Ο Καμμένος στην πόρτα, το Μαξίμου ψαρεύει βουλευτές
08/01/2019Όλα δείχνουν ότι το πολιτικό διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου είναι ζήτημα ημερών. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν τον μικρό κυβερνητικό εταίρο τους «ξεδοντιασμένο», αν και προτιμούν να μην εξωθήσουν τον αρχηγό των ΑΝΕΛ στα άκρα. Φοβούνται μήπως πάρει ανάποδες και ψηφίσει την πρόταση μομφής που κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει η ΝΔ.
Στο Μαξίμου τοποθετούσαν την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και ευρύτερα από τη συμπολίτευση αργότερα, όταν θα πήγαινε η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή προς κύρωση ή λίγο νωρίτερα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το κλίμα στις σχέσεις των δύο εταίρων έχει χαλάσει τόσο που η συνύπαρξη δεν φαίνεται να αντέχει ούτε εβδομάδες.
Η ανάρτηση του υπουργού Άμυνας στο Twitter κατά του Νίκου Κοτζιά, λίγες ώρες μετά από δηκτικές δηλώσεις του τελευταίου, προμηνύουν την καταιγίδα που έρχεται. Είναι ενδεικτικό ότι ο Καμμένος μίλησε για αποστασία και τόνισε ότι δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα στο Μακεδονικό, χωρίς όμως να προσδιορίζει ακριβώς την αντίδρασή του. Το γεγονός, όμως, ότι συγκαλεί για την Τετάρτη (9-1-2019) την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή των ΑΝΕΛ είναι σαφής ένδειξη ότι πλησιάζουμε στο τέλος του δράματος. Εκ των πραγμάτων με το πρόβλημα θα ασχοληθεί και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει τη Δευτέρα (7-1-2019).
Ρόλο καταλύτη για την επίσπευση του διαζυγίου έπαιξε ο Νίκος Κοτζιάς και πιο συγκεκριμένα η δήλωσή του: «Για την ηγεσία των ΑΝΕΛ δε θα μιλήσω, είναι το άκρον άωτον. Έχω φίλους στους ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η κυβέρνηση που φτιάχτηκε το 2015 ήταν μια κυβέρνηση σωτηρίας, μας έβγαλε από τα μνημόνια. Θα μπορούσαν μετά να αλλάξουν οι ισορροπίες μέσα σε αυτήν και να μην μπει σε αυτή την κατάσταση φθοράς, που την έχει βάλει ο κ. Καμμένος».
Υπαινιγμοί ότι είναι “εκτεθειμένος“
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Καμμένος έχει πλέον χάσει κάθε δυνατότητα να θέτει όρους. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι θα αποφύγει να τραβήξει το σχοινί, από φόβο μήπως βρεθεί στην απόλυτη πολιτική απομόνωση και “εκτεθειμένος“, όπως λένε με νόημα. Όσο έτοιμο και αν εμφανίζεται, όμως, το πρωθυπουργικό επιτελείο, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο υπουργός Άμυνας αποφασίσει, όντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, να περάσει απέναντι και να στηρίξει την αναμενόμενη πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.
Μία απάντηση για το τι θα συμβεί έδωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη θητεία της και μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα και με ψήφο ανοχής. Αυτό είναι ένα σενάριο που ως τώρα είχε διακινηθεί μόνο με βάση κάποιες κυβερνητικές διαρροές. Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε πριν τον καυγά Κοτζιά-Καμμένου, αλλά διατηρεί τη σημασία της:
«Δεν εξετάζουμε κανένα απολύτως ενδεχόμενο, δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια. Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης, ή όποιος άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια θα έχουμε μια κυβέρνηση –όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης– που θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή».
Όχι ψήφο εμπιστοσύνης
Στη συνέχεια ο Τζανακόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετατρέψει ο πρωθυπουργός την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ο πολιτικός ορθολογισμός, όπως και όλες οι πληροφορίες, λένε πως πράγματι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Θα ήταν, άλλωστε, πολιτική αυτοκτονία να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης, εάν δεν έχουν 1000% εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν έχουν, εξάλλου, ανάγκη να το κάνουν.
Είναι πιο δύσκολο κάποιος να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από το να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι βουλευτές που τον ακολουθούν δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά είχαν τουλάχιστον δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία.
Με βάση τη δήλωση Τζανακόπουλου, στο Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούσαν ότι οι ΑΝΕΛ ναι μεν θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία, αλλά δεν πρόκειται να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Εάν, όπως αναμένεται, η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, για να πέσει η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίσει 151 ψήφους. Εάν οι ΑΝΕΛ απουσιάζουν από την αίθουσα ή προτιμήσουν την αποχή ή το λευκό, η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιβιώσει ακόμα και εάν δεν εξασφαλίσει την ψήφο άλλων βουλευτών.
Όπως προανέφερα, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν ο Καμμένος θα υπερψηφίσει ή όχι την πρόταση δυσπιστίας. Ο ίδιος δεν έχει δημόσια ξεκαθαρίσει απολύτως τη θέση του. Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές έχει συμφωνήσει γι’ αυτό το ζήτημα με τον πρωθυπουργό. Τις δύο τελευταίες ημέρες, ωστόσο, έχουν μεσολαβήσει γεγονότα που θέτουν σε αμφισβήτηση αυτή τη συμφωνία, ακόμα και εάν υπάρχει.
Φυλλοροούν οι ΑΝΕΛ
Είναι κοινό μυστικό ότι ο Καμμένος δεν ελέγχει πλέον ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο ισχύει και για την υπουργό Έλενα Κουντουρά. Τον ίδιο δρόμο έχει ήδη πάρει και ο Τέρενς Κουίκ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επιδοθεί σε κοινοβουλευτική αριθμητική. Μετρούν και ξαναμετρούν βουλευτικές ψήφους εν όψει της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης της “Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ. Σ’ αυτή την ψηφοφορία δεν μπορούν να υπολογίζουν τους υπόλοιπους βουλευτές των ΑΝΕΛ, εκτός κι αν προκύψει κάποια έκπληξη. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή υπολογίζουν, όμως, την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, τον Σπύρο Δανέλλη, τον Σπύρο Λυκούδη και κατά πάσα πιθανότητα τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Όπως προανέφερα, στο Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπουν και στις ψήφους του Θεοδωράκη και όσων βουλευτών από το Ποτάμι τον ακολουθούν. Θεωρούν ότι μπορεί αυτοί να ερωτοτροπούν με τη ΝΔ, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει συμφέρον να τους θέσει ως όρο την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, τον συμφέρει απολύτως η Συμφωνία να κυρωθεί πριν τις εκλογές για να μην κληρονομήσει το πρόβλημα και υποστεί ασφυκτικές πιέσεις.
Επειδή, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να μην εξαρτώνται από τον Σταύρο Θεοδωράκη, προσπαθούν να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς αυτόν. Τον ρόλο της στρατολόγησης έχουν αναλάβει ειδικοί μεσολαβητές. Αν τελικά αποδειχτούν ακριβείς οι πληροφορίες για τα προαναφερθέντα πρόσωπα, ο Τσίπρας πράγματι καταφέρνει να μαζέψει το μαγικό αριθμό 151.