Ο Ερντογάν εκβιάζει από τη Βουδαπέστη την ΕΕ με μεγαλύτερο άνοιγμα της στρόφιγγας

Λυγερού Νεφέλη
523
Ο Ερντογάν εκβιάζει από τη Βουδαπέστη την ΕΕ με μεγαλύτερο άνοιγμα της στρόφιγγας, Νεφέλη Λυγερού

Στην Βουδαπέστη βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όπου και συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του Γιάνος Άντερ κατά τη διάρκεια της 4ης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας-Ουγγαρίας. Το μυαλό του, όμως, φαίνεται να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και στην άτυπη διαπραγμάτευση που διεξάγεται εκεί.

Για την ακρίβεια, για ακόμα μία φορά ο «σουλτάνος» εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας ευθέως ότι θα ανοίξει κι άλλο την στρόφιγγα. Ομολογεί έτσι ότι έχει εργαλειοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές, ότι αυτές είναι ελεγχόμενες και κατευθυνόμενες από τις τουρκικές αρχές. «Με ή χωρίς στήριξη, θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε τους φιλοξενούμενούς μας, όμως μέχρι ενός σημείου (...) Αν διαπιστώσουμε ότι αυτό δεν λειτουργεί, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να ανοίξουμε τις πόρτες προς την Ευρώπη», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουδαπέστη.

Στην πραγματικότητα, πιέζει την Ευρώπη για να αποσπάσει περισσότερα κονδύλια, παρ’ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εκταμιεύσει τεράστια ποσά στην Άγκυρα, με σκοπό την κατασκευή υποδομών και την παροχή μηνιαίου επιδόματος για δύο περίπου εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ένωση έχει παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. ευρώ στην Τουρκία, μετά τη συμφωνία των αρχών του 2016.

Να θυμίσουμε ότι τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε μια σειρά οικονομικών και πολιτικών κινήτρων με αντάλλαγμα την δέσμευση της Άγκυρας αφ' ενός να σταματήσει τη ροή των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αφ' ετέρου να δέχεται πίσω όσους εισέρχονται στα ελληνικά νησιά και η αίτησή τους για άσυλο απορρίπτεται. Η συμφωνία αυτή συνεχίζει μεν να ισχύει, αλλά έχει καταστρατηγηθεί από την Άγκυρα. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν για μία ακόμη φορά ομολόγησε ότι ελέγχει τη στρόφιγγα και απειλεί να την ανοίξει περαιτέρω, με σκοπό να εκβιάσει την Ευρώπη και ταυτόχρονα να καταπονήσει την Ελλάδα.

Αξίζει να πούμε ότι η Άγκυρα επέτυχε με τους εκβιασμούς της να λαμβάνει απευθείας ένα μεγάλο μέρος από τα παρεχόμενα κονδύλια, αντί αυτά να διοχετεύονται στις διάφορες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Είναι αλήθεια ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι διάφορες ευρωπαϊκές ΜΚΟ δαπανούν ένα σχετικά υψηλό ποσοστό των κονδυλίων για λειτουργικά έξοδα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ΜΚΟ στην Ελλάδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, διεκδικεί πρόσθετους πόρους για να υλοποιήσει το διακηρυγμένο σχέδιο του για την κατασκευή οικισμών στη κατεχόμενη από την Τουρκία «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία με σκοπό τη μεταφορά και εγκατάσταση εκεί Σύριων σουνιτών, που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία.

Οι ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά είναι το βασικό όπλο στην φαρέτρα του, με την Ελλάδα να πληρώνει τον λογαριασμό, ως κύρια ευρωπαϊκή πύλη για την παράνομη μαζική μετανάστευση. Για του λόγου το αληθές, η Ελλάδα δέχτηκε διπλάσιους μετανάστες κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλέγμα δράσεων. Συγχρόνως, όμως, τα παρατράγουδα συνεχίζονται. Μία ομάδα μαθητών του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών έκλεισε χθες το πρωί τις πόρτες του σχολικού συγκροτήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισέλθουν σε αυτό οι καθηγητές, αλλά και οι υπόλοιποι συμμαθητές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετεγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή.

Άλλη ομάδα μαθητών πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο των Γιαννιτσών, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «έξω από τα σχολεία οι λαθρομετανάστες» και τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή». Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι  μεταφορές ατόμων από τα νησιά του Αιγαίου σε δομές φιλοξενίας, με ενδιάμεση στάση το λιμάνι του Πειραιά. Δεν είναι, όμως, λίγες οι φορές που τα πούλμαν που τους μεταφέρουν πέφτουν σε μπλόκα κατοίκων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.