολύ από τις επικρίσεις των τεσσάρων διαγραφέντων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) όπως και ο Διονύσης Τεμπονέρας που ταυτόχρονα δήλωσε πως «δεν δίνει λευκή επιταγή» στον πρόεδρο, αποφεύγοντας όμως τις επιθέσεις. Αμφότεροι είχαν αποχωρήσει από την χτεσινή-εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, από κοινού με τον Τσακαλώτο, που σήμερα είπε ένα μάλλον αξιοπρεπές “αντίο” στον ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση του οποίου υπήρξε πρωτοκλασάτος υπουργός σε μία από τις κρισιμότερες περιόδου της νεότερης ελληνικής ιστορίας: Αυτής που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2015. Ο Τσακαλώτος είχε έρθει στο προσκήνιο ως μία “ασφαλής” επιλογή, προκειμένου να μαζευτούν οι συνέπειες της διαπραγμάτευσης του Γιάνη Βαρουφάκη, ακόμα και πριν το δημοψήφισμα του 2015. Είχε αναλάβει τα ηνία της διαπραγμάτευσης, χωρίς βεβαίως να αποφευχθεί η σύγκρουση πως δεν έφτασε τελικώς στην πλήρη ρήξη…

Ο Τσακαλώτος είχε υποστηρίξει σε παλαιότερη συνέντευξη του πως δεν την είχε “ψωνίσει” με την εξουσία, όπως άλλοι, λόγω της αστικής του αυτοπεποίθησης. Και για να μην αλλοιώνω το νόημα, μεταφέρω ακριβώς τα λόγια του: «Αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο στην Οξφόρδη που ιδρύθηκε το 1341 δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια “αστική αυτοπεποίθηση”. Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν». Ως υπουργός παραμέρισε την βρετανική ευγένεια της Οξφόρδης – και κάθε ευγένεια εδώ που τα λέμε – προβάλλοντας σαν αριστοκρατικό τίτλο την εκπαίδευσή του και μάλιστα σε αντιπαράθεση με την ανασφάλεια του τότε προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, την οποία είχε επισημάνει ως κύριο του μειονέκτημα. Σε αυτήν την συνέντευξη είχε επισημάνει το δεύτερο μειονέκτημα του Τσίπρα: Πως “δεν ξέρει να διαλέγει συνεργάτες σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη”, αν και σημείωσε πως “και ο ίδιος το παραδέχεται¨.

Παρελθόν ο αρχηγός της Ομπρέλας…

Δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς το γεγονός ότι αυτή η αυτοπεποίθηση, στην οποία αναφέρεται, δεν εκάμφθη ούτε από το γεγονός ότι ενεπλάκη στον πολιτικό στίβο μίας χώρας, της οποίας δεν θέλησε ποτέ να μιλήσει με επάρκεια τη γλώσσα της. Τα “σπαστά” και ενίοτε ασύντακτα ελληνικά του έχουν αναδείξει και την αίσθηση χιούμορ που διαθέτει. Δεν έχει, άλλωστε, διστάσει να σατιρίσει τον εαυτό του για το μειονέκτημά του. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν φαίνεται να το κουβαλάει ως τέτοιο. Μάλλον θεωρεί τη βρετανική προφορά του και τα “σπαστά” ελληνικά σαν απόδειξη ανωτερότητας! Τελικώς βρέθηκε στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν την ηγεσία ανέλαβε ένας “αλεξιπτωτιστής” που επίσης ομολογεί δημοσίως πως δεν μιλά καλά ελληνικά (όχι βέβαια με την προφορά του Τσακαλώτου…).

Σε εκείνη την συνέντευξη του ο Τσακαλώτος, σχεδόν με περηφάνεια, είχε παραδεχτεί πως δεν διαθέτει την λαϊκή απήχηση και την πολιτική ευελιξία για να αναλάβει πρόεδρος του  κόμματος: «Η κόρη μου, στα 14 της, μου είπε ότι όταν ο Τσίπρας χαιρετάει τον κόσμο είναι σαν το ψάρι μέσα στο νερό, ενώ εσύ σαν το ψάρι μέσα στο μέλι»! Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις εσωκομματικές εκλογές, όπου βρέθηκε οριακά μπροστά από την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά. Να σημειώσουμε πως ο νυν πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, προβάλει σαν προτέρημα την επικοινωνιακή του άνεση που έχει με τον κόσμο, σε αντίθεση με τους “άχρωμους γραφειοκράτες” του κόμματος, που σε αυτούς κατατάσσει και τον πρώην “τσάρο” της οικονομίας…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx