Ο Κυριάκος, η οικογενειοκρατία και η Ντόρα
12/12/2017του Μένιου Τασιόπουλου –
Όποια γνώμη και να έχει κανείς για την Ντόρα Μπακογιάννη, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι ένα από τα πιο έμπειρα και με ειδικό πολιτικό βάρος στελέχη της ΝΔ, η οποία δεν διαθέτει και πολλά. Είναι και γι’ αυτό που προ ημερών αιφνιδίασε όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα συμπεριλάβει κανένα μέλος της οικογένειας του, άρα και την αδελφή του, σε μελλοντικό υπό την προεδρία του κυβερνητικό σχήμα. Είχε προσθέσει, μάλιστα, ότι «αυτό είναι σκληρό και άδικο ειδικά για την Ντόρα».
Οι πληροφορίες ότι η ανακοίνωση αυτή κατόπιν συνεννόησης των δύο αδελφών δεν επιβεβαιώνονται. Αν πρόκειται για αιφνιδιασμό είναι αξιοσημείωτη η αλληλουχία των γεγονότων. Μπορεί ο ίδιος να είναι υιός πρωθυπουργού, αλλά έχει ταχθεί εναντίον της οικογενειοκρατίας. Το έδειξε με αυστηρό τρόπο στην περίπτωση του υιού Τραγάκη, όταν τον απέκλεισε από το ψηφοδέλτιο του Πειραιά. Αντίστοιχα μηνύματα απεστάλησαν με την αφορμή αυτή και σε άλλες πολιτικές οικογένειες της ΝΔ.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει μακρά πορεία και στο Κοινοβούλιο και στις κυβερνήσεις της ΝΔ. Διαδέχθηκε τον δολοφονημένο σύζυγο της Παύλο Μπακογιάννη ως βουλευτής Ευρυτανίας δεκαετίες πριν. Από τότε εκλέγεται. Η ίδια η Ντόρα, σε τελευταίες συνεντεύξεις της, έδειξε διάθεση αναχωρητισμού τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργικών φιλοδοξιών. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει συμφωνήσει να την στείλει στην Κομισιόν, δεδομένου ότι η λήξη της θητείας του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν αργεί πολύ. Η Ντόρα, άλλωστε, έχει οικοδομήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια δεσμούς με εξέχοντα στελέχη της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ.
Με τη δήλωσή του, πάντως, ο αρχηγός της ΝΔ δεν αφήνει κανένα περιθώριο να αμφισβητήσει τις προθέσεις του. Προφανώς, στόχο του είναι να διαχωρίσει την δική του πολιτική γενιά από τις προηγούμενες γενιές της Κεντροδεξιάς. Είναι ξεκάθαρο πως επιδιώκει να δώσει το στίγμα ενός ηγέτη που υπερβαίνει τον συναισθηματισμό του όταν καλείται να λάβει αποφάσεις για το συμφέρον της παράταξης.