Ο Καμμένος πληρώνει το μάρμαρο
08/01/2019Μπορεί οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων να έχουν φτάσει στα άκρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο φαίνεται να μην ανησυχούν, αφού «πέρασαν στο ντούκου» τις απειλές Καμμένου για αποχώρηση. Η πολιτική Γραμματεία έκανε σήμερα τις εκτιμήσεις της και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην φημολογούμενη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, καθώς και στις συνεδριάσεις των Οργάνων των ΑΝΕΛ την Τετάρτη.
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει τις 151 ψήφους που απαιτούνται για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία. Μάλιστα η διάσταση αυτή τονίστηκε έντονα στην συνεδρίαση που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
«Υπάρχει ευθύνη σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να λυθεί ένα ζήτημα που έχει ταλανίσει τη χώρα από δεκαετίες» επισήμαναν υψηλόβαθμα στελέχη, επιβεβαιώνοντας αυτό που προφανώς γνώριζε ήδη ο Τσίπρας, όταν δήλωνε χθες ότι δεν θα κάνει πίσω.
Απάντηση με 151 στον Καμμένο
Η εκτίμηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κυβερνητική σταθερότητα δεν κινδυνεύει» αποτελεί ευθεία απάντηση στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Είναι όμως άλλο τόσο ευθεία απάντηση και στον Μητσοτάκη και την ΝΔ, που είχαν επενδύσει πολιτικά στην επερχόμενη σύγκρουση των κυβερνητικών εταίρων με αφορμή τις εξελίξεις στο Μακεδονικό.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα για την κρίσιμη συμφωνία των Πρεσπών διαθέτει τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι μπετόν. Σίγουροι είναι όμως και άλλοι τρεις βουλευτές:
- Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, ο οποίος δεν θα ψηφίσει μόνον την συμφωνία, αλλά θα δώσει και ψήφο εμπιστοσύνης αν την ζητήσει ο πρωθυπουργός, παραδίδοντας στην συνέχεια την έδρα στο κόμμα με το οποίο έχει εκλεγεί
- Ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού και
- Η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.
Με δεδομένα τα παραπάνω η κυβέρνηση μετρά 148 σίγουρες ψήφους για την συμφωνία και αναζητά άλλες τρεις. Σχεδόν σίγουρη φέρεται και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αν και η ίδια έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, θετικά, αλλά υπό όρους, έχει εκφραστεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και αναζητείται άλλος ένας. Αυτός πιθανότατα θα προέλθει από το Ποτάμι, καθώς είναι αδιανόητο, η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ψήφο από την ΝΔ, το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ ή την Χρυσή Αυγή.
Απάντηση με 150 στον Μητσοτάκη
Η εκτίμηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κυβερνητική σταθερότητα δεν κινδυνεύει» με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, ειδικά όταν μετά τις τελευταίες εξελίξεις αυτή περιορίζεται στην αποχώρηση του Καμμένου από το υπουργείο Άμυνας.
Για να χαθεί η δεδηλωμένη όμως, θα πρέπει να προηγηθεί ψηφοφορία, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει ή ο Μητσοτάκης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας ή ο Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η ΝΔ προκαλεί τον πρωθυπουργό να κάνει αυτός την κίνηση και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές, αφήνοντας για την ώρα εκτός την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.
Από την άλλη, ο Τσίπρας, αν και μετά τις τελευταίες εξελίξεις τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν φαίνεται διατεθειμένος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αντιθέτως το Μαξίμου προκαλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τον οποίο αναφέρει ότι ζητάει «κάθε δεύτερη ημέρα εκλογές» να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.
Ο λόγος είναι πάλι τα «κουκιά», τα οποία και σε μια τα τέτοια ψηφοφορία είναι ήδη καλά μετρημένα. Ο Μητσοτάκης χρειάζεται 151 ψήφους για να ρίξει την κυβέρνηση, τις οποίες προφανώς και δεν διαθέτει, και ο Τσίπρας 150 για να αντικρούσει την πρόταση δυσπιστίας, τις οποίες φαίνεται ότι έχει, ακόμη και αν το ΚΚΕ παραμείνει στα έδρανα και συνταχθεί με την ΝΔ.
Σε μια τέτοια ψηφοφορία ο Τσίπρας έχει και πάλι το μπετόν 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται όμως ότι στηρίζεται και από την ανεξάρτητη Παπακώστα, την Κουντουρά και τον Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ, αλλά και τον Δανέλλη από το Ποτάμι. Αν προστεθεί και ο Ζουράρις, ο οποίος καταψηφίζει την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν ρίχνει την κυβέρνηση, η πρόταση μομφής δεν περνάει. Αν πάλι προσθέσουμε και τον Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος ψήφισε τον προϋπολογισμό, τότε ο Τσίπρας μπορεί να παίρνει ακόμη και ψήφο εμπιστοσύνης.
Η μομφή γίνεται εμπιστοσύνη, όχι όμως εκλογικό ποσοστό
Την ώρα όμως που ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ διασώζονται, οι ΑΝΕΛ δείχνουν υπό διάλυση με μόνη (στην κυβέρνηση) την υφυπουργό Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά να δηλώνει ότι θα φύγει τελευταία από το κόμμα, πριν τον Πάνο Καμμένο.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπήρξε ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος για τον Τσίπρα και τήρησε μέχρι τέλους την αρχική κυβερνητική δέσμευση, χωρίς να φέρει προσκόμματα, όταν η κυβέρνηση προωθούσε νόμους που δυσανασχετούσαν τους κατά βάσει συντηρητικούς ψηφοφόρους του. Είχε επίσης μια καλή χημεία με τον Τσίπρα, όμως οι τελευταίες εξελίξεις μάλλον έχουν πικράνει τις σχέσεις τους και καθιστούν δύσκολη ή τουλάχιστον σε βαρύ κλίμα την φημολογούμενη αυριανή συνάντησή τους.
Το κέρδος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι όμως απλώς μια περιστασιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε εκλογικό ποσοστό. Και αυτό γιατί οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ, αυτοί που έχουν απομείνει, μένουν εκεί που μένει ο Καμμένος και δεν μετακινούνται μαζί με τους βουλευτές που, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, θα ψηφίσουν τις Πρέσπες ή έχουν πάρει ήδη την μεταγραφή για τον ΣΥΡΙΖΑ.