ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο “άβουλος παρατηρητής” Μητσοτάκης και η “διπλωματία της μη λύσης”

Ανεβάζει τόνους η Φώφη – Επιμένει στην απόδοση ευθυνών και στο “Μαξίμου ΑΕ”, Βαγγέλης Σαρακινός

Στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και ειδικά για τα συμπεράσματα σχετικά με την Τουρκία. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για άλλη μία χαμένη ευκαιρία την οποία χρεώνουν προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την εκκίνηση της θετικής ατζέντας με την Τουρκία, χωρίς όμως να την συνδέσει με υποχρέωση για μια από κοινού με την Ελλάδα προσφυγή στην Χάγη για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί το γεγονός ότι η Τουρκία πιέζεται διεθνώς. Έτσι, αντί να θέσει τις βάσεις, ώστε «σταδιακά, με σαφείς κόκκινες γραμμές αλλά και συγκεκριμένους στόχους», να ενταχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα νέο πλαίσιο, «η κυβέρνηση εγκλωβίζει την Ελλάδα σε μια συντηρητική διπλωματία μη-λύσης».

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κατά Μητσοτάκη

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όμως, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «και η Τουρκία θα ενισχύει σταδιακά τη θέση της και η ένταση θα επανέρχεται παρά τις αφηρημένες αναφορές σε “αναστρεψιμότητα”». Σημειώνεται ότι ήδη από την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ένα «νέο επικαιροποιημένο Ελσίνκι» για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η επέκταση της συμφωνίας Τελωνειακής Σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ θα πρέπει να συνδεθεί με την δέσμευση της Τουρκίας για προσφυγή στη Χάγη σχετικά με το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Ιδιαίτερα επικριτικό προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν όμως και το Κίνημα Αλλαγής, στο οποίο έχουν ανοίξει πλέον οι διαδικασίες για τις εσωκομματικές εκλογές και την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν ότι η θετική ατζέντα για την Τουρκία προχωρά και ότι χάθηκε άλλη μία ευκαιρία για την Ελλάδα αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα. Συμπληρώνει επίσης ότι «οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ξεκινούν» και ότι «ανοίγει ο δρόμος για νέους πόρους προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό».

Επικεντρώνοντας στον πρωθυπουργό, το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι «δεν ζήτησε και επομένως δεν έλαβε κάποια πρόσθετη εγγύηση για τα Ελληνικά συμφέροντα», χρεώνοντάς του ότι δεν τέθηκαν προς την Τουρκία οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τον τερματισμό της επιθετικότητας της. Καταλήγει δε υπογραμμίζοντας ότι, για άλλη μία φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αρκέστηκε στον ρόλο του άβουλου παρατηρητή». Το ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, «γενικόλογη και αόριστη» την πρόβλεψη στα συμπεράσματα ότι η εφαρμογή θετικής ατζέντας είναι «σταδιακή, ανάλογη και αντιστρέψιμη» και επισημαίνει ότι «ο Ερντογάν ετοιμάζει νέα “παράσταση” στα κατεχόμενα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι