ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Κάρολος με τη γραβάτα του κάνει “ρόμπα” τον Σούνακ – Νέα ταραχή στο Λονδίνο

Ο Κάρολος αποδοκιμάζει διεθνώς τον Σούνακ - Πολιτική ταραχή στο Λονδίνο,

Πολιτική συνέχεια στην αποδοκιμασία του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ για την απρέπεια του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έδωσε με τον τρόπο του ο βασιλιάς Κάρολος, φορώντας γραβάτα στην οποία εικονίζονται ελληνικές σημαίες.

O Κάρολος φόρεσε την γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες στην Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που διεξάγεται στο Ντουμπάι. Με την γραβάτα αυτή φωτογραφήθηκε να συνομιλεί με τον Σούνακ στο περιθώριο της Διάσκεψης και με την ίδια γραβάτα απηύθυνε την ομιλία του από το βήμα της Διάσκεψης.

Την ίδια γραβάτα είχε ξαναφορέσει κατά την υποδοχή του προέδρου της Κορέας στη Μεγάλη Βρετανία. Η επιλογή της αυτή τη φορά μάλλον δεν αφορά τα ενδυματολογικά γούστα του βασιλιά, κάτι που επισημαίνεται ήδη με ένταση στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και στα μεγάλα διεθνή δίκτυα που αναζητούν σημειολογικές και πολιτικές ερμηνείες.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για τα σχόλια που έχει προκαλέσει η επιλογή γραβάτας του βασιλιά. Δεν υπάρχει επίσης κάποια σαφής ένδειξη εάν ο Σούνακ είδε την γραβάτα, που έχει μόνον ελληνικές σημαίες και τί συζήτηση στη σύντομη συνάντηση που είχαν στη Διάσκεψη για το Κλίμα.

Νωρίτερα ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ανένδοτος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, επικαλούμενος την νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ ταξίδευε για το Ντουμπάι, δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο από νομική άποψη ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό».

Τα πρώτα σχόλια πάντως στα βρετανικά μέσα, όπως φαίνεται και από το τηλεοπτικό δίκτυο CBN είναι καυστικά για τον Σούνακ.

 

Ο βασιλιά Κάρολος έδωσε και το στίγμα του για το Κλίμα και τις προκλήσεις για την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και για κάθε χώρα χωριστά και υπερέβη κατά πολύ με την ομιλία του το πλαίσιο της πολιτικής Σούνακ.  Στα ΗΑΕ μετέβη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως είναι αμφίβολο εάν η επίσκεψη θα συμπέσει με του Σούνακ ή ο Βρετανός πρωθυπουργός θα φύγει νωρίτερα, αν και η Διάσκεψη θα ήταν μία καλή ευκαιρία για να κλείσει το θέμα. Λήξαν είπε πως το θεωρεί ο Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg.

Λήξαν το θέμα για τον Μητσοτάκη

«Στο πνεύμα των μακροχρόνιων καλών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες μας, τις οποίες βεβαίως σκοπεύω να διατηρήσω, δεν έχω πολλά να προσθέσω για αυτό το ζήτημα, ούτε θέλω να εμπλακώ σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιστεύω πως ό,τι είχαμε να πούμε για το θέμα αυτό έχει ειπωθεί και πραγματικά δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg σχετικά με την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

«Σίγουρα θα ήθελα να αφήσω πίσω αυτό το ατυχές περιστατικό, όμως πάντοτε «για το ταγκό χρειάζονται δυο», συνέχισε ο πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Για την COP28 είπε ότι είναι σημαντική σύνοδος όπου θα γίνει μία αποτίμηση της κατάστασης. O κ. Μητσοτάκης πάντως συναντήθηκε εκ νέου με τον πρόεδρο των Εργατικών κ. Στάρμερ (όπως φαίνεται από τη φωτογραφία που δόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού) και δεν μπορεί παρά να συζήτησαν για το θέμα Σούνακ.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι