Ο Φειδίας είναι ακόμη μια πολιτική μόδα;
03/07/2025
“O tempora o mores” ανέφεραν οι πάλαι ποτέ κραταιοί Ρωμαίοι παραπέμποντας στον Κικέρωνα. Ο Κύπριος youtuber και ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου αποτελεί ακριβώς την περίπτωση εκείνη που συνοψίζει την μετάβαση σε νέους τρόπους άσκησης της πολιτικής, συμβατούς με την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ και των επιγόνων του. Αλλά πόσο επιπόλαια μπορεί να κριθεί η περίπτωσή του;
Ας τα πάρουμε όμως με αντίστροφη χρονική σειρά: Η συνέντευξη που πήρε από τον ηγέτη του “ψευδοκράτους” της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ο Κύπριος ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου έγινε, όπως ήταν λογικό, αφορμή ώστε ο 26χρονος να βρεθεί στο στόχαστρο όλων των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου. «Δεν είναι μόνο η συνέντευξη, αλλά είναι και ο χώρος στον οποίο έλαβε χώρα», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Φειδία Παναγιώτου στον κατοχικό ηγέτη από το ψευτοπροεδρικό μέγαρο.
Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ εξέφρασε τη λύπη του για το ότι o Φειδίας από την ημέρα εκλογής του δίνει τροφή στην τουρκική διπλωματία και τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να προπαγανδίζουν τις δικές τους απαράδεκτες θέσεις στο Κυπριακό. H ΕΔΕΚ αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο Φειδίας έχει περάσει τα εσκαμμένα. Παρέχει αναγνώριση στο παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων, προσθέτει η ΔΗΠΑ, ενώ το ακροδεξιό ΕΛΑΜ (που βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται δημοσκοπικά) δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει για “ντροπή και πρόκληση”.
Αξίζει να αναφερθεί ότι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνέντευξης θα γίνουν γνωστές μετά τη δημοσίευση της.
“Different kind of animal”
Δεν πρόκειται όμως για την πρώτη φορά που ο Φειδίας προκαλεί με τις ενέργειές του αντιδράσεις. Ο ίδιος βρέθηκε τον Μάϊο στη Μόσχα, καλεσμένος (μαζί με συναδέλφους του από τη Γερμανική Συμμαχία και το Σλοβακικό κόμμα SMER) της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να παρευρεθεί στη ρωσική πρωτεύουσα με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης. «Μπορούμε να φτάσουμε στην ειρήνη μόνο αν μιλήσουμε μεταξύ μας και αν προσπαθήσουμε να βρούμε συμβιβασμούς. Αυτό είναι το νόημα της διπλωματίας», είπε, ασκώντας προφανώς κριτική στην κυρίαρχη διπλωματική στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και αγνοώντας τότε την επικεφαλής της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Νωρίτερα, η προνομιακή σχέση που διατηρεί με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο και στενό (μέχρι πρότινος σύμμαχο του Ντόναλντ Τραμπ) Έλον Μασκ, έκανε το Politico να μιλάει για «τον άνθρωπο του Έλον Μασκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» σε εκτενές του αφιέρωμα. Ο λόγος έχει να κάνει με κοινό σκεπτικισμό των δύο ανδρών προς τις Βρυξέλλες, με τον ιδιαίτερα επιδραστικό στα social media μεγιστάνα να αναδημοσιεύει τακτικά αναρτήσεις του Φειδία.
Επί παραδείγματι, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής αμφισβήτησε σε ανάρτησή του το κατά πόσο ήταν δημοκρατικός ο διορισμός της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι η συμφωνία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και όχι με την ψήφο πολιτών της ΕΕ. Ο Μασκ αναδημοσίευσε το βίντεο στο Χ, δίνοντας δίκιο στον Φειδία.
Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο του 2024 ο επικεφαλής των εταιρειών Tesla και SpaceX είχε αναδημοσιεύσει βίντεο του Φειδία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αναγκαιότητα, όπως υποστήριξε, να σταματήσει η στήριξη της Ευρώπης στο Κίεβο για την αντίστασή της στην εισβολή.
Ο Φειδίας ως αντισύστημα
Τι συμβαίνει όμως με τον Φειδία πέραν του cult και του trend; Αποτελεί μια ακόμη κωμική περίπτωση ανθρώπων που μπλέχτηκαν με την πολιτική για να κάνουν γούστα και ο κόσμος τους ψήφισε για να σπάσει πλάκα; Μια λεπτομερέστερη καταγραφή των αιτιών που μας έφεραν αντιμέτωπους με το φαινόμενο Φειδίας μαρτυρά άλλα πράγματα.
Την ώρα που η Κομισιόν επέβαλε ένα από τα δεκάδες άχρηστα πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία ο γνωστός με το υποκοριστικό του (κι αυτό λέει πολλά) ευρωβουλευτής μιας χώρας, όπου τα φιλορωσικά αισθήματα είναι έντονα, έπαιρνε συνέντευξη από τον Θανάση Αυγερινό για την προπαγάνδα των ΜΜΕ της Δύσης, ένα θέμα κυριολεκτικά άφαντο από την ειδησεογραφία μας.
Παρομοίως, όταν ο ίδιος έκανε προτού εκλεγεί αναφορές για Τουρκοκύπριους θύματα και αγνοούμενους, λέγοντας πως “στο σχολείο δεν μαθαίνουμε σφαιρικά την ιστορία, ούτε οι Ελληνοκύπριοι, ούτε οι Τουρκοκύπριοι” εξέφραζε μια γενιά ανθρώπων που κινούνται μακριά από τις μνήμες της τουρκικής εισβολής και κατοχής και παράλληλα δεν μοιράζονται εμπειρίες ενωμένης Κύπρου (χωρίς αυτό να δικαιολογεί το ατόπημα του με την συνέντευξη που πήρε από τον Τατάρ στο ψευτοπροεδρικό).
Και αλήθεια, πόσο νομιμοποιημένη είναι η ελληνική και κυπριακή ελίτ αλλά και ο δημοσιογραφικός κόσμος και στις δύο χώρες να μέμφονται τον Φειδία Παναγιώτου, όταν ο ίδιος έχει τη στοιχειώδη περιέργεια να μιλήσει με τη Μαρία Καρυστιανού, την οποία τα ελληνικά ΜΜΕ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αγνοούν;
Υπό αυτή την έννοια ο Κύπριος ευρωβουλευτής υπερβαίνει την ταμπέλα του γραφικού τυχάρπαστου την οποία ορισμένοι έσπευσαν να του κολλήσουν, ακριβώς γιατί παράγει πολιτική. Μέσω ψηφιακών μέσων και με ανορθόδοξο τρόπο; Σίγουρα. Με ελλιπή πολιτική συγκρότηση και ελάχιστο ιδεολογικό βάθος; Πιθανότατα.
Αλλά και με μια απροκατάληπτο περιέργεια να μιλήσει για προβλήματα που κρύβονται κάτω από το χαλί από τους ίδιους πολιτικούς που τον μέμφονται και διεκδικούν ρόλο τιμητή. Καλό είναι πάντως να θυμούνται και οι ίδιοι πως η υπεροψία κοστίζει και στην πολιτική. Μπορούν να διδαχτούν πολλά ως προς το συγκεκριμένο από τον Κικέρωνα και το τραγικό τέλος του.