ΣΧΟΛΙΟ

Ο ΦΠΑ, η Κομισιόν και η μη απάντηση του Κυριάκου

Ο ΦΠΑ, η Κομισιόν και η μη απάντηση του Κυριάκου, Γιώργος Λυκοκάπης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Δεν γνωρίζω το θέμα καν… Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω…». «Μα για αυτό το θέμα έχει κάνει ερώτηση η αντιπολίτευση»… «Θα ενημερωθώ και θα απαντήσω»… Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο αποτελεί ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της καθιερωμένης συνέντευξης του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση δημοσιογράφου για την μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα στην βάση Κοινοτικής Οδηγίας της Κομισιόν – με την αντιπολίτευση να εγκαλεί την κυβέρνηση για επικείμενη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με κίνδυνο επιβολής προστίμου – ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και πέρασε γρήγορα στην επόμενη ερώτηση.

Και όμως πρόκειται για ένα ζήτημα που αναδείχτηκε από πρωτοσέλιδα του Τύπου, καλύφτηκε εκτενώς από διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και είχαν γίνει μάλιστα και σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή από την αντιπολίτευση. Η οποία αντιπολίτευση ξεκίνησε να εξαπολύει επίθεση στον πρωθυπουργό, εστιάζοντας στο επίμαχο ζήτημα: «Στις 31 Ιανουαρίου 2025 ήρθε η πρώτη προειδοποίηση της Κομισιόν για τη μη ενσωμάτωση της Οδηγίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε περιθώριο λίγων μηνών και για να απαντήσει και για να ενσωματώσει την Οδηγία, αλλά δεν το έκανε.

Στις 7 Ιουλίου 2025 καταθέσαμε την εν λόγω προειδοποίηση στη Βουλή. Δεν λάβαμε απάντηση. Στις 15 Ιουλίου 2025 καταθέσαμε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Έχει μείνει αναπάντητη εδώ και δύο μήνες. Στις 16 Ιουλίου 2025 η ευρωομάδα μας κατέθεσε αντίστοιχη ερώτηση στην Ευρωβουλή.

Στις 17 Ιουλίου 2025 ήρθε η δεύτερη προειδοποίηση της Κομισιόν, που καλεί εκ νέου τη χώρα να συμμορφωθεί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μας απειλεί με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και με πρόστιμο. Τώρα που έμαθε ο δήθεν ανήξερος Μητσοτάκης μήπως να απαντήσει κάτι, μήπως να πράξει το αυτονόητο και αναγκαίο;» ανέφερε σχετικά ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Η επίμαχη οδηγία και ο ΦΠΑ

Η εν λόγω οδηγία, επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία και Ρουμανία) που καλείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να ευθυγραμμίσει την εθνική νομοθεσία με τις υποχρεωτικές διατάξεις της οδηγίας (ΕΕ) 2022/542 για τους συντελεστές ΦΠΑ. Η εν λόγω οδηγία επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να χρεώνουν ΦΠΑ και ελαφρύνει τις υποχρεώσεις συμμόρφωσής τους στον τομέα του ΦΠΑ.

Αντί της απάντησης από τον πρωθυπουργό, κυκλοφορεί η εξής διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών: «Τα ποια προϊόντα έχεις σε μειωμένο και ποια σε υψηλό ΦΠΑ είναι προαιρετική δυνατότητα που δίνει η οδηγία και όχι υποχρέωση. Δηλαδή, λέει επιτρέπεται αν θέλεις αυτές τις κατηγορίες να τις μειώσεις, ενώ άλλες πχ καύσιμα κλπ δεν επιτρέπεται. Και εμείς έχουμε ήδη σε μειωμένο ΦΠΑ πολλά περισσότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αλίμονο αν πήγαιναν όλες οι χώρες στο μηδέν υποχρεωτικά, θα χρεωκοπούσε όλη η Ευρώπη. Ψεκασμένα ψέματα είναι αυτά που βγάζουν» και συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι:

«Οι διατάξεις υποχρεωτικής εφαρμογής της σχετικής οδηγίας ενσωματώθηκαν με τον Τελωνειακό Κώδικα που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και άρα η διαδικασία της προειδοποιητικής επιστολής που είχε κινηθεί από την Επιτροπή δεν θα συνεχιστεί. Ως προς τους συντελεστές η Οδηγία δίνει δυνατότητα στα κράτη μέλη, δεν επιβάλλει καμία υποχρέωση. Μπέρδεψαν σκόπιμα την προειδοποιητική επιστολή για μη ενσωμάτωση (που έγινε τελικά) με δήθεν υποχρεωτική υπαγωγή κατηγοριών προϊόντων σε συγκεκριμένους συντελεστές».

Ήταν τόσο δύσκολο να έχει ενημερωθεί επί αυτού ο πρωθυπουργός, όταν το θέμα του ΦΠΑ είναι ψηλά στην επικαιρότητα και μόνιμη επικριτική επωδός της αντιπολίτευσης;

Όφελος για το κράτος!

Ασχέτως του τι ισχύει πραγματικά με την οδηγία, στην “φορολογική επανάσταση” που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δεν περιλαμβάνονταν τίποτα για την μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος αποτελεί (όπως και όλοι οι έμμεσοι φόροι) μία άδικη φορολογική επιβάρυνση, την οποία επωμίζονται, όλοι πλούσιοι και φτωχοί, στον αντίποδα των φορολογικών “ελαφρύνσεων” που ακούσαμε –
για παράδειγμα, η απαλλαγή από την φορολογία σε νέους μέχρι 25 ετών και με εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, περιλαμβάνει στην πραγματικότητα ελάχιστους συμπολίτες μας. Για να μην αναφέρουμε ότι, οι όποιες ενισχύσεις φτάσουν στην τσέπη του πολίτη,  θα εξανεμιστούν από το εκρηκτικό κύμα ακρίβειας, που είναι πλέον καθολικό (για παράδειγμα, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τα ενοίκια δεν είχαν την εκρηκτική άνοδο που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια).

Μόνιμο αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι η μείωση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε «κατάρρευση τα φορολογικά έσοδα». Ο πραγματικός λόγος είναι ότι ο ΦΠΑ πρόκειται για μία σίγουρη “καβάτζα” για το κράτος, στην οποία προσδοκούν οι πολιτικές ηγεσίες για να γεμίζουν εύκολα τα δημόσια ταμεία, προκειμένου να επιδίδονται σε κάθε λογής παροχολογία και ανακοινώνουν επιμέρους-στοχευμένες παροχές για συγκεκριμένα ακροατήρια, υπό το μόνιμο άγχος των δημοσκοπήσεων.

Σε ένα ζήτημα που “καίει” τον μέσο πολίτη, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του στις τιμές των ενοικίων ότι «το πρόβλημα για τον ενοικιαστή, είναι όφελος για τον ιδιοκτήτη», δήλωση που θυμίζει την αντίστοιχη που είχε κάνει για το λάδι, όταν οι τιμές του είχαν εκρηκτική άνοδο, λέγοντας «αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή, είναι όφελος για τον παραγωγό»! Με την ίδια λογική, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, “αυτό που είναι πρόβλημα για τον φορολογούμενο, είναι όφελος για το κράτος”!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx