Ο Γιάνης πήρε το όπλο του...

Νεφέλη Λυγερού
71

της Νεφέλης Λυγερού  - 

Η είδηση ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συμμετάσχει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν λάβει χώρα αυτή, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Εξάλλου, ο ίδιος, σε κάθε δημόσια παρέμβασή του, δεν κρύβει ότι στόχος του είναι το κίνημά του να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές με κεντρικό σύνθημα: “Ελάτε μαζί μας για να ταρακουνήσουμε την Ευρώπη”. Αν και προς το παρόν αποφεύγει να επιβεβαιώσει επισήμως την συμμετοχή του στις εθνικές εκλογές, εστιάζοντας στις ευρωεκλογές, είναι κοινό μυστικό πως θα το πράξει.

Το κίνημα θα πραγματοποιήσει συνέδριο στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο και εκεί αναμένεται να ανακοινωθούν τα πολιτικά του σχέδια. Ο τέως υπουργός Οικονομικών, όμως, δεν έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη έχει προλειάνει το έδαφος, περιοδεύοντας εδώ και μήνες σε πόλεις, χωριά και …ραχούλες.

Οι εμφανίσεις του, όμως, σε καφενεία, δημοτικά θέατρα, κινηματογράφους, ταβέρνες και πολιτιστικά κέντρα, με αυτόν και τη σύζυγό του να χαιρετάνε κόσμο, να γεύονται τις τοπικές νοστιμιές, να ανταλλάσσουν χειραψίες, να πίνουν τσίπουρα αλλά και να παραδίδουν μαθήματα απλουστευμένων μακροοικονομικών σε συνεπαρμένους γέροντες και παιδιά δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του. Προ πολλού, βρίσκεται σε κυνήγι οπαδών και ψηφοφόρων, ολοκληρώνοντας τη μετεξέλιξη του ελληνικού Diem25.

Στη Βιάννο με τη Δανάη

Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε και στη Βιάννο της Κρήτης με τη σύζυγό του Δανάη, όπου τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος της περιοχής Παύλος Μπαριτάκης. Στην παρέα τους μάλιστα προστέθηκε και ο Ψαραντώνης. Όλοι μαζί, αφού περιόδευσαν, κατέληξαν σε ταβέρνα της περιοχής. Εκεί απόλαυσαν τοπικούς μεζέδες, κρασί και ρακή. Εξάλλου και μόνο το πρόγραμμα της εκδήλωσης μαρτυρά τον προεκλογικό πυρετό.

  • 20.00-20.10: Προβολή εισαγωγικού βίντεο DiEM25
  • 20.10-20.20: Χαιρετισμός Γιάνη Βαρουφάκη, παρουσίαση DiEM Voice
  • 20.20-20.40: Δίλεπτα βίντεο από μέλη του DiEM25 από το εξωτερικό
  • 20.40-21.10: κεντρική ομιλία Γιάνη Βαρουφάκη συνιδρυτή του πανευρωπαϊκού κινήματος DIEM25.
  • 21.10-21.45: Ερωτήσεις από το κοινό

Αντιθέτως, στο ROYAL στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα της εμφάνισης Βαρουφάκη προηγήθηκε το θεατρικό έργο του Γ. Μανιώτη «Το Δέντρο». «Ένα έργο που λέει ό,τι αξίζει να ειπωθεί για την κρίση», όπως χαρακτηριστικά σχολίασαν οι οργανωτές της εκδήλωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε πολλά από τα μέρη που επισκέφτηκε ο τέως υπουργός Οικονομικών, οι τοπικοί άρχοντες έσπευσαν να τον καλωσορίσουν, να του ευχηθούν καλή επιτυχία και φυσικά να εξασφαλίσουν μία πολυπόθητη σέλφι μαζί του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει τα όσα αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του με δημάρχους ανά την επικράτεια. Τα αποκάλυψε εν αγνοία του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωµάς Μπέγκας. Μαγεμένος από τη διασημότητα του συνομιλητή του και ζαλισμένος από τους δημοσιογράφους που τον πλαισίωσαν, ξεφούρνισε ότι ο Γιάνης τού ανέλυσε το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου αυτοδιοικητικών, «µε στόχο να παρέμβουν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές και όχι μόνο».

Στην οδό Γαμβέτα

Τί ακριβώς, όμως, θα πρεσβεύει το ελληνικό κόμμα, όποτε και αν αυτό ιδρυθεί επισήμως; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του, θα πρεσβεύει την επιτακτική ανάγκη αποδέσμευσης της χώρας από τα δεσμά της ιδιάζουσας “αποικίας χρέους”. Θα προτείνει «μείωση της φορολογίας, τερματισμό του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της ασφυξίας του επιχειρείν και της απορρύθμισης του επιχειρείν». Πώς ακριβώς υποστηρίζει ότι θα επιτευχθούν όλα τα παραπάνω; Με το παράλληλο σύστημα πληρωμών –δεν έχει καμία σχέση με το παράλληλο νόμισμα– καθώς και με μία δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Έχοντας τα παραπάνω ως βάση, φωτιά έχουν πάρει οι ζυμώσεις και οι προετοιμασίες στα γραφεία που διατηρεί το κόμμα στο κέντρο της Αθήνας (οδός Γαμβέτα 6, 7ος όροφος). Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και η πεποίθηση του ιδρυτή ότι έχει εξασφαλισμένη την είσοδό στη Βουλή, φέρνουντας όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Αυτή ήταν η συζήτηση που κυριάρχησε και στην κοπή της βασιλόπιτας στα γραφεία, η οποία κατέληξε και σε μπαρότσαρκα. Τα βασικά στελέχη που πλαισιώνουν τον Γιάνη Βαρουφάκη και ενδέχεται να είναι και υποψήφιοι βουλευτές, είναι άτομα μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών. Εξάλλου, το κίνημά του αποτελείται από εθελοντές. Αρχικά, δειλά δειλά ξεκίνησαν οι “αυθόρμητες” κολεκτίβες. Έτσι τις αποκαλούν.

Τα κύτταρα του DIEM

Για την ακρίβεια δόθηκε εντολή οι εθελοντές να χωρίζονται σε ομάδες των επτά ατόμων. Αν πέντε μέλη από τα εφτά συμφωνούν σε κάτι, αυτό αυτομάτως μεταφράζεται σε επίσημη δράση της DIEM. Αυτές οι ομάδες θεωρούνται «τα κύτταρα και η ραχοκοκαλιά του DiEM25», αλλά δεν αρκούν. Όπως ειπώθηκε εκ των έσω «πρέπει επίσης να συντονίζονται ευρύτερες δράσεις σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».

Ο 19χρονος Θωμάς Αχταρίδης, που σπουδάζει μαθηματικά και έχει καταγωγή από την Κόρινθο, εκτός από ενεργό μέλος του Συμβουλίου του DiEM25, είναι και ο υπεύθυνος για την οργάνωση των μελών στην Ελλάδα. Η συντονίστρια εθελοντών στο Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης 2025 (DiEM25) είναι η Judith Meyer. Όπως έχει πει η ίδια, ο αγώνας του Γιάνη την ενέπνευσε τόσο πολύ που ξεκίνησε να μαθαίνει ελληνικά.

Διάβαζε όλα τα άρθρα που έβρισκε, παρακολουθούσε συνεντεύξεις, μέχρι και το κανάλι της Βουλής. Και μπορεί να μην γνώριζε τον τότε υπουργό Οικονομικών αλλά όταν του έστειλε ένα mail, εκείνος απάντησε. Έτσι ξεκίνησε μία αλληλογραφία, η οποία κατέληξε σε συνεργασία. Η Τζούντιθ ανέλαβε στις αρχές του 2016 να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία του DiEM25. «Η Συντονιστική Επιτροπή του DiEM25 είναι διεθνής, έτσι μιλάμε αγγλικά μεταξύ μας. Αλλά όταν είμαι σε ελληνική παρέα, ή όταν μιλάω στις εκδηλώσεις του DiEM25 Ελλάδας, θα με ακούτε να μιλάω ελληνικά”, έχει δηλώσει.

Οι στενοί συνεργάτες

Οι πιο στενοί συνεργάτες του Γιάνη Βαρουφάκη, όμως, που ενδέχεται να βρεθούν μέχρι και στη Βουλή, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών και συνήθως συνοδεύουν παντού το ζεύγος Βαρουφάκη, ακόμα και στις διακοπές τους στην Αίγινα. Ένας από αυτούς είναι ο Κώστας Ντάσκας. Με αρθρογραφία σε αριστερά έντυπα, παθιασμένες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και παλαιότερη δράση στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο νεαρός Κώστας έχει μετατραπεί σε σκιά του Γιάνη.

Επιβλέπει τις συνεντεύξεις του, οργανώνει το πρόγραμμά του και από το χέρι του περνάει ό,τι έχει να κάνει με επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις και κοινωνικά δίκτυα. Η Φωτεινή Μπακαδήμα αποτελεί την εξ' απορρήτων του. Ήταν η ιδιαιτέρα γραμματέας του, η οποία ήταν υποψήφια βουλευτής με την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη.

Η Χρύσα Αριάδνη Κουσελά σπούδασε κινηματογράφο στην Ελλάδα και στο Παρίσι. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου. «Σκέφτεται και εκφράζεται µε εικόνες ακόμα και τις στιγμές που οραματίζεται, αξιώνει και διεκδικεί έναν πιο εκδημοκρατισμένο κόσμο». Έγραψε το σενάριο για το πολιτικό κόμικ, με πρωταγωνιστή το Γιάνη Βαρουφάκη. Μια εικαστική αποτύπωση στο πρώτο κεφάλαιο του ευρωπαϊκού δράματος μέχρι την 5η Ιουλίου 2015 και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Η Μάχη Τράκα είναι υπεύθυνη για τις εκδηλώσεις και όλα τα διοικητικά θέματα. Είναι σύζυγος, μητέρα, όπως συστήνει τον εαυτό της και γυναικολόγος στο επάγγελμα. Οι ασθενείς της, μάλιστα, την χαρακτηρίζουν αυστηρή, αλλά καλή στη δουλειά της

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.